Υπερικινητικό παιδί ή ΔΕΠ-Υ; Μάθε πώς θα ξεχωρίζεις τα σημάδια

Όλο ένα και περισσότερο στην σημερινή εποχή ακούμε για υπερκινητικά παιδιά. Τι ονομάζουμε ωστόσο, «υπερκινητικό παιδί»; Είναι το ίδιο με τη ΔΕΠ-Υ;

Το παιδί με υπερκινητικότητα παρουσιάζει έντονη νευρικότητα, δυσκολεύεται να παραμείνει προσκολλημένο σε μια δραστηριότητα και είναι αρκετά ανήσυχο. Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν η υπερκινητικότητα είναι το ίδιο με τη ΔΕΠ-Υ καλό θα ήταν να δώσουμε τον ορισμό της.

Τι είναι η η ΔΕΠ-Υ

Με τον όρο ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα) λοιπόν, αναφερόμαστε σε μια διαταραχή συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται από διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα.

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε όμως, ότι υπερκινητικότητα και ελλειμματική προσοχή δεν σχετίζονται πάντα, δηλαδή υπάρχουν παιδιά με διαταραχή στην προσοχή τους χωρίς να παρουσιάζουν  υπερκινητικότητα. Από τον παραπάνω ορισμό αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν τρεις τύποι ΔΕΠ-Υ:

  • Απροσεξίας,
  • Παρορμητικότητας και
  • Υπερκινητικότητας

Τα χαρακτηριστικά εντός παιδιού με υπερκινητικότητα

Ας δούμε τώρα ποια είναι τα στοιχεία ενός παιδιού με υπερκινητικότητα:

  • Κουνάει συνεχώς τα χέρια και τα πόδια,
  • Στριφογυρίζει στην καρέκλα του και δυσκολεύεται πολύ να μείνει καθιστό,
  • Τρέχει και σκαρφαλώνει παντού,
  • Μιλάει διαρκώς και πολύ και
  • Δεν μπορεί να κάτσει ήσυχο όταν χρειάζεται.

Ας είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα σημάδια

Πριν οδηγηθούμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα όμως, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα σημάδια που θα μας ανησυχήσουν θα πρέπει να εμφανίζονται σταθερά και πάνω από ένα εξάμηνο. Επίσης, πρέπει να παρατηρούνται σε δύο τουλάχιστον διαφορετικά περιβάλλοντα, παραδείγματος χάρη στο σχολείο και στο σπίτι.

Δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε εξ αρχής γιατί μπορεί απλά να πρόκειται για μια φυσιολογική ωρίμανση του παιδιού που απλώς είναι λίγο περισσότερο ανήσυχο και νευρικό.Ένα παιδί με υπερκινησία, όπως αλλιώς μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε, παρουσιάζει διαταραχές στη συμπεριφορά και άγχος.

Συχνά όμως, η υπερκινησία συνοδεύεται και με έντονες μαθησιακές δυσκολίες όπως: δυσλεξία, δυσαριθμησία, δυσγραφία, δυσπραξία.

Διεπιστημονική Ομάδα
Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»
kentro-exelixi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η στάση – κλειδί από τους γονείς για να μάθουν τα «θέλω» των παιδιών τους

Το «κολπάκι» ώστε το παιδί σου να αρχίσει να τρώει λαχανικά

«Μαμά, δεν με παίζουν τα παιδιά»: Τι κάνουμε αν δεν έχει παρέα στο σχολείο;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X