Χωρισμός και παιδί: Τι προβλέπει ο νόμος για την επιμέλεια του παιδιού

Έχω ένα παιδί εκτός γάμου με τον σύντροφό μου. Το έχει να γνωρίσει με συμβολαιογραφική πράξη. Το μωρό είναι ενός έτους. Εδώ και δύο χρόνια ο σύντροφος μου έχει γίνει βίαιος, όλο μου φωνάζει και σαν άνθρωπο με έχει στο μηδέν.

Μέχρι και η αδερφή του τού έκανε μήνυση γιατί κυνηγούσε να τη σκοτώσει. Μένουμε στο ίδιο σπίτι όμως θέλω άμεσα να φύγω γιατί κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα. Όλο με απειλεί και μου φωνάζει. Με προσβάλλει συνεχώς. Είναι αλκοολικός. Μου λέει εάν φύγω πως θα πάει δικαστικά να πάρει την επιμέλεια του παιδιού. Τι μπορώ να κάνω;

Λέει πως έχει τον τρόπο να μου πάρει το παιδί

Εάν πάρω το παιδί και πάω στο σπίτι των γονιών μου τι μπορεί να μου κάνει; Μπορεί να μου πάρει την επιμέλεια; Επίσης λέει πως απαγορεύεται να μου κρατήσει το παιδί κάποιος δικός μου η να το πάει μια βόλτα. Δεν μπορώ να πληρώνω πάντα νταντά για το παιδί και σπουδάζω.

Έχω ταραχτεί με την όλη κατάσταση. Λέει πως έχει τον τρόπο να μου πάρει το παιδί. Ποιος έχει την επιμέλεια στην περίπτωση που το παιδί είναι εκτός γάμου και αναγνώριση έχει γίνει σε συμβολαιογράφο;

Στο ερώτημα απαντά ο Δικηγόρος Λευτέρης Κρέμερ

Όσον αφορά στην αναγνώριση του τέκνου, έχουν εφαρμοστεί τα άρθρα 1475 και 1476 του Αστικού Κώδικα για την εκούσια αναγνώριση με συμβολαιογραφική πράξη και βάσει του άρθρου 1484 του Αστικού Κώδικα, το τέκνο έχει ως προς όλα θέση τέκνου γεννημένου σε γάμο απέναντι στους δύο γονείς και στους συγγενείς.

Το πιο σημαντικό άρθρο που εφαρμόζεται στην περίπτωσή σας είναι το άρθρο 1515 του Αστικού Κώδικα που αναφέρει τα εξής:

Ποιος δικαιούται την επιμέλεια;

«Η γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του, ανήκει στη μητέρα του. Σε περίπτωση αναγνώρισής του, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας, που όμως την ασκεί αν υπάρχει συμφωνία των γονέων κατά το άρθρο 1513 του Αστικού Κώδικα ή αν έπαυσε η γονική μέριμνα της μητέρας ή αν αυτή αδυνατεί να την ασκήσει για νομικούς ή πραγματικούς λόγους.

Με αίτηση του πατέρα, το δικαστήριο μπορεί και σε κάθε άλλη περίπτωση να αναθέσει και σε αυτόν την άσκηση της γονικής μέριμνας ή μέρους της, εφόσον αυτό επιβάλλεται από το συμφέρον του τέκνου». Βάσει του ιστορικού που μας παραθέσατε, η άσκηση της γονικής μέριμνας αλλά και της επιμέλειας ανήκει σε εσάς εφόσον:

α) δεν εφαρμόζεται καμία από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο ως άνω άρθρο και β) ακόμα και αν ο πατέρας έκανε αίτηση για να ανατεθεί σε εκείνον η γονική μέριμνα βάσει της δεύτερης παραγράφου, το δικαστήριο δε θα την αφαιρούσε ποτέ από τη μητέρα λόγω της συμπεριφοράς που περιγράφεται στο παρόν ιστορικό.

Ποιες καταστάσεις είναι υπέρ σας;

Γεγονότα όπως οι απειλές, ο εκφοβισμός και η χρήση ψυχολογικής ή και σωματικής βίας απέναντί σας καθώς και η επιθετική συμπεριφορά που πιθανολογείται βασίμως από την κατάθεση μηνύσεως από την αδερφή του πατέρα όπως και η δήλωσή σας για τον αλκοολισμό, είναι αποφασιστικής σημασίας για την κρίση του δικαστηρίου σε περίπτωση που ξεκινούσε δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια του τέκνου σας, δεδομένου, όμως, ότι μπορούν να αποδειχθούν με έγγραφα και μάρτυρες.

Ακόμα και σε περίπτωση που ο πατέρας είχε δικαίωμα ασκήσεως της επιμέλειας του τέκνου, σύμφωνα με το άρθρο 1532 ΑΚ, «αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημα τους για τη επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή αν ασκούν το λειτούργημα καταχρηστικά, το δικαστήριο μπορεί, εφόσον το ζητήσει ο άλλος γονέας, να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο. Το δικαστήριο μπορεί ιδίως να αφαιρέσει από τον γονέα την άσκηση της γονικής μέριμνας ολικά ή μερικά και να την αναθέσει αποκλειστικά στον άλλον».

Αυτό σημαίνει ότι ο πατέρας του τέκνου σας έχει μεν το δικαίωμα να στραφεί δικαστικά για να διεκδικήσει την επιμέλεια, αλλά εφόσον δεν έχετε υποπέσει σε κανένα παράπτωμα ενώ παράλληλα έχετε έγγραφα και μάρτυρες που αποδεικνύουν την συμπεριφορά και τις συνθήκες που περιγράφονται στο ιστορικό, το δικαστήριο δε θα σας αφαιρέσει την επιμέλεια.

Μπορεί να επικοινωνεί ο γονιός με το παιδί;

Επιπλέον, η ηλικία του τέκνου σας είναι τόσο μικρή που θεωρητικά είναι ακόμη σε φάση θηλασμού, δίνοντας σας ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα όσον αφορά τη στενή σχέση που πρέπει να διατηρήσετε με το τέκνο σας. Να τονίσουμε εδώ ότι έχετε κάθε δικαίωμα να αποχωρήσετε από το σπίτι στο οποίο διαμένετε με το σύντροφό σας και να πάτε στο σπίτι των γονιών σας, πόσο μάλλον με τέτοια συμπεριφορά που αντιμετωπίζετε στο σπίτι που βρίσκεστε τώρα με το τέκνο σας.

Αναφορικά με το ότι δεν μπορεί να σας κρατάει το παιδί κάποιος συγγενής, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει καμία βάση στην παραπάνω δήλωση αφού δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο νόμο, αλλά αντιθέτως είναι πολύ σύνηθες οι συγγενείς να φροντίζουν και να κρατάνε τα παιδιά, ιδίως δε, οι παππούδες και οι γιαγιάδες.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, σύμφωνα με το άρθρο 1520 ΑΚ, ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό και τα σχετικά με την επικοινωνία κανονίζονται ειδικότερα από το δικαστήριο.

Ελευθέριος Κρέμερ
Δικηγόρος
Κρέμερ & Συνεργάτες
1, Βαλαωρίτου, Αθήνα 106 71
Ελλάδα
T: +30 210 8232157 & 167
F: +30 210 8232 431
E: [email protected]
www.cremer-law.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

ΟΑΕΔ: Μετρούν τα ένσημα ταμείου ανεργίας για να πάρω σύνταξη;

Είσαι εργαζόμενη μητέρα και έχεις ένσημα; Δες πότε μπορείς να πάρεις σύνταξη

Σχετικά άρθρα