Η πιο συχνή και πιο θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσος για τις γυναίκες με διαβήτη

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις καρδιαγγειακές επιπτώσεις του διαβήτη, μια κατάσταση που είναι πιθανό να αυξηθεί τις ερχόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας διαβήτη στην επιστημονική επιθεώρηση «European Journal of Preventive Cardiology».

Οι καρδιαγγειακές ασθένειες εμφανίζονται 15 χρόνια νωρίτερα σε ασθενείς με διαβήτη και είναι τα βασικά αίτια θνησιμότητας για αυτούς τους ανθρώπους. Στις γυναίκες η σύνδεση μεταξύ διαβήτη και καρδιαγγειακών ασθενειών είναι πολύ ισχυρή.

Παγκοσμίως, καταγράφονται περισσότερα περιστατικά θανάτων λόγω διαβήτη σε γυναίκες (2,1 εκατομμύρια ετησίως) παρά σε άντρες (1,8 εκατομμύριο ετησίως) – αυτός ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου στις γυναίκες.

Η πιο συχνή και πιο θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσος

Η στεφανιαία νόσος καρδιάς είναι η συχνότερη μορφή καρδιαγγειακής νόσου και η πιο θανατηφόρα. Οι γυναίκες με διαβήτη είναι σχεδόν δύο φορές πιθανότερο (1,81) να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο καρδιάς συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν πάσχουν από διαβήτη. Αντίστοιχα, οι άντρες με διαβήτη είναι 1,48 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από αυτή τη νόσο από εκείνους που δεν έχουν διαβήτη.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος – η οποία μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε ακρωτηριασμό του ποδιού – είναι η συχνότερη πρώτη εκδήλωση καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και συναντάται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες.

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι η δεύτερη πιο συνήθης εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ασθενείς με διαβήτη τύπου δύο. Οι γυναίκες με διαβήτη είναι πέντε φορές πιθανότερο από τους άντρες με διαβήτη να πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πώς πετυχαίνεις έναν υγιή τρόπο ζωής;

Η παρούσα έρευνα επιχειρεί να εξηγήσει τις διαφορές αυτές μεταξύ των δύο φύλων. Μια πιθανή εξήγηση στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας θα μπορούσε να είναι ότι είναι μια συγκεκριμένη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που συναντάται συχνότερα σε γυναίκες γενικά και είναι επίσης αυτή που εμφανίζεται στον διαβήτη.

Η μορφή αυτή ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια), κατά την οποία η αυξημένη ακαμψία προκαλεί μειωμένη χαλάρωση του καρδιακού μυ μετά τη συστολή του.

Τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες, η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη του διαβήτη, αλλά ακόμα και αν κάποιος πάσχει από διαβήτη είναι ουσιαστικής σημασία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί η αλλαγή της ώρας ευνοεί τις καρδιαγγειακές παθήσεις;

Μπορεί ο ερυθηματώδης λύκος να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά;

Πώς προστατεύει την καρδιά σου ο σωστός ύπνος;

Αυτές είναι οι τροφές που θωρακίζουν την καρδιά σου!

Σχετικά άρθρα