Ιατροφοβία: Όταν η επίσκεψη στον γιατρό είναι «εφιάλτης»

Εδώ και κάποια χρόνια έχω αρκετές φοβίες για την υγεία μου. Όλα ξεκίνησαν μετά από ένα χειρουργείο που είχα στο πόδι μου. Άρχισα μετά από ένα διάστημα να έχω πολύ έντονους πονοκεφάλους, να μουδιάζει το κεφάλι μου και να μην βλέπω καλά.

Αγχώθηκα πολύ για αυτό και νόμιζα πως έχω κάτι πολύ σοβαρό. Να υπογραμμίσω ότι έχω μεγάλο φόβο με τους γιατρούς και δεν τους επισκέπτομαι συχνά. Τελικά πείστηκα και πήγα. Όλα καλά αλλά μετά μου έμεινε φοβία και νόμιζα συνεχώς πως είχα κάτι.

Έχει γίνει πλέον καθημερινότητα

Έχει γίνει πλέον καθημερινότητα που δεν ξέρω πως να το αποβάλω. Υπάρχουν φάσεις που είμαι καλά και δεν το σκέφτομαι αλλά και άλλες που με… τρώει και είναι περισσότερες. Ξέρω πως όλα αυτά είναι αβάσιμα και δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να σκέφτομαι έτσι.

Όμως δεν μπορώ να το σταματήσω. Πάντα το μυαλό μου πάει στις χειρότερες ασθένειες αλλά και ταυτόχρονα τρέμω να πάω να κάνω κάποια εξέταση. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης

Πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί μεθοδικά. Δεν κάνετε εξετάσεις γιατί φοβάστε μήπως δεν σας βρουν κάτι.

Σας φαίνεται πιθανόν αδιανόητο αυτό αλλά πόσο φυσιολογικό είναι να έχετε κάτι και να μην πηγαίνετε στο γιατρό; Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια εικόνα αγχώδους διαταραχής που χρειάζεται να δείτε με κάποιον ειδικό.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φοβόμαστε τόσο πολύ το σκοτάδι

Άγχος και φόβος: Πώς το σώμα επηρεάζει την ψυχή;

Ποιος είναι ο χειρότερος φόβος των ζωδίων σε μια σχέση;

Σχετικά άρθρα