Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Όλα όσα δεν πρέπει να αγνοείς

Τη λήψη επιπλέον μέτρων που συμβάλλουν στον περιορισμό της εμφάνισης νέων κρουσμάτων και αναχαιτίζουν την εξάπλωση του ιού HIV στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, προτείνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), με αφορμή την  1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, που επικαλείται ο ΠΦΣ, από τα 37,9 εκατομμύρια άτομα που ζουν με HIV στα τέλη του 2018, το 79% εξετάσθηκε, το 62% έλαβε θεραπεία και το 53% μπόρεσε να καταστείλει τον ιό HIV με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης άλλων.

Δικαίωμα όλων και η πρόληψη και η θεραπεία

«Το δικαίωμα της απρόσκοπτης και καθολικής πρόσβασης στην έγκαιρη λήψη πρώιμης αντιρετροϊκής φαρμακευτικής αγωγής πριν ή αμέσως μετά την έκθεση στον ιό (Pre Exposure και Post Exposure Prophylaxis) αποτελεί ένα μέτρο που έχουν προσαρμόσει αρκετές χώρες του δυτικού κόσμου (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Νορβηγία κ.α.) στις πολιτικές υγείας των κρατών τους, ως στρατηγική πρόληψης κατά της μετάδοσης του ιού HIV», αναφέρει ο ΠΦΣ.

Την ανάγκη ανάπτυξης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού βασισμένου στο τρίπτυχο «Πρόληψη – Φροντίδα – Δικαιώματα», για την αντιμετώπιση της επιδημίας HIV επισημαίνει και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Όπως σημειώνει, οι άνθρωποι που ζουν με HIV λοίμωξη στην Ελλάδα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβασή τους στη θεραπεία και συγκεκριμένα στις εξετάσεις μέτρησης του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής.

Το στίγμα και τα στερεότυπα

Ταυτόχρονα, η κοινωνική διάσταση της νόσου, το στίγμα, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που συνοδεύουν τον HIV, επισκιάζουν τη ζωή των οροθετικών ατόμων και των ομάδων που πλήττονται δυσανάλογα από την επιδημία και ορθώνουν εμπόδια στην οριστική αναχαίτισή της.

Τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτυπώνουν μια μείωση των νέων διαγνώσεων το πρώτο δεκάμηνο του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σύλλογο, «η τάση αυτή θα πρέπει να ελεγχθεί μέσα από τα εμπόδια στην πρόσβαση σε δωρεάν και εμπιστευτικές υπηρεσίες εξέτασης».

Κανείς να μην ξεχνά το προφυλακτικό!

Παράλληλα, ο Σύλλογος τονίζει ότι η χρήση προφυλακτικού αποτελεί ένα σημαντικό προληπτικό εργαλείο, αν και έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι δεν είναι ικανό από μόνο του να περιορίσει δραστικά τη μετάδοση του ιού. Αντίθετα, όλες οι περιπτώσεις αποτελεσματικής αναχαίτισης της επιδημίας συνδέονται παγκοσμίως με τη αξιοποίηση της προφυλακτικής θεραπείας PrEP.

Αλλά δεν είναι ακόμα διαθέσιμη στην Ελλάδα. Συμπληρωματικά θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα, όπως η δυνατότητα αυτοεξέτασης με ειδικό κιτ που θα διατίθεται στα φαρμακεία και η προφύλαξη μετά την Έκθεση (PEP).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

AIDS: Το σύνδρομο που συνδέθηκε με τους ομοφυλόφιλους και τους ναρκομανείς

Τρόποι μετάδοσης HIV: «Ανησυχώ μήπως με κολλήσει AIDS ο νέος μου σύντροφος. Μπορώ να προφυλαχθώ»;

Στοματικό σεξ: «Μπορεί να κολλήσω AIDS»;

Σχετικά άρθρα