Κωσταντίνος Δασκαλάκης: Ο Έλληνας σταρ της επιστήμης μιλά για την αριστεία

Μια μοναδική βραδιά, μια αξέχαστη εμπειρία στο Μέγαρο Μουσικής με τον μεγάλο Έλληνας, Κωσταντίνο Δασκαλάκη.

Είναι ο άνθρωπος που έλυσε τον γρίφο του Τζον Νας, ο Έλληνας που πήρε το βραβείο Νόμπελ της πληροφορικής. Νεότατος, σεμνός, γελαστός, γοητευτικός με απίστευτη απήχηση στα νέα παιδιά που θέλουν, και βλέποντας τον κο Δασκαλάκη, νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα.

Κωσταντίνος Δασκαλάκης. Ένα ζωντανό παράδειγμα: η οικογένεια, η περιέργεια, το ενδιαφέρον, το πάθος, η διάθεση, οδηγούν στα σημαντικά του κόσμου τούτου! Από τον σύλλογο «Οι Φίλοι του ευρωπαϊκού πολιτιστικού κέντρου Δελφών» διοργανώθηκε μια βραδιά αντάξια του μεγέθους αυτού του Έλληνα που ζει στη Βοστώνη.

Είναι ένας σταρ της επιστήμης

Είναι ο νεότερος καθηγητής στο ΜΙΤ και τώρα έχει αφοσιωθεί στην έρευνα που προωθεί την τεχνητή νοημοσύνη. Ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Θανάση Λάλα, και μια ζωντανή συνέντευξη – διάλεξη του κου Δασκαλάκη στην κατάμεστη αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» στο Μέγαρο.

Γεμάτα και τα φουαγιέ με νεαρά παιδιά που ήθελαν να δουν τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη από κοντά, να τον ακούσουν να μιλάει τη δική τους γλώσσα. Για τα νέα Ελληνόπουλα, είναι ένας σταρ της επιστήμης. Στο τέλος της βραδιάς, για μια ώρα τον είχαν περικυκλώσει και τον ρωτούσαν ό,τι τους «έκαιγε».

Εκείνος με χαμόγελο και υπομονή απαντούσε. Αυτός είναι ο Κωσταντίνος Δασκαλάκης. Μια βραδιά που πρέπει να παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος γιατί είναι μια παρηγοριά μέσα σε αυτή την άνυδρη εποχή.

Όλοι χειροκρότησαν τον Κωσταντίνο Δασκαλάκη

Μπράβο στον Σύλλογο, στον Θανάση Λάλα και στην Ελευθερία Ντεκό! Ένα απόσπασμα από τη βραδιά, από αυτά που είπε ο κος Δασκαλάκης και χειροκροτήθηκε:

Θανάσης Λάλας: Τι είναι για εσένα η «αριστεία»; Είσαι ο μοναδικός ανθρωπος που τελείωσες το Μετσόβιο με 9,98 βαθμό.

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: «Αριστεία» είναι να θέλουμε από τον εαυτό μας είναι να κάνει κάτι ενδιαφέρον, να γίνουμε καλύτεροι σε κάτι, να έχουμε κάποιο πάθος και να το εκτονώσουμε με πρόθεση να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν έχει να κάνει με τους άλλους, έχει να κάνει μόνο με τη δική μας εξέλιξη και πρόοδο. Η μη αριστεία είναι η κατάσταση μακαριότητας, δηλαδή όλα μου φαίνονται οκ, η ζωή μου είναι τέλεια έτσι όπως είναι, δεν χρειάζομαι τίποτα, νομίζω ότι τα ξέρω όλα. Αν φτάσουμε σε αυτή την φάση, μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

Θανάσης Λάλας: Υπάρχει αριστεία που αρρωσταίνει τον άνθρωπο; Λανθασμένη αριστεία.

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Εννοείται ναι. Δηλαδή υπάρχει…

Θανάσης Λάλας: Πρόσφατα διάβαζα, με συγχωρείς που σε διακόπτω, μια έρευνα που λέει ότι τα περισσότερα παιδιά τα οποία έφτασαν σε μια πολύ ισχυρή απόδοση, καταλήγουν τρόφιμοι ψυχιατρείου μεγαλώνοντας. Η αριστεία, μπορεί να  οδηγήσει κάποιον σε σοβαρή ψυχική νόσο;

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Η κακή αριστεία είναι η αριστεία που σου λέει ότι για να γίνεις πρωταθλητής σε ένα άθλημα θα πάρεις αναβολικά. Αυτή είναι η κακή αριστεία. Η κακή αριστεία είναι η αριστεία που σε αρρωσταίνει διότι πρέπει να είσαι νούμερο 1 και όχι νούμερο 5. Όπως είπαμε πριν, η αριστεία είναι θέμα προσωπικό. Είναι σε σχέση με τον εαυτό σου, όχι σε σχέση με τους άλλους. Προφανώς βλέποντας τι κάνουν οι άλλοι εμπνέεσαι και αυτή η ευγενής άμιλλα σε κάνει και εσένα καλύτερο, αλλά η αριστεία υπό τη μορφή αρρώστιας είναι επικίνδυνη.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ξύπνα Βασίλη: Η μαύρη κωμωδία του Άρη Μπινιάρη «μιλά» στην ψυχή σου

Guggenheim: Το Μουσείο της Νέας Υόρκης όπου «χάνεσαι» στον κόσμο της τέχνης

Τι δώρο θέλω για τα Χριστούγεννα;

Σχετικά άρθρα