ΧΑΠ: Η χρόνια κατάσταση από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι

Αν και τα ποσοστά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) έπεσαν στις περισσότερες χώρες μεταξύ του 1995 και του 2017, το συνολικό ποσοστό θανάτων από ΧΑΠ αυξάνεται σε πολλές χώρες τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με νέα διεθνή ανάλυση δεδομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «European Respiratory Journal», δείχνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια για τη μείωση της έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου της ΧΑΠ, όπως οι αντικαπνιστικοί νόμοι και οι πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση της φτώχειας, έχουν θετική επίδραση στην πτώση των ποσοστών θανάτου από ΧΑΠ.

Η ΧΑΠ είναι μια χρόνια κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες, στενεύοντας τους αεραγωγούς και καταστρέφοντας τον ιστό των πνευμόνων και κάνοντας κατ’ επέκταση τη διαδικασία της αναπνοής ιδιαίτερα δύσκολη. Συνήθως προκαλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες που πυροδοτούν φλεγμονή (όπως κάπνισμα, έκθεση σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης). Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την ΧΑΠ αλλά υπάρχουν τρόποι διαχείρισής της, όπως φάρμακα και συγκεκριμένα προγράμματα γυμναστικής.

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ΧΑΠ

Η δρ Ζοανί Λορτέ-Τιουλάν, ερευνήτρια στο Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, είπε: «Σύμφωνα με δεδομένα του ΠΟΥ, το 2015 υπήρχαν 175 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με ΧΑΠ. Το ποσοστό των ατόμων που πλήττει η ΧΑΠ συνεχίσει να είναι υψηλό αλλά τα υπάρχοντα δεδομένα για τη θνησιμότητα από ΧΑΠ έχουν βασιστεί αποκλειστικά σε στατιστικά στοιχεία από εύπορες χώρες στην Ευρώπη, την Αυστραλία την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ».

Η ίδια υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας που θα συμπεριλάβει δεδομένα και από άλλες περιοχές του κόσμου, όπως τη Λατινική Αμερική, την Ωκεανία και τμήματα της Ευρώπης. Οι μελετητές ανέλυσαν περίπου 3,36 εκατομμύρια θανάτους από ΧΑΠ, βασιζόμενοι σε δεδομένα του ΠΟΥ. Συγκεκριμένα, συλλέχθηκαν δεδομένα από 24 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων έξι χωρών από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, και δύο από τη Βόρεια Αμερική, την Ωκεανία και την Ασία και δώδεκα χωρών από την Ευρώπη. Οι μελετητές συμπεριέλαβαν άτομα ηλικίας από 50 έως 84 ετών.

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων;

Διαπιστώθηκε ότι τα συνολικά ποσοστά θανάτου έπεσαν για όλες τις χώρες κατά 12%. Τα ποσοστά θανάτου στην αρχή της έρευνας ήταν 68 θάνατοι ανά 100.000 άτομα τον χρόνο ενώ μέχρι το τέλος της περιόδου που μελετήθηκε ο αριθμός αυτός έπεφτε στους 60 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους τον χρόνο. Αντιθέτως, ο συνολικός αριθμός θανάτων αυξήθηκε κατά 12%: υπήρχαν 180.950 θάνατοι από ΧΑΠ στην αρχή της περιόδου που μελετήθηκε για όλες της χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση και αυτό συνδυάστηκε με μια συνολική αύξηση 203.090 για όλες τις χώρες μέχρι το τέλος της υπό μελέτη περιόδου.

«Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται επειδή σε όλες τις χώρες το προσδόκιμο ζωής έχει επίσης αυξηθεί και οι πληθυσμοί γερνάνε. Παρόλο που τα ποσοστά ΧΑΠ μπορεί να μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου, η πτώση είναι πολύ μικρή για να αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από ΧΑΠ», τόνισε ο Λορτέ Τουλάν.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 3 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Αφυδάτωση: Τα 3 σημάδια που σου στέλνει ο οργανισμός σου

Οι 2 συνήθειες που σε σώζουν ώστε να μην εμφανίσεις άνοια

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πότε μπορείς να το αντιμετωπίσεις χωρίς φάρμακα;

Σχετικά άρθρα