Οικογένεια Κουμάνταρου: Οι εφοπλιστές που διακρίθηκαν στις τέχνες, τη ναυτιλία, τη βιομηχανία και την πολιτική – Η σχέση με τον Νίκο Γουλανδρή και τον Σταύρο Νιάρχο

Η οικογένεια Κουμάνταρου είναι εφοπλιστική οικογένεια, μέλη της οποίας διακρίθηκαν στις τέχνες, τη ναυτιλία, τη βιομηχανία και την πολιτική.

Η καταγωγή της οικογένειας είναι από τη Σπάρτη και η εφοπλιστική δραστηριότητά της ξεκίνησε από το πρώτο μισό του 20ου αιώνα με έδρα τον Πειραιά. Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα ασχολήθηκαν με τη βιομηχανία αλευρών. Αρχικά το επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητάς τους υπήρξε η Ελλάδα, στη συνέχεια όμως μετέφεραν τις επιχειρήσεις τους στη Νιγηρία, όπου διατηρούνται μέχρι και σήμερα.

Γενάρχης είναι ο Θεόδωρος Κουμάνταρος και παιδιά του ο Παναγιώτης, τραπεζίτης και βουλευτής και ο Σταύρος, εφοπλιστής και αλευροβιομήχανος. Είναι εκείνος που άρχισε να ασχολείται και με τα καράβια, ξεκινώντας την εφοπλιστική παράδοση της οικογένειας, με αποτέλεσμα να τη συνεχίσουν οι γιοι του Θεόδωρος, Νικόλαος και Ιωάννης, χάρη στους οποίους η οικογένεια την περίοδο του Μεσοπολέμου υπήρξε μια από τις πιο εύπορες της χώρας, σύμφωνα με το news.

Έφυγε πρώτα για Αργεντινή και μετά για ΗΠΑ

Την περίοδο αυτή της ευμάρειας γεννήθηκε το 1922 και ο Γιώργος Κουμάνταρος, γιος του Ιωάννη και εγγονός του Σταύρου. Θεωρείται ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι είναι γόνος μιας μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας και τα κατάφερε. Όχι μόνο συνέχισε την οικογενειακή παράδοση, αλλά «έχτισε» πάνω σε αυτήν, όπως φαίνεται και στο news. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως γεννήθηκε στο Λονδίνο μα ήρθε για σπουδές στην Αθήνα, από την οποία όμως έφυγε το 1941, στη μέση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Προορισμός του η Αργεντινή, μέσω της Νότιας Αφρικής. Το 1946 έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, και πέντε χρόνια αργότερα απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα. Στο μεταξύ είχε προλάβει να ιδρύσει, σε ηλικία 27 ετών, τη ναυτιλιακή εταιρεία «Southern Star Shipping», ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση και ξεκινώντας τη διεθνή του επιχειρηματική δραστηριότητα που έμελλε να διαρκέσει για πάνω από έξι δεκαετίες.

Η αποτυχημένη επένδυση στην Ελλάδα

Το μεγάλο βήμα του Γιώργου Κουμάνταρου ήρθε το 1960, όταν συμφώνησε με την κυβέρνηση της Νιγηρίας για την ίδρυση της αλευροβιομηχανίας «Flour Mills of Nigeria». Χάρη στους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που φέρεται να εξασφάλισε από την κυβέρνηση της χώρας, κατόρθωσε να δημιουργήσει έναν πραγματικό κολοσσό στην παγκόσμια αγορά. Σήμερα παράγει ζυμαρικά, μαγειρικά έλαια, κατεργασμένη ζάχαρη και ζωοτροφές. Παράλληλα, διανέμει και πουλάει λιπάσματα ενώ κατασκευάζει σακιά πολυπροπυλενίου και ευλύγιστα υλικά συσκευασίας. Να σημειωθεί πως πρόεδρος της εταιρίας είναι ο γιος του Γιώργου, Γιάννης Κουμάνταρος.

