Γίνεται μια σχέση να σού προκαλέσει κρίσεις πανικού;

Είμαι σε μια σχέση 10 χρόνια. Αλλά τα τελευταία δύο δεν είμαι καλά και θέλω να χωρίσω. Όμως, σε κάθε προσπάθεια επέστρεφα πίσω λόγω απειλών για τη ζωή του και μη δεκτικότητας .

Τελευταία έπαθα πάλι κρίση πανικού. Δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Σε κάθε προσπάθεια να του εξηγήσω ότι έχει τελειώσει μου απαντάει «μα εγώ σε αγαπάω και δεν θέλω να λείπεις από τη ζωή μου».

Η ψυχική μου υγεία είναι σε άσχημη κατάσταση. Δεν μπορώ να ηρεμήσω. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης

Οπωσδήποτε ο συναισθηματικός εκβιασμός δεν είναι ένας καλός λόγος για να μένει κάποιος σε μια σχέση. Ο σύντροφός σας είναι ενήλικος και θα χρειαστεί και αυτός και εσείς να καταλάβετε ότι δεν αρκεί να σας αγαπάει μόνο εκείνος ερωτικά για να σταθεί μια σχέση αλλά και εσείς.

Συμβαίνει καθημερινά στις σχέσεις και δεν είναι ο μοναδικός στον κόσμο που νοιώθει έτσι. Οι κρίσεις πανικού είναι αποτέλεσμα του συναισθηματικού εγκλωβισμού που νοιώθετε από την συμπεριφορά του και του θυμού που απορρέει από αυτή την αίσθηση.

Είναι καταστροφικό να ζείτε συνεχώς με τον φόβο

Δεν θα τον προτρέψετε βέβαια να πραγματοποιήσει την απειλή του αλλά να ξεκαθαρίσετε ότι εσείς δεν έχετε ευθύνη για το πώς θα διαχειριστεί τη ζωή του μετά το χωρισμό. Στον βαθμό που μπορεί να καταλάβετε και οι δυο σας αυτό που εξελίσσεται δεν είναι μια φυσιολογική σχέση αλλά μια εξαρτητική σχέση και έτσι θα συνεχιστεί.

Είναι καταστροφικό για εσάς να ζείτε συνεχώς με τον φόβο γιατί πιθανότατα αυτές οι απειλές θα συνεχιστούν και θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς της ζωή σας σαν ζεύγος.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχέση από απόσταση: Πώς θα καταλάβεις ότι πρέπει να χωρίσεις;

Single σε έναν κόσμο δεσμευμένο: «Πρέπει» να έχεις σχέση για να είσαι καλά;

Σχετικά άρθρα