Τα 5 μαθήματα ζωής που «παραδίδει» ο Καρλ Γιούνγκ για τον εαυτό και την ευτυχία

Ο Καρλ Γκούσταβ Γιούνγκ ήταν Ελβετός ιατρός και ψυχολόγος, ενώ θεωρείται ο «πατέρας» της σχολής της αναλυτικής ψυχολογίας αφού ήταν ο εισηγητής της.

Είναι όμως, πολλά περισσότερα από ένας άνδρας που άφησε πίσω του έννοιες, όπως τα αρχέτυπα και το συλλογικό υποσυνείδητο. Οι απόψεις του Γιούνγκ για το ασυνείδητο διαμορφώθηκαν βάσει των νέων αναζητήσεών του που προέκυψαν από τη ρήξη του με τον Σίγκμουντ Φρόυντ.

Αναζήτησε μια έγκυρη ψυχολογική βάση τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους ασθενείς του. Πειραματίστηκε με τον εαυτό του και σταμάτησε να διδάσκει, προσπαθώντας να κατανοήσει τις φαντασιώσεις και άλλα ατομικά του περιεχόμενα. Το πείραμά του τελείωσε μετά από 6 χρόνια. Τις εσωτερικές του εμπειρίες τις μετέφερε, μάλιστα, στο «Κόκκινο Βιβλίο».

Τα 5 μαθήματα ζωής που «παραδίδει» για τον εαυτό και την ευτυχία

Οι έννοιες του εαυτού και της ευτυχίας είναι αυτά που τον προβλημάτισαν περισσότερο και τα αποφθέγματά του «χαράχτηκαν» στην ιστορία της ανθρωπότητας για πάντα. Για αυτό παρακάτω σάς παραθέτουμε 5 πολύ σημαντικές απόψεις του οι οποίες καλό είναι να γίνουν μαθήματα ζωής για όλους μας:

  • «Όλα όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας».
  • «Η λέξη ευτυχία θα έχανε τη σημασία της αν δεν την εξισορροπούσε η λύπη».
  • «Όποιος κοιτάζει προς τα έξω, ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει μέσα του, ξυπνάει».
  • «Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω».
  • «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτε εκτός και αν το αποδεχτούμε».

Λίγα λόγια για τον Καρλ Γιούνγκ

Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1875 στο Κέσβιλ αμ Μπόντενζεε, κοντά στη λίμνη Κόνσταντς του καντονίου Τουργκάου της Ελβετίας. Καταγόταν από σχετικά φτωχή και δίχως ιδιαίτερη μόρφωση οικογένεια, αλλά για τον ίδιο φρόντισαν το καλύτερο. Γιος ιερέα, βίωσε αρκετές ταραχές, εσωτερικές και εξωτερικές, κατά την παιδική του ηλικία, με αποτέλεσμα κατά την ηλικία των 12 ετών περίπου να υποφέρει από νεύρωση και κρίσεις λιποθυμίας.

Ξεπερνώντας το πρόβλημα με δικές του προσπάθειες συνειδητοποίησε για πρώτη φορά όπως εξομολογείται ο ίδιος στο Αναμνήσεις, Όνειρα, Σκέψεις το τι σημαίνει νεύρωση. Αν και τελικά τούτη η εμπειρία υπήρξε καθοριστική για τις αναζητήσεις του στο χώρο της Ιατρικής δεν του έλειψε η επαφή με τις κλασικές σπουδές εξαιτίας του πατέρα του. Από τα χρόνια του δημοτικού άρχισε μαθήματα λατινικών και πολύ γρήγορα επέδειξε ιδιαίτερη έφεση στην εκμάθηση γλωσσών, φτάνοντας να γίνει γνώστης πολλών σύγχρονων ευρωπαϊκών όσο και αρχαίων, συμπεριλαμβανομένης και της σανσκριτικής.

Ήταν μοναχικό και εσωστρεφές παιδί, κάτι που τα χρόνια της εφηβείας του επιτάθηκε, σε βαθμό να μη δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το σχολείο και να μη θέλει να πηγαίνει, προσποιούμενος πολύ συχνά τον άρρωστο. Τελικά τελείωσε το Ανθρωπιστικό Γυμνάσιο της Βασιλείας κάτω από μεγάλη πίεση.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι είναι η ευτυχία σε μια σχέση; Υπάρχουν χαρούμενα ζευγάρια;

Θα θυσίαζες την ευτυχία της σχέσης για τα «θέλω» των γονιών σου;

Σχετικά άρθρα