Ξύπνα Βασίλη: Η μαύρη κωμωδία του Άρη Μπινιάρη «μιλά» στην ψυχή σου

Ο Άρης Μπινιάρης μετά τις «Βάκχες» και το «Ύψωμα 731», καθιερώνει ένα δικό του μοναδικό, γνώριμο, σκηνοθετικό ύφος που χαρακτηρίζεται από μια κινητήρια δύναμη δράσης και έντασης που τη συνθέτουν η συνύπαρξη της ισχυρής δόνησης της ζωντανής μουσικής, η κίνηση των σωμάτων και η ένταση του λόγου.

Για μια ακόμη φορά έζησα τη μοναδική εμπειρία που επιτρέπει την ανταλλαγή συναισθημάτων ως αμοιβαιότητα ανάμεσα σε θεατές και ηθοποιούς. Αυτό που καθορίζει τη δουλειά του Άρη Μπινιάρη δεν είναι τα σκηνοθετικά ευρήματα, παρότι όλη η παράσταση διαδραματίζεται πίσω από έναν τοίχο – οθόνη φωτισμένο βλέποντας μέσα από μια κάμερα που την κρατά ο ίδιος ο σκηνοθέτης, αλλά το ξύπνημα ενός  εξαίρετου μίγματος συναισθήματος και νοήματος, που συνδέουν ψυχή και σώμα, το «μέσα και το έξω», τη σάρκα και το πνεύμα και λειτουργεί εξαγνιστικά.

Μια μαύρη κωμωδία για την υπαρξιακή αποσύνθεση

Κυρίαρχο το νόημα του έργου που προτάσσει ηθικά διλήμματα, τη διάβρωση των αξιών, την έλλειψη ιδεολογίας και έτσι το ηθογραφικό έργο του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη», που όλοι θυμόμαστε από την κινηματογραφική διασκευή του Γιάννη Δαλιανίδη στα χέρια του Άρη Μπινιάρη μετατρέπεται σε μια μαύρη κωμωδία που φανερώνει την υπαρξιακή αποσύνθεση.

Υπέροχοι όλοι οι ηθοποιοί με κορυφαίο φυσικά τον Γιώργο Γάλλο που δοκιμάζεται προσπαθώντας να καταρρίψει το στερεότυπο του ρόλου του άξιου προκατόχου του Γιώργου Κωσταντίνου και το καταφέρνει ανατρέποντας το. Περνά από την ασυνείδητη στη συνειδητή έκφραση του ρόλου χωρίς να έχει άλλο καταφύγιο, ως μελλοντικού τρελού αφήνοντας το προσωπικό του αποτύπωμα.

Εξαιρετική και η Ελισάβετ Κωσταντινίδου!! Παίζει θέλοντας να φωτίσει την τραγικότητα του ρόλου πίσω από την ιλαρότητα. Όσοι πάτε να δείτε τη συγκεκριμένη παράσταση, δεν θα χάσετε!!!!

Άννα Δρούζα

Λίγα λόγια για την παράσταση «Ξύπνα Βασίλη»

Η Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ξεκίνησε με τη διαχρονική και οξυδερκή σάτιρα του μεγάλου Έλληνα θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά, «Ξύπνα Βασίλη», η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία την περσινή περίοδο. Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης, με την ιδιόχειρη θεατρική φόρμα του, φέρνει στη σκηνή την ατμόσφαιρα των 60’s με διάθεση ευρηματική. Με ματιά σύγχρονη αποκρυπτογραφεί το ιδιότυπο ύφος του συγγραφέα που μιλά για τα «σοβαρά» μπλέκοντας το γέλιο με το σφίξιμο στο στομάχι και φωτίζει μοναδικά τη συνάφεια του έργου με το σήμερα.

Βρισκόμαστε στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Φαρλάκου. Ο Βασίλης, συντηρητικών πολιτικών φρονημάτων, και ο Μάνος, προοδευτικών, συγκρούονται για τις συνθήκες εργασίας, αλλά και για το περιεχόμενο των βιβλίων που εκδίδονται. Σημείο αιχμής για την πνευματική διαμάχη, ο ποιητής Φανφάρας και η στρατευμένη συντηρητική ποίησή του. Πολύ γρήγορα, όμως, η τύχη τα φέρνει έτσι ώστε οι πολιτικές πεποιθήσεις των δύο συναδέλφων αλλάζουν και οι καταστάσεις που ακολουθούν δοκιμάζουν τους ήρωες. Ποιος από τους δύο θα καταφέρει να προσαρμοστεί στα ήθη και το πνεύμα της νέας εποχής;

Πού παίζεται

Εθνικό Θέατρο (Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος»)
Αγ. Κωνσταντίνου 22 – 24,Κέντρο
Τηλ : 2105288173
Πέμ. – Σάβ. 9 μ.μ., Κυρ., Τετ. 6 μ.μ.
Μέχρι: 5/1

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Guggenheim: Το Μουσείο της Νέας Υόρκης όπου «χάνεσαι» στον κόσμο της τέχνης

«Παράσιτα»: Γιατί πρέπει να δεις την ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα

Ύψωμα 731: Ο Άρης Μπινάρης μας… μαθαίνει ιστορία

Σχετικά άρθρα