Δημήτρης Κοπελούζος: Ο επιχειρηματίας… φαινόμενο που ξεκίνησε καριέρα στα 20 του – Η οικόγενεια που λατρεύει, η επαγγελματική ζωή που τον παθιάζει και η αιώνια προσφορά στα κοινά

Ο Δημήτρης Κοπελούζος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες με δραστηριότητες στην Ενέργεια, τη Διαχείριση Αποβλήτων, τα ενεργειακά έργα, το φυσικό αέριο καθώς και την εκμετάλλευση εκθεσιακών χώρων και αεροδρομίων.

Σε σχετικό άρθρο πριν μερικά χρόνια, ο διεθνής Τύπος ασχολήθηκε με τους ολιγάρχες που κυριαρχούν στην ελληνική οικονομία, με τους Financial Times να κατoνομάζουν μερικούς από αυτούς. Ανάμεσα στους Βαρδή Βαρδινογιάννη και Γιώργο Μπόμπολα, είναι και το όνομα του Δημήτρη Κοπελούζου.

Μια μεγάλη δουλειά στην οποία ενεπλάκη, ήταν της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων σε κοινοπραξία με τη γερμανική Fraport, όπως δημοσιεύει το bankingnews. Εξάλλου, ο Όμιλος Κοπελούζου είναι ένας πλήρως ανεπτυγμένος επιχειρηματικός οργανισμός ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε στρατηγικούς βιομηχανικούς και τεχνολογικούς τομείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Μια προσφορά ζωής από τον Όμιλο Κοπελούζου

Σε μια δωρεά ζωής προχώρησε ο Όμιλος Κοπελούζου με βασικούς αποδέκτες τους νεφροπαθείς στην Αλεξανδρούπολη. Ανακαίνισε και παρείχε τον εξοπλισμό στη Νεφρολογική Κλινική, ώστε να προσφέρει καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες στους ασθενείς.

Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της Νεφρολογικής Κλινικής του ΠΓΝΕ πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου, Χρήστου Δ. Κοπελούζου.

Ο Όμιλος ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα του διευθυντή της Νεφρολογικής Κλινικής, Ηλία Θώδη, ο οποίος θέλησε να βοηθήσει τους ασθενείς του και να κάνει πιο ανθρώπινη την καθημερινότητά τους. Έτσι, δημιουργήθηκαν με άμεσες διαδικασίες οι απαιτούμενες συνθήκες που διευκολύνουν, μια ούτως ή άλλως δύσκολη διαδικασία, την παραμονή των ασθενών και των συνοδών τους.

Από πού και πώς ξεκίνησε ο Όμιλος

Το επιχειρηματικό «ταξίδι» του Δημήτρη Κοπελούζου ξεκίνησε σε ηλικία μόλις 20 ετών, το 1970, χρονιά που παράλληλα σπούδαζε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο μηχανολόγος. Τότε ήταν που έκανε τα πρώτα του βήματα στο επιχειρείν, ξεκινώντας τη δραστηριότητά του από τον κλάδο των μέσων μεταφοράς.

Ιδρύθηκε το 1973 από τον Δημήτριο Χρ. Κοπελούζο με αντικείμενο την κατασκευή λεωφορείων σε δύο βιομηχανικές μονάδες που βρίσκονταν στην περιοχή της Θήβας, 80χλμ. από την Αθήνα. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70, ο Όμιλος είχε προμηθεύσει την ελληνική αγορά με το 30% των αστικών λεωφορείων της Αθήνας και το 25% των τουριστικών και υπεραστικών λεωφορείων της χώρας.

Το 1975, σύναψε συνεργασία με διεθνείς εταιρείες παραγωγής φορτηγών οχημάτων ενώ την ίδια περίοδο ανέπτυξε και τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων πώλησης επιβατηγών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Παράλληλα, επένδυσε και ανέπτυξε δίκτυο πωλήσεων χωματουργικών μηχανημάτων.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής, οι δραστηριότητες επεκτάθηκαν στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης σιδηροδρομικών δικτύων, αναλαμβάνοντας το πρώτο σχετικό έργο στην Ελλάδα, τις τηλεπικοινωνίες της γραμμής Αθηνών – Θεσσαλονίκης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος.