Όμως δεν ήταν όλα τα εγχειρήματα του Γιώργου Κουμάνταρου επιτυχημένα. Τη δεκαετία του 1980, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των ελληνικών κυβερνήσεων για επενδύσεις, παρουσίασε ένα επενδυτικό πλάνο και ίδρυσε μια ζυθοποιία τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και ένα εργοστάσιο κυτοποιίας στην Πάτρα. Ωστόσο, οι συνθήκες στην ελληνική αγορά την εποχή εκείνη δεν ήταν ευνοϊκές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, να πουλήσει τα εργοστάσια και να μην ασχοληθεί ξανά με την ελληνική αγορά. Πάντως, πέρα από την έντονη επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν και συλλέκτης έργων τέχνης.

https://www.instagram.com/p/Bz2TRLyiQ6f/

Η σχέση με τον Νίκο Γουλανδρή και τον Σταύρο Νιάρχο

Με αυτά είχε γεμίσει και την πολυτελή κατοικία του στο Μανχάταν καθώς και το υπερπολυτελές γιοτ του. Ο Γιώργος Κουμάνταρος πέθανε σε ηλικία 94 ετών. Σύμφωνα με το ekirikas, όταν διαισθάνθηκε ότι τον άφηναν οι δυνάμεις του, μετέβη στην Αθήνα μαζί με την σύζυγό του Σόφη. Περίμενε να επιστρέψει και ο γιος του, Γιάννης, από ένα επαγγελματικό ταξίδι για να πεθάνει στην αγκαλιά του, περιτριγυρισμένος από τις κόρες και τα εγγόνια του.

Η Ντόλλυ Γουλανδρή, με πατρικό όνομα Αικατερίνη Κουμάνταρου, γεννήθηκε το 1921 και έφυγε από τη ζωή το 2008. Ήταν πρόεδρος του ιδρύματος Γουλανδρή και ιδρύτρια του Mουσείου Kυκλαδικής Tέχνης στην Αθήνα. Είναι η σύζυγος του Νίκου Γουλανδρή και κόρη του Ιωάννη Κουμάνταρου.

Παράλληλα, η Ευγενία Κουμάνταρου είναι η σύζυγος του Σπύρου Νιάρχου και κόρη του Σταύρου Κουμάνταρου. Γιος της είναι ο Έλληνας εφοπλιστής, επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης, Σταύρος Νιάρχος.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στιβ Ιστερμπρούκ: Το «χρυσό» παιδί των McDonald’s που απολύθηκε μετά τις… ροζ αποκαλύψεις – Τα 16 εκατ. δολάρια τον χρόνο, το σκάνδαλο και η ιστορία της πιο πετυχημένης fast food εταιρίας

Δημήτρης Κοπελούζος: Ο επιχειρηματίας… φαινόμενο που ξεκίνησε καριέρα στα 20 του – Η οικόγενεια που λατρεύει, η επαγγελματική ζωή που τον παθιάζει και η αιώνια προσφορά στα κοινά

Οικογένεια Μαυρίκου: Η «κατάρα» και το δράμα πίσω από τη… βουτιά θανάτου στη Δραπετσώνα – Ατύχημα ή αυτοκτονία;

Τζoν Κατσιματίδης: O αυτοδημιούργητος Ελληνοαμερικανός γιος φαροφύλακα που έγινε δισεκατομμυριούχος και… κολλητός πολλών Προέδρων

Οι νεαροί απόγονοι των Κένεντι: Ποιοι ασχολούνται με την… παράδοση της θρυλικής οικογένειας και ποιοι τα «βρόντηξαν» για να ακολουθήσουν το όνειρό τους

Φίλιππος Νιάρχος: Ο «αόρατος» Έλληνας μεγιστάνας που αγαπά την τέχνη, τον Θεό, την οικογένεια και την πατρίδα του

Ντάσα Ζούκοβα: Ποια είναι η πρώην σύζυγος του κροίσου Ρομάν Αμπράμοβιτς και κόρη ενός εμπόρου πετρελαίου, η οποία κατάφερε να… τυλίξει τον Έλληνα κληρονόμο Σταύρο Νιάρχο

Σχετικά άρθρα