Τα 11 συμπτώματα ότι κάποιος έχει κατάθλιψη

Η σύζυγος μου έχει νευρική κατάθλιψη και δεν θέλει ούτε να με βλέπει ούτε να συζητήσει μαζί μου.

Πώς να το αντιμετωπίσω αφού μου λέει ότι έχει ξενερώσει μαζί μου και ότι εγώ είμαι η αιτία;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητέ αναγνώστη,

Τι εννοείτε ότι η σύζυγός σας έχει νευρική κατάθλιψη; Έχει πάει σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και να λάβει ανάλογη θεραπεία; Εάν όχι, θα ήταν σκόπιμο το πρώτο βήμα να είναι αυτό και να απευθυνθεί σε κάποιον ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Μερικά από τα συμπτώματα

Συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι τα παρακάτω:

  • ευερεθιστότητα,
  • αρνητικές σκέψεις,
  • υπερβολική κόπωση,
  • αίσθημα απελπισίας,
  • θλίψη,
  • τάση για κλάμα,
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση,
  • δυσκολία συγκέντρωσης,
  • έλλειψη κινήτρων,
  • τάση κοινωνικής απομόνωσης και
  • ανεξήγητοι πόνοι στο σώμα.

Κάποιες φορές μπορεί να συμβαίνουν γεγονότα στη ζωή μας που να μας στενοχωρούν και να μας φέρνουν θλίψη. Συνήθως όμως μετά από ένα χρονικό διάστημα σταδιακά αμβλύνονται τα αρνητικά συναισθήματα και προχωρούμε πάλι με καλή διάθεση, παίρνοντας ευχαρίστηση από τη ζωή.

katathlipsi

Οι καταστροφολογικές σκέψεις

Αν όμως, δούμε ότι δεν μας περνούν τα παραπάνω συμπτώματα ή γίνονται πιο έντονα , εάν  μας κυριεύουν οι αρνητικές σκέψεις, θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Με τη βοήθειά του θα προσπαθήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε το πού βρισκόμαστε στη ζωή μας και πού θέλουμε να πάμε, θα μπορέσουμε να βρούμε εναλλακτικές στις καταστροφολογικές σκέψεις που μας οδηγούν σε αδιέξοδη θλίψη και κατάπτωση.

Είναι σημαντικό να στρέψουμε το φως στον εαυτό μας και να ξεκινήσουμε να αναρωτιόμαστε τι πραγματικά μας δίνει ευχαρίστηση στη ζωή και να  δούμε τι μας εμποδίζει να το ακολουθήσουμε. Στην περίπτωση του ερωτήματός σας έχει ενδιαφέρον να δείτε και με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου,  το ιστορικό της συμπεριφοράς της συζύγου σας και της μεταξύ σας σχέσης.

Τι την οδήγησε σε αυτή τη στάση απέναντί σας;

Συνέβη κάποιο συγκεκριμένο γεγονός που την οδήγησε σε αυτή τη στάση απέναντί σας; Μήπως η απόσταση από εσάς είναι στα πλαίσια της κατάθλιψης και δε θέλει να ανοιχτεί σε κανέναν για να κλειστεί κι άλλο στον εαυτό της;
Βλέπετε εσείς κάποιο λόγο για να θεωρείστε η αιτία της κακής διάθεσης; Δεν πρέπει να πέσετε στην παγίδα να πάρετε πάνω σας το βάρος της ενοχής για την κατάθλιψη της συζύγου σας.

Μπορείτε να κάνετε την προσπάθειά σας να την προσεγγίσετε με υποστηρικτικό τρόπο αλλά μπορείτε να ελέγξετε μόνο τη δική σας αντίδραση και όχι τη δική της. Εφόσον σας ενδιαφέρει να αναζητήσετε προοπτικές διαχείρισης, με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου θα μπορέσετε να διερευνήσετε τι μπορείτε να κάνετε από εδώ και μπρος για να βοηθήσετε και την ίδια αλλά και τον εαυτό σας να μην πάρει βάρη που δεν του αναλογούν.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
LinkedIn: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μήπως πάσχεις κι εσύ από νευρική ανορεξία; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κατάθλιψη: Οι 2 κατηγορίες ανθρώπων με τα περισσότερα συμπτώματα

Είναι έρωτας ή έχει κατάθλιψη; Πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια;

Σχετικά άρθρα