Τι δώρο θέλω για τα Χριστούγεννα;

Η γέννηση που γιορτάζεται τα Χριστούγεννα δεν είναι από αυτές που γνωρίζουμε. Είναι ένας «θεός» που γεννιέται. Στην εικόνα της φάτνης ανήκουν οι μάγοι, φερμένοι με ένα άστρο. Φέρνουν τα δώρα.

Το δώρο των Χριστουγέννων έγινε θεσμός και παράδοση γιατί έχει την αρχή του στο πέρνα του ανθρωπίνου, στην έλευση του Θεού πάνω στη Γη. Κάθε δώρο σε κάθε Χριστούγεννα σε κάθε γέννηση υπακούει στο μυστήριο εκείνης τη γέννησης και εκείνων των δώρων.

Μυστήριο; Δεν το αντιλαμβανόμαστε όσο σκεφτόμαστε την παράδοση μόνο σε όρους συμπεριφοράς, ότι δηλαδή τα Χριστούγεννα αρμόζει να κάνουμε δώρα. Το υποψιαζόμαστε όταν προσέξουμε το «αρμόζει», την αρμογή που συναρμόζει γέννηση και δώρα μεταξύ τους, όταν αναλογιστούμε πως εκείνα τα πρώτα Χριστούγεννα θεσπίζεται μια σχέση ανάμεσα στη γέννηση και το δώρο. Αυτό είναι το μυστήριο που γιορτάζουμε.

Στο αληθινό δώρο αναγνωρίζω τον εαυτό μου

Πώς μάς αφορά αυτό σήμερα και κάθε Χριστούγεννα; Τι θα πει «δώρο» και τι «γέννηση»; Το δώρο χρειάζεται να ταιριάζει στον αποδέκτη. Το αληθινό δώρο είναι σαν να το είχα από πάντα. Το αληθινό δώρο μού λέει άρρητα: Αυτός είσαι! Μού χαρίζει για να χρησιμοποιήσω μια αποστροφή του Heidegger, την ουσία μου. Υπάρχουν και δώρα ψεύτικα που λένε: Αυτός θέλω να είσαι, αυτός πρέπει να είσαι κλπ. Υπάρχουν και δώρα που δεν μας λαμβάνουν υπόψη, αδιάφορα.

Στο αληθινό δώρο αναγνωρίζω τον εαυτό μου και μάλιστα με έναν τρόπο που δεν ήξερα μέχρι τώρα. Το δώρο μού φανερώνει αυτό που είμαι. Στο δώρο γεννιέμαι πάλι και πάλι. Αυτή η γέννηση και όχι το βιολογικό δεδομένο, είναι το πέραν του έμβιου όντος. Γεννιόμαστε, δηλαδή γινόμαστε αυτό που είμαστε, χάρη στα δώρα που θα μάς έρθουν. Ό,τι μάς κάνει αυτό που είμαστε, έχει τον χαρακτήρα του δώρου.

Έτσι, το δώρο κρύβει έναν πλούτο που συνήθως δεν υποψιαζόμαστε. Αυτό που είμαστε, το οφείλουμε σε ένα δώρο. Κάθε Χριστούγεννα ενθυμούμενοι τον δρόμο της πρώτης γέννησης και των πρώτων δώρων, με τα δώρα που ανταλλάσσουμε, γιορτάζουμε, μαζί με τη γέννηση ενός «θεού», τη γέννηση του ανθρώπου.

*Από τον Ψυχαναλυτή – Ψυχοθεραπευτή Κώστα Γεμενετζή

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 5 μαθήματα ζωής που «παραδίδει» ο Καρλ Γιούνγκ για τον εαυτό και την ευτυχία

Χριστούγεννα 2019: Έτσι στόλισαν δεκάδες Έλληνες celebrities

Το μακιγιάζ που επιλέγουν όλες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Σχετικά άρθρα