Ισχυρή φιλία με Ρώσους και Ιταλούς

Σήμερα, βασικούς πυλώνες δραστηριότητας στον τομέα της ενέργειας αποτελούν η πώληση φυσικού αερίου, η ιδιωτική παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κυρίαρχη θέση κατέχουν επίσης, το project management ενεργειακών έργων μεγάλης κλίμακας, καθώς και η προμήθεια ενεργειακού εξοπλισμού.

Για αυτό, έχει προβεί σε στρατηγικές επενδύσεις βασικών Έργων Υποδομής με σημαντικότερες τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τον Αερολιμένα του PULKOVO στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και τη διαχείριση των 14 μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας μας.

Εκτός από τους Ρώσους, όμως, πάγια τακτική του Ομίλου είναι να αναζητά ισχυρούς συνεργάτες και να δραστηριοποιούνται από κοινού. Έτσι, με τους Ιταλούς, έχουν στήσει κοινή εταιρία, την Enelco, για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο και με την Enel Green Power για αιολικά πάρκα.

Το 2013 ίσως η πιο συγκινητική χρονιά για την οικογένεια

Τον Σεπτέμβριο του 2013  βάφτισαν τις εγγονές του, την κόρη της 31χρονης Ελμίνας Κοπελούζου (Ασημίνα – Ελένη) από τον γάμο της με τον 44χρονο Κωσταντή Σπυρόπουλο και την κόρη του γιου του, του 34χρονου Χρήστου Κοπελούζου με την Τερέζα Μιχαλοπούλου.

Το μυστήριο τελέσθηκε στην έπαυλη της οικογένειας, παρουσία πολλών φίλων και συγγενών των δύο ζευγαριών. Εξάλλου, ο Δημήτρης Κοπελούζος είναι ο ιδιοκτήτης της έπαυλης που θεωρείται από πολλούς ως το εντυπωσιακότερο σπίτι της Ελλάδας. Είναι κτισμένο σε μια τεράστια ιδιόκτητη έκταση στο Μαρούσι.

Τα μυστήρια έγιναν στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, που βρίσκεται μέσα στον εξαιρετικής αισθητικής κήπο της οικογένειας, σύμφωνα με το taxalia.blogspot.

Ποιος είναι ο γαμπρός του, Κωνσταντής Σπυρόπουλος

Συστήθηκε για πρώτη φορά ως κριτής του πετυχημένου για την εποχή του «Super idol» το 2004. Το 2007 γνωρίστηκε με την Ελμίνα και από τότε είναι αχώριστοι. Ένα έτος αργότερα, παντρεύτηκαν στο δημαρχείο του Μόντε Κάρλο, ενώ η νύφη διένυε τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της.

Η ίδια είχε δηλώσει πως θα επιθυμούσε ο Θεός να τους χαρίσει πολλά παιδιά. Τελικά, η ευχή της έπιασε και το ζευγάρι έχει τρίαπαιδιά. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους γεννήθηκε ο πρώτος τους γιος, ο Ευθύμης, όπως αναφέρεται στο taxalia.blogspot, τον οποίο βάφτισε στη Βραυρώνα η φίλη του ζευγαριού, Ελένη Μενεγάκη.

Η κόρη του επιφανούς επιχειρηματία, μαζί με τον σύζυγό της, Κωνσταντή, έχουν δημιουργήσει μια νέα εταιρία με αποσμητικά προϊόντα, μυρωδικά και υπηρεσίες απόσμησης. Πάντως, όσο γεμάτο και αν είναι το πρόγραμμά τους, προσπαθούν να συγκεντρώνονται στο σπίτι των γονιών για να τρώνε όλοι μαζί.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οικογένεια Μαυρίκου: Η «κατάρα» και το δράμα πίσω από τη… βουτιά θανάτου στη Δραπετσώνα – Ατύχημα ή αυτοκτονία;

Τζoν Κατσιματίδης: O αυτοδημιούργητος Ελληνοαμερικανός γιος φαροφύλακα που έγινε δισεκατομμυριούχος και… κολλητός πολλών Προέδρων

Ντάσα Ζούκοβα: Ποια είναι η πρώην σύζυγος του κροίσου Ρομάν Αμπράμοβιτς και κόρη ενός εμπόρου πετρελαίου, η οποία κατάφερε να… τυλίξει τον Έλληνα κληρονόμο Σταύρο Νιάρχο

Οι νεαροί απόγονοι των Κένεντι: Ποιοι ασχολούνται με την… παράδοση της θρυλικής οικογένειας και ποιοι τα «βρόντηξαν» για να ακολουθήσουν το όνειρό τους

Σχετικά άρθρα