Στιβ Ιστερμπρούκ: Το «χρυσό» παιδί των McDonald’s που απολύθηκε μετά τις… ροζ αποκαλύψεις – Τα 16 εκατ. δολάρια τον χρόνο, το σκάνδαλο και η ιστορία της πιο πετυχημένης fast food εταιρίας

Απολύθηκε ο CEO της  γνωστής αλυσίδας, McDonald’s, λόγω παράνομου δεσμού με υπάλληλο, αν και η σχέση ήταν συναινετική.

Ο 52χρονος CEO παραβίασε το καταστατικό της εταιρείας και τις αξίες της και επέδειξε κακή κρίση. «Αναγνωρίζοντας τις αξίες της εταιρείας, συμφώνησα με το συμβούλιο πως ήταν ώρα να αποχωρήσω», δήλωσε ο Στιβ. Ο ίδιος παραδέχθηκε τη σχέση του σε email που απέστειλε σε υπαλλήλους του και ομολόγησε ότι ήταν λάθος του.

Το σκάνδαλο με τις… ροζ αποκαλύψεις

Το σκάνδαλο με τις… ροζ αποκαλύψεις έπληξε την αλυσίδα ταχυφαγείων καθώς το σπουδαίο στέλεχός της, Στιβ Ιστερμπρούκ, παραβίασε το πρωτόκολλο της εταιρείας. Αλλά η πολιτική του κολοσσού ήταν αυστηρή και ξεκάθαρη με τον ανύπαντρο πρώην εργαζόμενό της.

Τον πρώην CEO, που είχε αναλάβει το συγκεκριμένο αξίωμα από το 2015, τον αντικατέστησε ο Κρις Κεμπίνσκι, πρόεδρος της εταιρίας στις ΗΠΑ. «Ο Στιβ με έφερε στα McDonald’s και ήταν χρήσιμος μέντορας», δήλωσε ο Κεμπίνσκι και τον ευχαρίστησε για τις συμβουλές του. «Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια ριζική, στρατηγική αλλαγή στην εταιρία», τόνισε.

Ποιος είναι ο Στιβ Ίστερμπρουκ που απολύθηκε

Ο Στιβ Ίστερμπρουκ ξεκίνησε να εργάζεται για τα McDonald’s το 1993 ως διευθυντής στο Λονδίνο και με τα χρόνια κατάφερε να φτάσει πολύ ψηλά. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ετησίως λάμβανε 16 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο!

Αν και ανέλαβε διευθυντικές θέσεις σε Pizza Express και Wagamama, επέστρεψε το 2013 ως επικεφαλής Βρετανίας και βόρειας Ευρώπης της αλυσίδας. Εξάλλου, για τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», είχε κατακτήσει τον τίτλο του «Πρωταθλητή CEO των αλλαγών» από το «Catalyst».

https://www.instagram.com/p/B4ftP5Tl-ET/

Το 2015 ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και πιστώνεται την ανανέωση των μενού και των εστιατορίων, τη χρήση καλύτερων υλικών και τη δυναμική στροφή σε οnline παραγγελίες που έδωσαν σημαντική ώθηση στις πωλήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη θητεία του η τιμή της μετοχής διπλασιάστηκε.

H εταιρία McDonald’s είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα εστιατορίων ταχείας εστίασης στον κόσμο. Εξυπηρετεί περίπου 68 εκατομμύρια πελάτες ημερησίως σε 119 χώρες. Πουλά κυρίως μπέργκερ, προϊόντα κοτόπουλου, πατάτες, πρωϊνό, αναψυκτικά, μίλκσεϊκς και επιδόρπια.

Τα αδέρφια McDonald

Οι Ρίτσαρντ και Μόρις µετακόµισαν στο Χόλιγουντ για να γίνουν ηθοποιοί. Το όνειρό τους όµως δεν πραγµατοποιήθηκε ποτέ και έτσι αναζήτησαν την τύχη τους αλλού. Για λίγα χρόνια ήταν οι διευθυντές σε έναν κινηµατογράφο.

https://www.instagram.com/p/B4eha_nFmkn/

Ωστόσο, δεν είχε επιτυχία αυτό τους το εγχείρημα. Και στράφηκαν ξανά αλλού. Αυτή τη φορά στο επιχειρηματικό κομμάτι και στα fast food. Αντικατέστησαν όλα τα σερβίτσια µε πλαστικά πιάτα, ποτήρια και σακούλες µιας χρήσης και δεν είχαν υπαλλήλους, αφήνοντας τους πελάτες να πάνε στον πάγκο για να παραγγείλουν.

Το πρώτο εστιατόριο άνοιξε το 1940 στο Σαν Μπερναντίνο στην Καλιφόρνια από τους αδερφούς McDonald, Ρίτσαρντ και Μόρις. Το 1948, σκέφτηκαν να βασίσουν την εταιρία τους σε μια καινούρια ιδέα: την ιδέα της εστίασης που βασίζεται στις χαμηλές τιμές και τη γρήγορη εξυπηρέτηση, καθώς και στην προετοιμασία των προϊόντων σε αλυσίδα παραγωγής.

