Ψυχολογία: Πότε οι αλλαγές στη διάθεσή μου είναι πρόβλημα;

Έχω πρόβλημα με τη διάθεσή μου. Μού έχουν μειωθεί οι ικανότητες για παρά πολλά πράγματα, όπως να διαβάσω και να δουλέψω.

Δεν έχω όρεξη όλη την ώρα. Επιπλέον νιώθω μια σύγχυση. Τι θα μπορούσε να είναι και πώς θα το αντιμετωπίσω; Μου συμβαίνει τα τελευταία 4,5 χρόνια.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το πρόβλημα με την ψυχική υγεία είναι πως μας περιβάλλει η αντίληψη και η άποψη πως «έλα μωρέ, μες το μυαλό σου είναι όλα» και «μα γιατί δεν χαμογελάς λίγο βρε παιδί μου;». Εν μέρει έχουν δίκιο, γιατί ναι, όλα μες το μυαλό μας είναι. Η διάθεση μας είναι προϊόν πολύπλοκων εγκεφαλικών διεργασιών.

Μπορεί στην καθημερινή μας ομιλία να διαχωρίζουμε την ψυχή από το σώμα, αλλά η ψυχή είναι παράγωγο του εγκεφάλου μας, ο οποίος είναι όργανο του σώματος μας. Όπως κάθε κομμάτι του σώματος μας, έτσι και ο εγκέφαλος μας μπορεί να εκδηλώνει συμπτώματα.

Αν αυτά τα συμπτώματα μας κάνουν τη ζωή δύσκολη ή αν μας προκαλούν δυσφορία, τότε, καλό είναι να αναζητούμε τη βοήθεια ειδικού. Όταν περνάμε κρύωμα, κυριολεκτικό αυτή τη φορά, τις πρώτες μέρες το παλεύουμε όντως μόνοι μας. Λίγο ζεστή σούπα, λίγο ξεκούραση κτλ.

Μην το αφήνετε να σας επηρεάζει πλέον

Αν όμως, ο βήχας και ο πυρετός επιμένουν, τότε στρεφόμαστε στους ειδικούς, λαμβάνουμε την κατάλληλη αγωγή αν χρειάζεται και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Αν ήταν πυρετός και έντονος βήχας, δεν θα το αφήνατε 4,5 χρόνια χωρίς να δείτε κάποιον ειδικό, έτσι δεν είναι;

Χωρίς να γνωρίζω τι ακριβώς σας συμβαίνει, αυτό που καταλαβαίνω είναι πως ό,τι και αν είναι αυτό, σας προκαλεί αρκετή δυσφορία και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής σας. Μην το αφήσετε να σας χρωματίσει αρνητικά και άλλα χρόνια.

Αναζητήστε και λάβετε τη βοήθεια που χρειάζεστε. Ζητήστε από κάποιον στο περιβάλλον σας που εμπιστεύεστε να σας συστήσει κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Αν θέλετε, μπορείτε να απευθυνθείτε στο κέντρο ψυχικής υγείας της περιοχής σας και εκείνοι με τη σειρά τους θα σας καθοδηγήσουν. Σας εύχομαι να νιώσετε σύντομα καλύτερα

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: dimitraefilopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το ότι δεν έχω όρεξη σημαίνει πως έχω κατάθλιψη;

“Κλείνομαι στον εαυτό μου και δεν έχω διάθεση για τίποτα, τι μου συμβαίνει;”

Μια αληθινή ιστορία: Τι φταίει και δεν έχω διάθεση για σεξ;

Σχετικά άρθρα