Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσεις τον χωρισμό ανώδυνα;

Ήμουν μια κοπέλα γεμάτη ζωντάνια και ξαφνικά έχασα κάθε ενδιαφέρον για τη ζωή και για τα πάντα. Με χώρισε ο άνθρωπος που αγαπώ μετά από δυόμιση χρόνια που ήμαστε καλά.

Δεν έγινε κάτι, απλά μου είπε πως νιώθει κενός. Δεν θέλω τίποτα πια. Πρώτη φορά μου συμβαίνει να χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου και να θέλω τόσο πολύ να τον αγκαλιάσω μα να έχει χτίσει αυτό τον τοίχο ανάμεσα μας. Δεν είμαι καθόλου καλά. Πώς να το ξεπεράσω;

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Φίλη αναγνώστρια ένας χωρισμός συναισθηματικός είναι πάντα ένας μικρός θάνατος όπως λένε. Κάθε απώλεια συνοδεύεται από μια περίοδο συναισθηματικής αστάθειας, πένθους και ψυχικής αναστάτωσης. Όταν αλλάζει η προσωπική σου κατάσταση, η σταθερά σου, αλλάζει η καθημερινότητα σου , οι ασχολίες σου , αναγκάζεσαι ν’ αλλάξεις και τις συνήθειές σου.

Όλα αυτά προϋποθέτουν  ότι θα περάσεις μια περίοδο προσαρμογής. Θέλει χρόνο να συνηθίσεις την νέα κατάσταση των πραγμάτων και το σημαντικότερο να την δεχθείς. Είναι ιδιαίτερα επίπονο να χάνουμε τον άνθρωπο που είμαστε ερωτευμένοι μαζί του, που αγαπάμε και μοιραζόμαστε στιγμές της ζωής μας , κάνουμε όνειρα και σχέδια για το κοινό μέλλον.

Δώσε προτεραιότητα σε εσένα

Ωστόσο, θα καταλάβεις με το πέρασμα του χρόνου ότι το τέλος της σχέσης σας δεν ήρθε ξαφνικά. Θα συνειδητοποιήσεις πως  ο επί 2,5 χρόνια σύντροφός σου είχε διαφορετική εικόνα της σχέσης σας από ότι έχεις εσύ. Το συναίσθημα διαστρεβλώνει την κριτική μας σκέψη ώστε πολλές φορές παραπλανόμεθα και δεν αντιλαμβάνομαστε επαρκώς την καθημερινότητα.

Αν ο χωρισμός είναι πολύ πρόσφατος θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο ανάκαμψης. Δώσε προτεραιότητα σε εσένα, άκουσε τις ανάγκες σου, τα θέλω σου. Οργάνωσε το καθημερινό σου πρόγραμμα ώστε να εξασφαλίζεις περισσότερες ώρες για τον εαυτό σου κάνοντας πράγματα που σε ευχαριστούν πάρα να εκτελείς υποχρεώσεις, όσο είναι εφικτό.

zeygari provlimata xwrismos

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος

Περιτριγυρίσου από αγαπημένα σου πρόσωπα με τα οποία νιώθεις οικεία και ασφάλεια. Μην αναλώνεσαι σε περιστροφές άνευ ουσίας διότι το κενό που νιώθεις θα μεγαλώσει. Αν προτιμάς δώσε στον εαυτό σου ένα χρόνο κοινωνικής απομόνωσης. Πράξε όπως νιώθεις πιο χαλαρά.

Μπορείς αργότερα να εντάξεις και μια νέα συνήθεια, μια αλλαγή αλλά σε καμία περίπτωση μην πιέσεις τον εαυτό σου να τα κάνεις όλα μαζί και να  αλλάξεις. Θα φέρεις το αντίθετο αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο είναι να κατανοήσεις « εσένα».

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, ούτε  κανόνες είναι ένα προσωπικό παιχνίδι με σένα και τον εαυτό σου μόνο. Εσύ  αποφασίζεις. Οπλίσου με υπομονή και κοίτα τον εαυτό σου με αγάπη θα κλείσει το τραύμα πιο γρήγορα έτσι. Καλή επιτυχία!

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χωρισμός μετά από σοβαρή σχέση: Υπάρχει ελπίδα να γυρίσει;

Χωρισμός στην οικογένεια: Ποιος έχει τον κύριο λόγο στην ανατροφή του παιδιού;

Σχετικά άρθρα