Τα χρόνια εκείνα, είχαν περιορίσει το μενού διαθέτοντας µόλις εννέα προϊόντα, με πιο περιζήτητο το χάμπουργκερ των 15 σεντς. Η αρχική μασκότ ήταν ο Speedee, ένα ανθρωπάκι με ένα κεφάλι που παρέπεμπε σε χάμπουργκερ και φορούσε ένα καπέλο του σεφ. Το 1967, ο Speedee έμελλε να δώσει τη θέση του στον Ρόλαντ ΜακΝτόναλντ, τον διάσημο κλόουν.

https://www.instagram.com/p/B4cqrmUHrwU/

Η αρχή μιας… αυτοκρατορίας

Το 1953 πρώτοι ξεκίνησαν την επέκταση της επιχείρησής τους, εφαρμόζοντας αποτελεσματικά το σύστημα του franchising. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε και το γνωστό σήμα των McDonald’s, με τις λεγόμενες «Χρυσές Αψίδες». O Ρέι Κροκ, ο οποίος ήταν αντιπρόσωπος των αδερφών McDonald και διηύθυνε το ένατο κατάστημα της αλυσίδας, αγόρασε την εταιρία τους το 1961.

Σίγουρος πλέον πως η όλη ιδέα των εστιατορίων γρήγορης εστίασης θα είχε πλήρη όσο και ευρεία αποδοχή, ίδρυσε- την ίδια χρονιά- το Hamburger University, το εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα εκπαίδευε, στη συνέχεια, τους δικαιοδόχους αλλά και το προσωπικό της εταιρίας και των εστιατορίων.

Είναι εκείνος που ευθύνεται για την παγκόσμια εξάπλωση της αλυσίδας. Το 1967 άνοιξε το πρώτο εστιατόριο εκτός ΗΠΑ, στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά και το 1971 το πρώτο στην Ευρώπη, κοντά στο Άμστερνταμ. Στην Ελλάδα, το πρώτο εστιατόριο άνοιξε στις 12 Νοεμβρίου 1991 στην πλατεία Συντάγματος.

https://www.instagram.com/p/B4cWxqTAXnk/

Η σπουδαία… περίπτωση: Ρέι Κροκ

Η ταινία «The Founder» είναι η ταινία που κυκλοφόρησε πριν από μερικά χρόνια και βασίζεται στην πραγματική ιστορία για τη σπουδαία… περίπτωση του Ρέι Κροκ, του ιδρυτή της αυτοκρατορίας. Ξεκίνησε ως ένας βετεράνος πωλητής μηχανών μιλκσέικ ο οποίος έχτισε μια αυτοκρατορία φαστ φουντ με 1.600 εστιατόρια και ετήσια έσοδα 700 εκατ. δολάρια.

Εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα παρασκευής φαγητού που είχαν αναπτύξει τα δύο αδέρφια, πίστεψε τρομερά στην προοπτική που είχε η ιδέα της εκκίνησης ενός franchise. Έτσι, μη διστάζοντας να πάρει την αρχική ιδέα από τους εμπνευστές της, δημιούργησε αυτό που όλοι πλέον γνωρίζουμε ως McDonald’s.

Πώς τους ώθησε στην πτώχευση

Αν και δεν είναι ο άνθρωπος που είχε την αρχική ιδέα, δεν δίστασε να την οικειοποιηθεί με κάθε τρόπο. Χαρακτηριστικά του η ατελείωτη φιλοδοξία και η επιμονή. Εντυπωσιασμένος από την ιδέα τους, συµφώνησε προκειµένου να ανοίξει νέα καταστήµατα μέσω franchise.

Ήταν εκείνος που έτρεχε για όλα. Η µόνη απαίτηση των δύο αδερφών ήταν να διατηρήσουν την κυριότητα σε ένα µόνο κατάστηµα, αυτό µε το οποίο κάποτε ξεκίνησαν. Το κατάστηµα αυτό ήταν η ναυαρχίδα τους και ο Κροκ έπρεπε να κάνει κάτι για αυτό.

Άνοιξε ένα πανοµοιότυπο κατάστηµα στην απέναντι πλευρά του δρόµου, εξωθώντας το Big M, όπως είχε µετονοµαστεί, των αδερφών σε πτώχευση. Οι Μόρις και Ρίτσαρντ, σύμφωνα με το epixeiro, οι ιδρυτές ενός εκ των πλέων αναγνωρίσιµων εµπορικών σηµάτων, πέρασαν πλέον στην αφάνεια.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δημήτρης Κοπελούζος: Ο επιχειρηματίας… φαινόμενο που ξεκίνησε καριέρα στα 20 του – Η οικόγενεια που λατρεύει, η επαγγελματική ζωή που τον παθιάζει και η αιώνια προσφορά στα κοινά

Τζoν Κατσιματίδης: O αυτοδημιούργητος Ελληνοαμερικανός γιος φαροφύλακα που έγινε δισεκατομμυριούχος και… κολλητός πολλών Προέδρων

Οι νεαροί απόγονοι των Κένεντι: Ποιοι ασχολούνται με την… παράδοση της θρυλικής οικογένειας και ποιοι τα «βρόντηξαν» για να ακολουθήσουν το όνειρό τους

Σχετικά άρθρα