Παιδική φιλία: Και αν δεν μπορείς να βρεις τι δεν πάει καλά, τι κάνεις;

Έχω ένα γιο 8 ετών και μέχρι πριν λίγο καιρό αισθανόταν πολύ κοντά με έναν φίλο του αλλά δυστυχώς παραπονιέται ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ο γιος μου τον βοηθούσε και με την τσάντα του στο σχολείο γιατί ο φίλος του είχε σπάσει το χέρι του και στο ποδόσφαιρο έβγαιναν χέρι – χέρι από τα αποδυτήρια για να κάνουν προπόνηση.

Και τώρα κάθε φορά που τον ρωτάει ο δικός μου αν θα καθίσουν μαζί στο πούλμαν ή αν θα του δώσει το χεράκι του, προηγείται κάποιος άλλος πάντα. Δεν κατανοώ τι έχει συμβεί αλλά και ο γιος μου και εγώ είμαστε πολύ χάλια. Επίσης, ο γιος μου άρχισε και μια διατροφή. Μήπως τον επηρεάζει στην ψυχολογία του;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Σας ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σας. Τα παιδιά όταν εκφράζουν μια ανησυχία ή μια αλλαγή, μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι που να κρύβονται από πίσω. Αρχικά, μπορεί επειδή ο φίλος του δεν είναι διαθέσιμος όπως στο παρελθόν, ο ίδιος να το βιώνει έντονα και με ένα αίσθημα απόρριψης.

Εκεί χρειάζεται να συζητήσετε περισσότερο μαζί του, κάνοντάς του ερωτήσεις για το τι νιώθει ή τι αισθάνεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις προκειμένου να αναγνωρίσει και ο ίδιος, αλλά και εσείς τι μπορεί να τον απασχολεί, ώστε μετά να μπείτε σε έναν τρόπο διαχείρισης από κοινού, δίνοντάς του επιλογές για το τι μπορεί να κάνει σε κάθε περίπτωση που δεν θα αισθάνεται καλά.

Και αν δεν μπορείς να βρεις τι έχει συμβεί, τι κάνεις;

Αντίστοιχα, με τον ίδιο τρόπο και ρωτώντας το παιδί σας για το πώς αισθάνεται με κάποιες συνθήκες στην καθημερινότητα, ίσως λάβετε πληροφορίες για το εάν η αλλαγή στη διάθεσή του οφείλεται και κάπου αλλού.

Εάν παρόλα αυτά δεν είναι εύκολο να εντοπίσετε τι μπορεί να έχει συμβεί και να τον απασχολεί, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο και συγκεκριμένα κάποιο οικογενειακό ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα μπορεί να σας βοηθήσει προς αυτή τη κατεύθυνση. Για ό,τι επιπλέον θελήσετε θα είμαι στη διάθεσή σας, σας ευχαριστώ.

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc
Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος MSc
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μετεκπαίδευση στην Παιδοψυχολογία και Ψυχολογία Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.gr | 6983433267

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κατανοώντας τους εφήβους: Η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή

6 τρόποι για να βοηθήσεις τον φίλο που θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του

Τοξική φιλία: Έγινα καταπιεστική και με απομάκρυνε. Πώς να την κερδίσω ξανά;

Τα 2 κριτήρια που σε βοηθούν να καταλάβεις αν σε βλέπει φιλικά

Σχετικά άρθρα