Αυτή είναι η χειρότερη ηλικία για να βιώσει ένα παιδί το διαζύγιο των γονιών του

Οι γονείς που χωρίζουν πριν τα παιδιά τους γίνουν 6 ετών, θέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ψυχική ισορροπία και την ομαλή ένταξη των παιδιών στο σχολείο, από ό,τι όταν η διάλυση της οικογένειας γίνεται όταν το παιδί είναι 6 ως 10 ετών, σύμφωνα με μια δανική επιστημονική έρευνα.

Μεταξύ άλλων, παιδιά έως έξι ετών που βλέπουν τους γονείς τους να τραβάνε χωριστούς δρόμους, είναι πιθανότερο να νιώθουν μοναξιά, να πέσουν θύμα εκφοβισμού και γενικότερα να νιώθουν μεγαλύτερη δυστυχία στο σχολείο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Λένα Χογού του Πανεπιστημίου του Άαρχους, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό παιδιατρικό περιοδικό «BMC Pediatrics», ανέλυσαν στοιχεία απαντήσεων που είχαν δώσει σε ερωτηματολόγια 219.200 παιδιά ηλικίας εννέα έως 16 ετών, από τα οποία το 31% ζούσαν σε διαλυμένη οικογένεια.

Οι επιπτώσεις στα παιδιά από 2 ως 5 ετών

Διαπιστώθηκε ότι όσα είχαν βιώσει χωρισμό των γονιών τους σε ηλικία 2 έως 5 ετών, ένιωθαν χειρότερα στο σχολείο, σε σχέση με όσα είχαν γνωρίσει τον χωρισμό σε μεγαλύτερη ηλικία. Ενώ συνολικά μόνο 1 στα 20 παιδιά που απάντησαν (το 5%), ένιωθαν μοναξιά, είχαν πέσει θύμα εκφοβισμού ή είχαν προβλήματα στο σχολείο, το ποσοστό ήταν πολύ μεγαλύτερο(41%) μεταξύ όσων προέρχονταν από διαλυμένες οικογένειες.

Ειδικότερα στην ομάδα των παιδιών που ο χωρισμός είχε συμβεί προτού αυτά γίνουν 6 ετών, το ποσοστό με προβλήματα ήταν ακόμη υψηλότερο (55%), έναντι 36% των παιδιών που ο χωρισμός είχε συμβεί όταν ήταν 6 έως 10 ετών και 30% όταν ο χωρισμός είχε γίνει μετά τα 11.

1 στις 3 οικογένειες διαλύεται!

Επίσης, παιδιά που ζούσαν με πατριό ή μητριά λόγω δεύτερου γάμου της μητέρας ή του πατέρα τους, είχαν γενικά χειρότερη ψυχική κατάσταση στο σχολείο, ιδίως τα νεότερα σε ηλικία.

Περίπου 1 στα 3 παιδιά στις περισσότερες δυτικές χώρες βιώνουν τη διάλυση της οικογένειας τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά δύο έως τέσσερα χρόνια πριν τον χωρισμό, κυρίως λόγω των συγκρούσεων των γονέων μέσα στο σπίτι.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εφηβεία και διαζύγιο: Τι θα κάνω αν η μαμά και ο μπαμπάς χωρίσουν;

Διαζύγιο και δεύτερος γάμος: Οι ισορροπίες ανάμεσα στην κόρη και τον πατριό

Χωρισμός, δεύτερος γάμος και νέα οικογένεια: Τι είναι χρήσιμο να ξέρετε

Σχετικά άρθρα