Πώς μπορείς να απαλλαγείς από τον μόνιμο φόβο ότι θα πάθεις κάτι;

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχω κάποια θεματάκια με κάτι σκέψεις που με πάνε πίσω στη ζωή μου. Οι κύριες ιδέες που με ενοχλούν είναι ότι δεν νιώθω τον εαυτό μου.

Βγαίνω με φίλους και δυσκολεύομαι να ενταχθώ. Δεν υπάρχει συνοχή στο μυαλό μου, δεν λέω την άποψή μου και νιώθω ότι μου λείπει η αυτοπεποίθηση. Νιώθω ότι και να πάθω κάτι κακό, δεν θα το καταλάβω, ότι είμαι στον κόσμο μου.

Και το χειρότερο, αυτό που με ενοχλεί, είναι ότι για κλάσματα του δευτερολέπτου, νομίζω ότι θα δω κάποιον που όμως είναι απίθανο να είναι εκεί και αφού αναγνωρίζω ότι όλα αυτά είναι ένα ψέμα εξ αρχής, χαλιέμαι. Έχω κουραστεί αρκετά. Πρέπει να απευθυνθώ σε ψυχολόγο;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητέ αναγνώστη,

Αντιλαμβάνομαι ότι προβληματίζεστε με τις σκέψεις σας. Λέτε ότι νιώθετε πως σας πάνε πίσω στη ζωή σας. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο για να αξιολογήσει με μια πλήρη διαγνωστική διαδικασία τι ακριβώς συμβαίνει και μετά να δείτε πως θα το αντιμετωπίσετε θεραπευτικά.

Πάντα έχει ενδιαφέρον να βλέπουμε τη χρονική στιγμή που συμβαίνει μια αλλαγή στη σκέψη μας και στη συμπεριφορά μας. Θυμάστε τι συνέβη ενάμιση χρόνο πριν; Η διερεύνηση του τι συνέβη τότε μπορεί να μας δώσει απαντήσεις για το σήμερα.

automates-skepseis

Ο ρολός του ειδικού ψυχικής υγείας

Με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας θα μπορέσετε να κάνετε συνδέσεις με το παρελθόν σας και να κατανοήσετε τους λόγους πίσω από τις αλλαγές στον εαυτό σας που σας ανησυχούν. Λέτε πως δυσκολεύεστε να ενταχθείτε με φίλους, δεν υπάρχει συνοχή  στο μυαλό σας και νιώθετε σαν να σας λείπει η αυτοπεποίθηση.

Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου θα μπορέσετε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας και να εκτιμήσετε τον εαυτό σας. Όσο πιο δυνατή είναι η αυτοεκτίμηση τόσο πιο εύκολα παίρνει κανείς κουράγιο να αλλάξει συμπεριφορά. Μην αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες στη σκέψη και τη συμπεριφορά σας ως ατυχίες που πρέπει να υπομείνετε ή να λυπάστε για αυτές αλλά υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θα υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε και σε αυτό θα σας βοηθήσει ένας ειδικός ψυχικής υγείας.

Το υποστηρικτικό κλίμα πάντα βοηθάει

Λέτε: «Νιώθω ότι και να πάθω κάτι κακό δεν θα το καταλάβω, ότι είμαι στον κόσμο μου». Ανησυχείτε ότι κάτι θα συμβεί και δε θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε και να προστατεύσετε τον εαυτό σας; Τι κακό εννοείται ότι φοβάστε μήπως πάθετε; Αισθάνεστε κρίσεις πανικού;

Επίσης όσον αφορά στο ότι νομίζετε πως θα δείτε κάποιον, εννοείτε κάποιον συγκεκριμένο; Δηλαδή υπάρχει κάποιο πρόσωπο συγκεκριμένο που είναι συνεχώς στη σκέψη σας για κάποιο λόγο; Ή εννοείτε ότι υπάρχουν έμμονες ιδέες και οπτικές παραισθήσεις  σαν να βλέπετε κάτι που δεν υπάρχει;

Για να διερευνήσετε  όλα τα παραπάνω καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο. Σε ένα υποστηρικτικό κλίμα θα  μπορέσετε να  συζητήσετε τις ανησυχίες σας  λεπτομερώς, ώστε να γίνει ολοκληρωμένη διάγνωση και να βρείτε τους τρόπους θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχέση με χωρισμένο πατέρα: Ποιος θα νικήσει; Ο φόβος ή τα «θέλω»;

Ο φόβος της αποτυχίας: Όταν οι γονείς γίνονται «βάρος»

Άγχος και φόβος: Πώς το σώμα επηρεάζει την ψυχή;

Σχετικά άρθρα