Σε ποιες περιπτώσεις «επιτρέπεται» η μαστεκτομή και σε ποιες όχι;

«Οι βιοδείκτες (ορμονικοί υποδοχείς και Her 2) που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα φαίνεται ότι πλέον παίζουν καθοριστικό ρόλο για το αν μια ασθενής με καρκίνο του μαστού, ανεξαρτήτως μεγέθους, χρειάζεται ή όχι να οδηγηθεί στο χειρουργείο για μαστεκτομή».

Αυτό εκφράζει μια ελπίδα που σίγουρα θα αναπτερώσει το ηθικό πολλών γυναικών στις οποίες η μαστογραφία διαπίστωσε ύποπτα ευρήματα. Η όλη διαδικασία, απαιτεί να γίνει προεγχειρητική διαδερμική βιοψία, εφόσον η μαστογραφία δείχνει ύποπτο εύρημα, αφενός για να καταδειχθεί η κακοήθεια ή όχι και στη συνέχεια με τη λήψη ανοσοϊστοχημείας να εξεταστούν αν οι βιοδείκτες είναι θετικοί ή αρνητικοί.

stithos gynaika

«Οι βιοδείκτες αυτοί», συνεχίζει, «μας δείχνουν εάν τα καρκινικά κύτταρα επηρεάζονται από στοχευμένες θεραπείες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζουν τον όγκο».

Πότε επιτρέπεται η μαστεκτομή και πότε όχι;

Εάν ο βιοδείκτης Her2 είναι θετικός (περίπου 15% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν συγχρόνως ορμονοευαίσθητη και Her 2 θετική νόσο), αλλά και στην περίπτωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου, που έχει συνήθως τα πιο επιθετικά γνωρίσματα με ή χωρίς διηθημένους λεμφαδένες της μασχάλης, τότε επιτρέπεται στην ασθενή να υποβληθεί αποτελεσματικά σε προεγχειρητική αγωγή για τη συρρίκνωση των όγκων.

Στη συνέχεια η χειρουργική επέμβαση θα βοηθήσει στον «καθαρισμό» της πάσχουσας περιοχής, χωρίς η γυναίκα να υποβληθεί σε ολική μαστεκτομή. Ο ακτινοδιαγνώστης στη διάρκεια της προεγχειρητικής βιοψίας θα τοποθετήσει ένα μικρό κλιπ στην πάσχουσα περιοχή, ώστε στη συνέχεια, αν εξαφανιστεί ο όγκος από την προεγχειρητική αγωγή, να τοποθετηθεί συρμάτινος οδηγός, ώστε ο χειρουργός να καθοδηγηθεί στο ακριβές σημείο του όγκου που εξαφανίστηκε, χωρίς να προβεί σε ολική μαστεκτομή.

Πέτρος Μαλακάσης
Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού
Διευθυντής του Απεικονιστικού Τμήματος Μαστού και Οστικής Πυκνομετρίας στην Ευρωκλινική Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος μαστού: Τι είναι η προφυλακτική μαστεκτομή, πότε και γιατί γίνεται;

Καρκίνος μαστού: Πώς γίνεται η μαστεκτομή και τι πρέπει να προσέχουμε

Διαγνώστηκα με καρκίνο μαστού. Υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από τη μαστεκτομή;

Σχετικά άρθρα