Πώς αλλάζει η απώλεια κιλών ανά ηλικία; Όσο μεγαλώνεις, χάνεις πιο δύσκολα βάρος;

Πολλά άτομα αναρωτιούνται γιατί ενώ ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής δεν μπορούν να χάσουν κιλά, αντιθέτως παρατηρούν ότι το βάρος τους αυξάνεται.

Πράγματι παρατηρούνται πολλές αλλαγές στις αντιδράσεις του οργανισμού ανά δεκαετία των ηλικιών 30, 40 και 50 ετών. Τι συμβαίνει όμως σε αυτές τις ηλικίες και αλλάζει τόσο πολύ το σκηνικό της απώλειας βάρους.

Γράφει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου

Γιατί αλλάζει η απώλεια κιλών ανά ηλικία;

Αξιοσημείωτες είναι οι ορμονικές μεταβολές που ξεκινούν μετά τα 30 και κορυφώνονται στη δεκαετία των 40 και 50. Τα επίπεδα των ορμονών του φύλου, δηλαδή των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης, αρχίζουν να ελαττώνονται με την άνοδο της ηλικίας και κυρίως γύρω στην ηλικία των 50 ετών στις γυναίκες και λίγο αργότερα στους άνδρες αντιστοίχως, εντείνοντας την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και τη μειωμένη ελαστικότητα της επιδερμίδας.

Επιπλέον, καθώς περνούν τα χρόνια παρατηρείται μείωση της μυϊκής μάζας στο σώμα μας. Ακόμα και σε άτομα που γυμνάζονται, ανά δεκαετία της ηλικίας, φαίνεται να μειώνεται το ποσοστό μυϊκής μας και να αντικαθίσταται με λιπώδη ιστό. Επειδή, όμως, οι μύες χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από όση το λίπος, λιγότερη μυϊκή μάζα σημαίνει βραδύτερος μεταβολισμός. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως με το πέρασμα του χρόνου ο οργανισμός εκ φύσεως καίει λιγότερες θερμίδες, επομένως πρέπει να μειώνονται αναλόγως οι προσλαμβανόμενες θερμίδες με στόχο να μην παχύνει κανείς, πόσο μάλλον για να αδυνατίσει.

Στις δεκαετίες των 40 και 50 ετών στις γυναίκες πρωταγωνιστικό ρόλο στον ρυθμό του μεταβολισμού παίζει η εμμηνόπαυση. Είναι μια περίοδος στη γυναίκα, όχι και τόσο ευχάριστη, που περνά από πολλά στάδια όσον αφορά στη ψυχολογία και αυτό έχει αντίκτυπο στον τρόπο ζωής της. Αρχικά το βάρος μετά την εμμηνόπαυση τείνει να αυξάνεται με τον ίδιο τρόπο διατροφής σε μια γυναίκα.

Έτσι λοιπόν, πολλές φορές έρχεται η απογοήτευση και κατ’ επέκταση παύει να υπάρχει το ενδιαφέρον για άσκηση και μια σωστή διατροφή. Επίσης, τα περιεμμηνοπαυσιακά χρόνια σχετίζονται με κακή ποιότητα ύπνου. Είτε οι γυναίκες έχουν συχνουρία, είτε έχουν νυχτερινές εφιδρώσεις, είτε έχουν στρες, όλα αποτελούν λόγους για τους οποίους δυσκολεύονται να κοιμηθούν καλά τα βράδια. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τον κακό ύπνο με τη δυσκολία να χάσουμε βάρος.

Τι μπορεί επομένως να κάνει κανείς;

Καθώς περνούν τα χρόνια δε πρέπει να εστιάζουμε τόσο στον αριθμό της ζυγαριάς όσο στη γενική φυσική κατάστασή μας. Το θέμα δεν είναι να χαθούν τα περιττά κιλά, αλλά να διατηρούνται τα κιλά που χάνονται και ταυτοχρόνως να είναι η διατροφή υγιεινή και η φυσική δραστηριότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η αύξηση της μυϊκής μάζας με προπόνηση με βάρη μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό ή έστω να σταματήσει την μείωσή του. Τέλος, με τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες μπορείς να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας και κατ’ επέκταση στην αύξηση του μεταβολισμού:

  • μικρά και συχνά γεύματα,
  • αποφυγή κατανάλωσης βραδινού γεύματος πολύ άγρα,
  • υψηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, αυγό),
  • κατανάλωση 2 – 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά,
  • επιλογή ποικιλίας φρούτων και λαχανικών καθημερνά,  τουλάχιστον 5 – 7 μερίδες,
  • σωστή ενυδάτωση και
  • ενίσχυση της γεύσης του φαγητού με καρυκεύματα και μπαχαρικά, τα οποία αυξάνουν τον μεταβολισμό.

Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βοηθάει στην απώλεια κιλών το πρωινό;

Υπάρχει κάποια δίαιτα για γρήγορη απώλεια κιλών;

Κάστανα: Τα 5 οφέλη που έχει το «φάρμακο» του χειμώνα

Σχετικά άρθρα