Πώς να είμαι ο εαυτός μου όταν οι γονείς μου τόσο αυστηροί;

Σπουδάζω σε πανεπιστήμιο, αλλά νιώθω ότι η ζωη μου δεν πηγαίνει εκεί που θέλω. Νιώθω εξάντληση, κούραση ψυχική και σωματική, παρουσιάζω μια τάση παραίτησης από τη ζωή, δεν είμαι ευχαριστημένη για τίποτα και γενικώς δεν αγαπώ τον εαυτό μου.

Από μικρή ηλικία βέβαια δεν έλαβα επιβράβευση από τους γονείς μου, δεν άκουσα ποτέ ένα «μπράβο». Αν και ήμουν μια καλή μαθήτρια, δεν ήταν ευχαριστημένοι, ήθελαν να είμαι άριστη. Με καταπίεζαν, δεν με άφηναν να βγαίνω όπως αλλά παιδιά. Κλείστηκα στον εαυτό μου, δεν μπορούσα να διοχετεύσω την ενέργεια μου.

Ζούσα σε ένα μικρό χωριό και ενδιέφερε πολύ τους γονείς μου η γνώμη των άλλων και μου το πέρασαν και εμένα αυτό. Μετά χώρισαν οι γονείς μου όταν ήμουν 16. Επηρεάστηκα από αυτό και το πώς οι γύρω μου το αντιμετώπισαν, με μείωναν συνέχεια από μικρή, δεν πίστευαν σε εμένα.

Η σχολή ήταν επιλογή των γονιών μου

Και όταν πια πέρασα στο Πανεπιστήμιο αλλά δεν έγραψα τα μόρια που ήθελαν, μου έδειξαν όλοι τη δυσαρέσκειά τους και με συνέκριναν πάντα με τους άλλους και ιδιαίτερα με μια ξαδέρφη μου. Όταν πια έγινα φοιτήτρια τα πρώτα δυο χρόνια, δεν μπορούσα να διαχειριστώ την ελευθερία μου και δεν πήγαινα καλά με τη σχολή η οποία ήταν επιλογή των γονιών μου.

Ένιωθα αντιπαραγωγική, δεν μπορούσα να αποδώσω, αφού δεν έβρισκα ενδιαφέρον. Όταν αντέδρασα και είπα ότι δεν μου αρέσει, μου είπαν ότι εκεί θα πας γιατί αλλιώς δεν θα με στήριζε οικονομικά μια θεία μου που με βοηθούσε και τα προηγούμενα χρόνια με τα φροντιστήρια. Αυστηροί άνθρωποι, συντηρητικοί με κάποιες προκαταλήψεις, που δυστυχώς εμένα παλιά μου ασκούσαν τεράστια επιρροή και δεν με άφηναν να είμαι ο εαυτός μου.

Θέλω να φύγω

Έχω πιεστεί πάρα πολύ με αποτέλεσμα να έχω πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και να μην κάνω μια σχέση κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων. Γύρισα στο χωριό εδώ και ένα χρόνο χωρίς καθόλου προσωπική ζωή και ενδιαφέροντα και χωρίς δουλειά. Νιώθω ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα αυτή τη στιγμή, έχω καθηλωθεί.

Θέλω να φύγω και να πάω στην Αθήνα, να είμαι ανεξάρτητη και να κάνω μια καινούρια αρχή εκεί. Αλλά είμαι χάλια μέσα μου .Τι να κάνω; Πώς να αλλάξω τη ζωή μου και πρωτίστως τον εαυτό μου; Νιώθω ότι δεν μου αξίζει αυτό που γίνεται.

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Αγαπητή αναγνώστρια,

Γίνεται αντιληπτό από το μήνυμά σου ότι βρίσκεσαι σε μια σύγχυση. Πάρε βαθιά ανάσα για αρχή και σκέψου πως στη θέση σου βρίσκονται εκατοντάδες ενήλικες που κάποτε ήταν παιδιά και έφηβοι. Έχεις πλήρη κατανόηση της κατάστασης και συνειδητοποιείς ότι χρειάζεσαι μια αλλαγή.

Αυτό είναι μια καταπληκτική βάση για να αρχίσεις να δουλεύεις με τον εαυτό σου. Κάποτε ήσουν μικρή και εξαρτημένη από τους φροντιστές σου, αυτή όμως τη στιγμή είσαι μια ενήλικη γυναίκα που αποφασίζει μόνη της για τον εαυτό της και την ζωή της.  Ωστόσο θα σε βοηθούσε μια συζήτηση με κάποιον οικείο σου που εμπιστεύεσαι, ώστε να νιώσεις ότι έχεις κάποιον σύμμαχο γιατί βιώνεις μοναξιά.

Οι περισσότεροι γονείς δυστυχώς που μένουν σε κάποια επαρχία, έχουν το στερεότυπο «τι θα πει ο γείτονας» , όταν χώρισαν είχαν το στίγμα των χωρισμένων γονιών με αποτέλεσμα να σε κάνουν και σένα να νιώθεις μειονεκτικά. Όπως φαίνεται όμως επωφελήθηκες έμμεσα από την κατάσταση αυτή διότι σου δίνεται η ευκαιρία να έρθεις  στην Αθήνα και να έχεις πλήρη ελευθερία των κινήσεων σου χωρίς να σε ενδιαφέρει η γνώμη των τρίτων.

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός με ξεχωριστή προσωπικότητα

Πάρε αυτό ως δεδομένο και ξεκίνα μια απασχόληση θα σε βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σου και στη συνέχεια θα μπορείς να αποφασίσεις τη σταδιοδρομία θα διαλέξεις, εφόσον δεν είσαι ικανοποιημένη από τη σχολή σου.

Δεν χρειάζεται να μπαίνεις στη διαδικασία σύγκρισης καθώς κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός με ξεχωριστή προσωπικότητα. Έχοντας αυτό κατά νου και με τη βοήθεια κάποιου ειδικού που θα μπορέσει να σε κατευθύνει θα αλλάξεις όλη την παρούσα κατάσταση και τον τρόπο που νιώθεις. Είναι κάτι προσωρινό. Παραμένω στη διάθεση σου. Καλή συνέχεια!

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μια προσωπική ιστορία: Δεν έχω κάνει ποτέ σχέση στη ζωή μου

Η στάση – κλειδί από τους γονείς για να μάθουν τα «θέλω» των παιδιών τους

Η «χρυσή» οδός για να επικοινωνήσεις με τους γονείς σου χωρίς να θεωρηθείς… επαναστάτρια!

Σχετικά άρθρα