Πώς η απώλεια αγαπημένου προσώπου επηρεάζει τα άτομα με κρίσεις πανικού;

Είχα βιώσει στο παρελθόν κρίσεις πανικού όσο ήμουν μακριά από το σπίτι μου και έκανα πρακτική στην πόλη που σπούδαζα. Έφυγα και γύρισα στο πατρικό μου.

Αυτό, αφού είχα πάει στο νοσοκομείο πέντε φορές και έκανα αμέτρητες εξετάσεις και συνέβη στη ζωή μου ένα δυσάρεστο γεγονός. Έχασα τον πατέρα μου. Από τότε φοβάμαι να φύγω. Θέλω να συνεχίσω τη σχολή μου που χρωστάω κάποια μαθήματα για να αποκτήσω το πτυχίο μου.

Παράλληλα, δούλευα και σεζόν στο νησί που βρίσκομαι και τότε δεν είχα τίποτα ψυχοσωματικά, ήμουν πολύ θετική στις σκέψεις μου. Τώρα όμως, έχω αρχίσει και σκέφτομαι αρνητικά και δεν μπορώ να ελέγξω και να αλλάξω τις σκέψεις μου. Σκέφτομαι να ζητήσω βοήθεια ψυχολόγου. Είναι αυτή η λύση ή να κάνω κάτι άλλο;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης

Οι κρίσεις πανικού έχουν πάντα μια καταθλιπτική βάση. Αφορούν επίσης, αισθήματα ανεπάρκειας, αναξιότητας και φόβο θανάτου. Όταν δε υπάρχει και απώλεια αγαπημένου προσώπου που αποτελούσε στήριγμα, τότε τα αισθήματα αυτά πολλές φορές αυξάνονται και προκαλούν μια ψυχική παλινδρόμηση σε πιο ανώριμες εποχές, όπως στην περίπτωσή σας.

Το ότι οι κρίσεις αυτές είναι συνυφασμένες με την αίσθηση ανεπάρκειας που έχετε για τον εαυτό σας, αποδεικνύεται από το ότι όταν αναλαμβάνετε υπεύθυνα μια δέσμευση όπως αυτή της εργασίας, αίρεται η παλινδρόμηση και λειτουργείτε πιο δυναμικά, με επάρκεια και κυρίως πιο ώριμα. Θα ήταν χρήσιμο να δείτε κάποιον ειδικό και για τις κρίσεις πανικού αλλά και για τις υποτροπές των συμπτωμάτων.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κρίσεις πανικού: Φταίω εγώ; Γιατί σκέφτομαι μόνο αρνητικά;

Πόσες κρίσεις πανικού μπορώ να αντέξω; Πώς εκδηλώνονται;

Πότε εμφανίζονται οι κρίσεις πανικού στη ζωή μας;

Πόσο ένοχος είναι ο θυρεοειδής για τις κρίσεις πανικού;

Σχετικά άρθρα