Όταν οι γονείς παντρεύονται ξανά, γιατί αντιδρούν τα έφηβα παιδιά;

Μετά από 15 χρόνια διαζυγίου αποφάσισα να ξαναπαντρευτώ. Έχω έναν γιο 14 χρόνων και ο μέλλων σύζυγος μου έναν γιο 10 ετών.

Ο γιος μου κλαίει όλη μέρα και δεν θέλει να φύγουμε από το σπίτι μας. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Έχετε πάρει την απόφασή σας για το μέλλον σας, το οποίο είναι δικαίωμά σας, και ο γιος σας εκφράζει την αντίδρασή του. Από το σύντομο κείμενο δεν είναι δυνατόν να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης, οπότε αναφέρονται παρακάτω κάποια κύρια σημεία που κρίνω σημαντικά. Όπως έχουμε ξαναεπισημάνει σε αυτή τη στήλη, οι ερωταπαντήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία.

Ο γιος σας βρίσκεται στην εφηβεία και είναι αναμενόμενο να έχει συναισθηματικά ξεσπάσματα, πολύ περισσότερο όταν πυροδοτούνται από κεφαλαιώδεις αλλαγές στη ζωή του. Ενδέχεται να φοβάται για το τι θα αντιμετωπίσει στη νέα κατάσταση. Βοηθάει να δοκιμάσετε να μπείτε στη θέση του για να δείτε πως πιθανόν να αισθάνεται και μετά να συζητήσετε μαζί του τις αμφιβολίες του και να προσπαθήσετε να τις καθησυχάσετε.

Ο ρόλος ενός ψυχολόγου

Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου είναι χρήσιμο να διερευνήσετε πρώτα τα δικά σας συναισθήματα , σκέψεις και αμφιβολίες μπροστά στη νέα κατάσταση και στη συνέχεια να αναζητήσετε σε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο τρόπους διαχείρισης των δικών του συναισθημάτων και αντιδράσεων.

Μπορείτε να βάλετε στο «τραπέζι» των συζητήσεων με το παιδί τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση για τη νέα οικογένεια (π.χ. ότι γνωρίσατε έναν άνθρωπο με καλά χαρακτηριστικά για να σας συντροφεύει στη ζωή σας και είναι επιθυμία σας να τον έχετε κοντά σας) καθώς και να εστιάσετε στα θετικά της νέας κατάστασης ως προς το παιδί.

Έχει  ζήσει όλη του τη ζωή μόνο μαζί σας; Έχει ζήσει όλη του τη ζωή χωρίς ανδρική παρουσία μέσα στο σπίτι; Είναι αναγκασμένος να συζήσει με δυο νέα πρόσωπα; Τα γνωρίζει ήδη ή του είναι ξένα; Μήπως βάζει καταστροφικά σενάρια στο μυαλό του όπως ότι  θα μειωθεί η αγάπη του προς εσάς; Ακούστε τις ανησυχίες του και αν ανακαλύψετε κάτι τέτοιο, πιθανόν να χρειάζεται να επιμείνετε ξανά και ξανά σε διαβεβαιώσεις που αφορούν στη μεταξύ σας σχέση ως υποσύνολο στη νέα μεικτή οικογένεια.

Σημαντική η στάση των νέων μελών

Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορείτε να διερευνήσετε αυτό το σημείο και το πώς εσείς το βλέπετε και πως θα το περάσετε με έναν καθησυχαστικό τρόπο στο ήδη αναστατωμένο παιδί. Ο νέος σύντροφος μπορεί να δοκιμάσει να τον πλησιάσει και να τον αγκαλιάσει όπως και εσείς το άλλο παιδί. Τι στάση κρατάει ο ίδιος και το δικό του παιδί απέναντί στον γιο σας;

Αξίζει να αναζητήσετε τα κοινά ενδιαφέροντα ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας και να κάνετε κοινές δραστηριότητες που όλοι να περάσουν καλά, (π.χ. σινεμά, bowling κτλ). Με αυτό τον τρόπο, έχοντας κοινές θετικές εμπειρίες δημιουργείτε θετικό πρόσημο στο μυαλό όλων για τη νέα οικογένεια που χτίζετε.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
LinkedIn: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εφηβεία και διαζύγιο: Τι θα κάνω αν η μαμά και ο μπαμπάς χωρίσουν;

5 χρήσιμα tips διατροφής για ένα παιδί κοντά στην εφηβεία

Διαζύγιο και δεύτερος γάμος: Οι ισορροπίες ανάμεσα στην κόρη και τον πατριό

Σχετικά άρθρα