Αυτές τις τροφές πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε καούρες

Ε: Έχω διαρκώς καούρες και όλο έχω ρεψίματα ό,τι και αν τρώω και προφανώς αποφεύγω τα καυτερά. Τι μπορεί να μου συμβαίνει;

Βασικά υπάρχει κάποια τροφή ή ρόφημα ή φάρμακο για να χρησιμοποιώ όταν με πιάνει αυτό και να μην ταλαιπωρούμαι;

Στα ερωτήματά σας απαντά ο Γαστρεντερολόγος Νικόλαος Κυριάκος

A: Έχετε προφανώς γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Χρειάζεται να αποφεύγετε συγκεκριμένα φαγητά, όπως τα καυτερά, τα σφολιατοειδή, τυρόπιτες, κρεμμύδια, σκόρδα, σοκολάτα, ξινά κ.α.

Αν δεν υποχωρεί, χρειάζεται να λάβετε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για ένα χρονικό διάστημα που θα σας συστήσει ο γαστρεντερολόγος σας.

Ερώτηση και Απάντηση:

Ε: Όλη την ώρα μου ανεβαίνει το φαγητό και όταν φάω, πρέπει να περιμένω ένα δίωρο για να περπατήσω και να κινηθώ αλλιώς κάνω εμετό. Τι μπορεί να είναι και τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;

Α: Έχετε πιθανώς γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν και κινητικές διαταραχές του οισοφάγου όπως η αχαλασία.

Πρέπει να σας εξετάσει ένας γαστρεντερολόγος και αναλόγως των ευρημάτων και του ιστορικού να υποβληθείτε σε εξετάσεις, όπως το βαριούχο οισοφαγογράφημα ή/και γαστροσκόπηση και να σας χορηγηθεί η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αλλά και λεπτομερείς διατητικές οδηγίες.

Νικόλαος Κυριάκος
Γαστρεντερολόγος

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

9 διατροφικά λάθη που προκαλούν καούρα στο στομάχι

Αδυνάτισμα με γεμάτο στομάχι; Κι όμως γίνεται!

Ιατροφοβία: Όταν η επίσκεψη στον γιατρό είναι «εφιάλτης»

Σχετικά άρθρα