5 συμβουλές για να «χτίσεις» το πνεύμα σου αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

Έχω σπάνια όρεξη και αυτό συνήθως οφείλεται σε πράγματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα θέμα που με απασχολεί είναι η ζήλια μου.

Στο δημοτικό είχα μια κολλητή την οποία την αγαπούσα αλλά ταυτόχρονα ένιωθα μειονεκτικά και πολύ άσχημη δίπλα της εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι και την πρώτη γυμνασίου που αποφάσισα να «κόψω» μαζί της γιατί κατάλαβα πως μου έκανα κακό.

Ένιωθα πολλή ζήλια καθώς όλοι την πήγαιναν πιο πολύ από εμένα. Άρεσε στα αγόρια ενώ εγώ όχι… Μέχρι που ήρθε ένα παιδί και μου είπε πως του αρέσω. Γνωριστήκαμε καλύτερα και μετά τα «φτιάξαμε». Με έκανε να νιώθω όμορφη και ήμουν ευτυχισμένη μαζί του αν και κατά καιρούς ένιωθα ζήλια για την κολλητή του επειδή ήταν πολύ δεμένοι.

Φίλησα κάποιον άλλο…

Αλλά στο τέλος γίναμε και εμείς οι ίδιες κολλητές και κάπως προσπαθούσα να μην νιώθω ζήλια. Κάποιες φορές τα κατάφερνα και άλλες όχι. Ήρθε το καλοκαίρι και έπρεπε να φύγω για το χωριό μου. Έκλαψα πολύ γιατί θα μου έλειπε όσο κανένας άλλος. Τον αγαπούσα πραγματικά και χωρίς υπερβολές.

Πήγα στο χωριό μου και ήταν όλα τα αγόρια που μου άρεσαν παλιότερα αλλά ένιωθα σημαντική γιατί άρεσα και με αποδεχόντουσαν έτσι όπως είμαι, κάτι που στην πόλη που μένω δεν γινόταν. Έτσι ξέφυγα και φιλήθηκα με ένα αγόρι που μου άρεσε. Είχα τύψεις και το είπα στο αγόρι μου. Εκείνος δεν μου το συγχώρεσε και χωρίσαμε.

Πώς θα νιώσω ξανά ευτυχισμένη;

Πλέον το έχω μετανιώσει και με μισώ που το έκανα γιατί δεν χάλασα απλά μια σχέση, έχασα τον άνθρωπο που με αγαπούσε πιο πολύ από τον καθένα και τώρα νιώθω πολύ μόνη μου και κουρασμένη ψυχικά. Πάμε και στο ίδιο σχολείο και κάθε φορά που με βλέπει, με βρίζει και μετά εγώ στεναχωριέμαι.

Είναι και οι γονείς που μαλώνουμε αρκετά συχνά και φταίω τις περισσότερες φορές γιατί ξεσπάω σε αυτούς. Πώς μπορώ να διαχειριστώ το θέμα της ζήλιας, στο να μην νιώθω μόνη μου και να γίνω πιο σκληρή για να μην με επηρεάζουν τα κακά σχόλια; Και πώς θα μπορέσω να αφήσω πίσω το παρελθόν και να νιώσω ξανά ευτυχισμένη;

Στο ερώτημα απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Ευάγγελος Κουσιάδης

Αγαπητή φίλη,

Η ζήλια συνδέεται στενά με την εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του, δηλαδή με την αυτοεκτίμησή του. Όσο πιο υψηλή αυτοεκτίμηση διαθέτει κάποιος, τόσο λιγότερο θα ζηλεύει και θα συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους.

Αντίθετα, αν έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, θα μπαίνει διαρκώς στο τριπάκι της σύγκρισης με τους άλλους, θα νιώθει μειονεκτικά και θα…τρώγεται με τα ρούχα του. Για να αφήσεις πίσω το παρελθόν, θα πρέπει να μάθεις να κοιτάζεις μπροστά, να θέτεις στόχους και όνειρα που να αφορούν το μέλλον και όχι πεισματικά να προσπαθείς να κερδίσεις στόχους που ανήκουν πλέον στο παρελθόν, όπως είναι οι προηγούμενες σχέσεις).

Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου, να καταλαβαίνεις τα λάθη σου, να μαθαίνεις από αυτά και να συγχωρείς τον εαυτό σου. Κοίτα με θάρρος μπροστά και μην θρηνείς για το παρελθόν. Κάπως έτσι, «χτίζεται» η αυτοεκτίμηση.

Ευάγγελος Κουσιάδης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας- Ψυχοθεραπευτής-Συγγραφέας
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 3 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις για να καταλάβεις γιατί ζηλεύεις

Ζήλια στον γάμο: Θέλει να «απολογούμαι» κάνοντας έρωτα

3 τρόποι για να βοηθήσεις το παιδί σου να κάνει φίλους

Σχετικά άρθρα