Οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις για να καταλάβεις γιατί ζηλεύεις

Το θέμα μου είναι η ζήλια που με ταλαιπωρεί. Ξεκίνησα μια σχέση πριν 10 μήνες. Όταν ρώτησα μια γνωστή μου αν ξέρει κάτι για αυτόν, είπε ότι είχε πολύ έντονα βλέμματα σαν να λέει ξεκάθαρα ότι του άρεσε εκείνη αλλά ποτέ δεν έκανε κίνηση.

Θεωρώ ότι μια φίλη δεν θα έπρεπε να πει ποτέ κάτι τέτοιο αλλά εντάξει. Μετά από 9 μήνες σχέσης, όταν βγήκα μαζί της, φρόντισε να μου το υπενθυμίσει. Μου είπε ότι παλιά κοιτούσε πονηρά κατά τη γνώμη της. Αυτό με έκανε έξω φρενών γιατί θεωρώ ότι το έκανε επίτηδες.

Δεν μπορώ να ηρεμήσω…

Η αλήθεια είναι ότι το αγόρι μου έχει έντονο βλέμμα, είναι ο τύπος του τέτοιος. Το θέμα είναι ότι εγώ δεν μπορώ να ηρεμήσω ακόμα και όταν περπατάμε έξω και τον δω να κοιτάει γυναίκες. Πολλές φορές του έχω κάνει σκηνές. Βέβαια, τον εμπιστεύομαι και δεν πιστεύω ότι θα με κεράτωνε.

Θα έλεγα ότι δεν θα το κάνει, όπως ούτε εγώ θα το κάνω, αλλά η αλήθεια είναι πως από τότε που μου το είπε η φίλη μου δεν μπορώ να ηρεμήσω. Δεν θέλω να ζηλεύω γιατί έχω μια όμορφη σχέση με έναν άνθρωπο που δύσκολα θα έβρισκα ξανά. Τι να κάνω για να ηρεμήσω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Σοφία Αντύπα

Από ότι καταλαβαίνω, η αναστάτωση που νιώθετε έχει πιο πολύ να κάνει με τη φίλη σας παρά με τον άνθρωπο που έχετε τη σχέση. Ο φίλος σας δε σάς έχει δώσει κάποια αφορμή από ότι περιγράφετε, αλλά η γνώμη των γύρω, σας επηρεάζει άμεσα. Ίσως, αν συνειδητοποιήσετε αυτό ακριβώς, να μην αναστατώνεστε τόσο.

Το θέμα εδώ λοιπόν, είναι για ποιον λόγο αφήνετε τους γύρω να διεισδύουν και να εμπλέκονται στη ζωή σας, εφόσον λέτε πως έχετε μια τόσο όμορφη σχέση; Ψάξτε τις ανασφάλειες σας, και προσπαθήσετε να θωρακίσετε τον εαυτό σας από τη γνώμη των άλλων, από τη στιγμή που νιώθετε πως είναι αβάσιμη.

Επίσης, ρωτήστε τον εαυτό σας αν είναι η πρώτη φορά που ζηλεύετε ή είναι συνηθισμένη η συμπεριφορά αυτή για εσάς. Βρείτε από πού πηγάζει η ζήλια αυτή. Συνήθως, η ζήλια συνδέεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή με βιώματα απιστίας μέσα στην οικογένεια μας.

Σοφία Αντύπα
Ψυχολόγος
www.ipsychology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ζήλια στον γάμο: Θέλει να «απολογούμαι» κάνοντας έρωτα

Μπορεί η ζήλια να κάνει και καλό στη σχέση;

Είμαι με ένα ζηλιάρη σύντροφο που με απάτησε: Θα έχουμε μια υγιή σχέση;

Ζήλια στη φιλία: «Φοβάμαι ότι θα με αφήσει και θα κάνει παρέα με άλλους»

Σχετικά άρθρα