Νεύρα και τσακωμοί στην οικογένεια: Πώς επιδρούν στο έφηβο παιδί σας;

Είμαι ένα κορίτσι 14 χρόνων και χρειάζομαι την βοήθεια σας για το πρόβλημά μου μέσα στην οικογένεια. Κάθε μέρα που περνάει νιώθω λες και το σήμερα το έχω ζήσει άλλες 1000 φορές…

Για να καταλάβετε, κάθε μέρα το βράδυ όταν γυρνάω σπίτι κλείνομαι στην τουαλέτα και βάζω τα κλάματα γιατί νιώθω ότι πάλι δεν έκανα τίποτα, ότι δεν βοήθησα τίποτα και κανέναν.

Οι γονείς μου μαλώνουν συνέχεια και δεν ασχολούνται μαζί μου

Οι γονείς δεν είναι χωρισμένοι αλλά μαλώνουν συνέχεια !!! Τους ζήτησα να πάω σε ψυχολόγο και αυτοί απάντησαν: «παλάβωσες;»

Όταν βγαίνω βόλτες με την παρέα μου νιώθω τέλεια γιατί με κάνουν να τα ξεχνάω όλα και “διασκεδάζω” αλλά όταν γυρνάω σπίτι η μαμά μου δεν με ρωτάει καν πώς πέρασα.

mana kori kavgas

Ασχολείται περισσότερο με μικρή μου αδερφή ή γενικώς με τις άλλες και εγώ πάντα μένω στην απ’ έξω (ή τουλάχιστον έτσι νιώθω και επειδή έχω νεύρα αρχίζει να με μαλώνει και μου λέει: «κοίταξε να ηρεμήσεις τα νεύρα σου γιατί δεν θα τα πάμε καλά»).

Σας παρακαλώ μην με πείτε παρανοϊκή ή ψυχοπαθή ή κάτι τέτοιο και βοηθήστε με!

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Λουκία Αποστολίδη

Θα ήθελα να ξεκινήσω με το ότι πρέπει να βγάλεις από το μυαλό σου ότι μπορεί να είσαι παρανοϊκή ή ψυχοπαθής.
Είσαι ένα κορίτσι που έχεις ανάγκη από μοίρασμα, νοιάξιμο και φροντίδα. Είναι πολύ φυσιολογική η ανάγκη σου να νιώθεις καλά στο σπίτι, στην οικογένεια και εσύ όπως περιγράφεις δεν το έχεις αυτό και το αποζητάς.
Ενδεχομένως να είναι δύσκολο για  τους γονείς σου να ακούσουν τη δυσκολία σου και για αυτό να απορρίπτουν έτσι το αίτημά σου ψυχολόγο.
goneis paidi diazygio

Οι τσακωμοί και η ένταση έχουν αντίκτυπο στην οικογένεια

Συγχρόνως βέβαια, πρέπει να σχολιάσω πως είσαι τυχερή που έχεις δημιουργήσει όμορφες φιλίες και μπορείς να περνάς καλά εσύ σαν άνθρωπος. Να εστιάσεις σε μικροπράγματα που απολαμβάνεις, που σε γεμίζουν και σε εκφράζουν, γιατί οι γονείς εστιάζουν στη δική τους δυσκολία στην σχέση τους, όπως βλέπω από το γράμμα σου.
Εάν οι ίδιοι έχουν νεύρα και δεν είναι ήρεμο το οικογενειακό σύστημα,  κανείς δεν θα είναι. Οι τσακωμοί και η ένταση έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλα τα μέλη μιας οικογένειας,  οπότε μην απαιτείς από τον εαυτό σου να είναι ήρεμος πάντα και να μη νιώθει άσχημα.

Τι θα ήθελες να είχες κάνει κάθε μέρα που τελειώνει;

Επίσης, αναρωτιέμαι τι θα ήθελες να έχεις κάνει κάθε μέρα που τελειώνει και ποιον δεν έχεις βοηθήσει; Κάνω αυτές τις ερωτήσεις με αφορμή αυτά που λες ότι σκέφτεσαι στο τέλος κάθε ημέρας.
monaksia thlipsi
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις πως είσαι 14 ετών και αυτό που χρειάζεται να κάνεις, είναι να γνωρίζεις τον εαυτό σου, τις ανάγκες, να ανακαλύπτεις την τάση σου σε κάτι που σε ευχαριστεί και σε εξελίσσει, να εκπαιδευτείς σε κάτι που αγαπάς, να μάθεις να κάνεις πράγματα που απολαμβάνεις και να προστατεύεις τον εαυτό σου. Όλα τα άλλα έρχονται.

Γραμμές Συμβουλευτικής για παιδιά και εφήβους

Έως τότε εάν έχεις μεγάλη ανάγκη μπορείς να καλέσεις σε Γραμμές Συμβουλευτικής βοήθειας για παιδιά και εφήβους και να μιλήσεις με κάποιον ειδικό τηλεφωνικά.
Σου εύχομαι τα καλύτερα, να φροντίζεις τον εαυτό σου και μην τον αμφισβητείς, αυτά που νιώθεις είναι πραγματικά και έχεις κάθε δικαίωμα να είσαι και χαρούμενη, αλλά και αδικημένη κάποιες φορές.
Λουκία Αποστολίδη,
Ψυχολόγος, Msc Ψυχολόγος της Υγείας, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια, Δραματοθεραπεύτρια
[email protected],
http://www.psychotherapycenter.gr/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι γονείς μου τσακώνονται όλη την ώρα! Δεν αντέχω άλλο!

Συνεχείς καβγάδες στην οικογένεια: Πώς τους διαχειρίζονται τα παιδιά;

Καβγάδες στην οικογένεια: Όταν δεν υπάρχει ουσιαστική σχέση μάνας και κόρης

Σχετικά άρθρα