Γίνεται μια μητέρα να θέλει να… ξεφορτωθεί το παιδί της;

Νιώθω πάρα πολύ άγχος καθημερινά ακόμα και αν δεν συμβαίνει τίποτα. Αισθάνομαι ότι είμαι βάρος σε όλους και πως θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχα… Η μητέρα μου είπε ότι θέλει να με ξεφορτωθεί. Πώς γίνεται να κάνω παρέες αν δεν με θέλει η ίδια μου η μητέρα; Δεν αντέχω άλλο, τους έχω κουράσει όλους…

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Πολλές φορές σε ερωτήματα αναγνωστών έχω αναφερθεί στα γνωσιακά λάθη. Οι άνθρωποι έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε αρνητικά και αυτό να μας οδηγεί σε δυσάρεστα συναισθήματα. Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο ερώτημα σου νιώθω πως και εδώ συμβαίνει κάτι τέτοιο.

koritsi thlipsi

Αρνητικές σκέψεις που πυροδοτούν το άγχος σου

Το άγχος το οποίο βιώνεις καθημερινά, ακόμα και αν δεν συμβαίνει κάτι συγκεκριμένο που να σε αγχώνει, προέρχεται από όλες αυτές τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις. Σκέψου έναν άνθρωπο που θεωρεί ότι είναι βάρος για τους άλλους,πως καλύτερα να μην υπήρχε,ότι τους έχουν κουράσει όλους κλπ.

Αυτές είναι μια σειρά από σκέψεις που εσένα σου προκαλούν άγχος το οποίο ίσως είναι και ένα συναίσθημα που εμφανίζεται σε πρώτο επίπεδο και από κάτω υποβόσκει ίσως και η θλίψη, η απογοήτευση και μια σειρά άλλων αρνητικών συναισθημάτων που σίγουρα σε έχουν κουράσει και σε κάνουν να νιώθεις αυτήν την παραίτηση.

Μήπως η ατάκα ειπώθηκε σε κάποια στιγμή έντασης;

Αυτό που θα πρότεινα σε πρώτη φάση ίσως και με τη βοήθεια κάποιου ειδικού είναι να δεις κατά πόσο αυτές οι σκέψεις είναι ρεαλιστικές ή όχι. Η μητέρα σου μπορεί να σου είπε κάτι τέτοιο -ότι θέλει δηλαδή να σε ξεφορτωθεί- με αφορμή κάποιο περιστατικό και σε στιγμή έντασης και να μην το εννοούσε. Πρέπει πριν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα να έχουμε όλα τα δεδομένα.

Ακόμα όμως και στο υποθετικό σενάριο πως αυτή η δήλωση της ισχύει τι σε κάνει να πιστεύεις πως και οι άλλοι νιώθουν το ίδιο για σένα; Υπάρχουν άλλα πρόσωπα στην οικογένεια ή φίλοι που να σε αγαπάνε και να σε αποδέχονται; Μόνο άρνηση και έλλειψη αποδοχής έχεις εισπράξει έως τώρα στη ζωή σου ή υπήρχαν και στιγμές αποδοχής;

Μην γενικεύεις τα πράγματα και τις καταστάσεις

Εσύ ξεκινάς με ένα γεγονός και το γενικεύεις σε όλους… Λες από τη στιγμή που η μητέρα σου θέλει να σε ξεφορτωθεί, είσαι ένα βάρος για όλους. Από αυτό που σου είπε η μητέρα σου, ακόμα και αν ισχύει, το συμπέρασμα θα ήταν πως είσαι βάρος για εκείνη, σε αυτή τη χρονική στιγμή και δεν εκπροσωπεί με την άποψη της όλους όσοι σε γνωρίζουν.

Αν βάλεις την σκέψη σου σε μια τέτοια λογική,τότε θα είναι πιο εύκολο να ανοιχτείς,να πλησιάσεις και να έρθεις κοντά με άλλα άτομα για να δεις αν αυτή σου η πεποίθηση ισχύει.

Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο,αλλά η προσπάθεια και τα αποτελέσματα που θα έχεις είμαι σίγουρος πως μπορούν να σε εκπλήξουν!

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί μια μητέρα να μην αγαπάει το παιδί της;

Τοξικοί γονείς: Πώς μπορούν να… στιγματίσουν ένα παιδί;

 

Σχετικά άρθρα