Χωρισμός και οικογένεια: Τι σημαίνει όταν το παιδί αλλάζει συμπεριφορά

Είμαι ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών. Χώρισα τον Απρίλιο. Μάς έδιωξε από το σπίτι. Έπινε πολύ μα το μετάνιωσε. Εγώ και τα παιδιά φιλοξενηθήκαμε σε άλλη πόλη και τα καταφέραμε να νοικιάσουμε.

Μετά από λίγο καιρό, η 11χρονη κόρη μου ενώ δεν ήθελε να βλέπει τον μπαμπά της, επέλεξε να μείνει μαζί του και μένει μέχρι τώρα αλλά δεν θέλει να μείνει μαζί μου ούτε μέρα. Μεγάλη αλλαγή συμπεριφοράς που με πληγώνει αφάνταστα και δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Τι συμβαίνει;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σας. Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία αλλά και τα συναισθήματα που βιώνετε. Η αλήθεια είναι πως είναι αρκετά πολύπλοκη σαν συνθήκη αυτή που περιγράφετε.

diazugio-oikogeneia

Οπότε θα βοηθούσε να συμβουλευτείτε κάποιο ψυχολόγο, ώστε γνωρίζοντας περισσότερα για εσάς και πιο πολλά στοιχεία να μπορέσει να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Σε μια πρώτη φάση αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως θα βοηθούσε να προσπαθήσετε να έχετε μια επικοινωνία σταθερή με τα παιδιά σας, λέγοντάς τους πως για ό,τι θέλουν μπορούν να σας μιλήσουν.

Στόχος να μην αισθανθούν πίεση τα παιδιά

Προτείνω μια επικοινωνία με στόχο να μην αισθανθούν πίεση, αλλά να λάβουν ένα μήνυμα πως εσείς είστε εκεί για να απευθυνθούν σε εσάς για ότι θελήσουν. Αυτό σαν διαδικασία έχει σημασία γιατί μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε περισσότερα για την αλλαγή στάσης, αλλά και παράλληλα να νιώσουν τα παιδιά και να καταλάβουν το ότι είστε εκεί για ότι θελήσουν.

Για οτιδήποτε επιπλέον θελήσετε θα βρίσκομαι στη διάθεσή σας, καθώς είναι σημαντικό για ότι σας προβληματίζει ή σας ανησυχεί να πάρετε τη γνώμη κάποιου ειδικού σε ένα επίπεδο συμβουλευτικής.

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.gr | 6983433267

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 6 συνηθέστερα λάθη της ελληνικής οικογένειας

Σεξουαλική αγωγή: Τα 2 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να προετοιμάσεις τα παιδιά σου

Οι 3 δραστηριότητες που μπορεί να κάνει μια μαμά με τις κόρες της για να έρθουν πιο κοντά

Σχετικά άρθρα