Είναι αποτελεσματικός για όσους εργάζονται ο ύπνος στη δουλειά;

Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί τον ύπνο στο γραφείο απαγορευμένο και έχει αποφασίσει να πάρει σκληρά μέτρα κατά αυτού, ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πρέπει να αναθεωρηθεί.

Το 2018, δημοσιεύτηκε μια έκθεση σχετικά με μια υπάλληλο του Τμήματος Μηχανοκίνητων Οχημάτων η οποία κοιμόταν περίπου τρεις ώρες την ημέρα. Η έκθεση υπολόγισε ότι ο ύπνος της εργαζόμενης κόστιζε στο κράτος 36.000 ευρώ χαμένης παραγωγικότητας σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Μια απίστευτη περίπτωση με εργαζόμενη

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, η συμπεριφορά της αυτή ανάγκαζε τους συναδέρφους της διαρκώς να την καλύπτουν και να τη βγάζουν από τη δύσκολη θέση. Η εργαζόμενη δεν κατηγορήθηκε, επειδή ο προϊστάμενός της ανησυχούσε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα υγείας που προκαλούσε την υπνηλία.

Η σκέψη για ένα εργατικό δυναμικό που συλλογικά αναπληρώνει τον χαμένο ύπνο προκαλεί ανησυχία σε όλο και περισσότερες εταιρίες, αλλά, αν επιτραπεί, είναι πιο πιθανό να αυξήσει παρά να μειώσει την παραγωγικότητα. Ο Δρ. Λόρενς Έπστεϊν, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας για την Ιατρική του Ύπνου και Ιατρικός Διευθυντής στο Νοσοκομείο της Βοστόνης «Brigham and Women’s», υπολογίζει ότι περίπου 70 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από διαταραχές ύπνου.

agxos douleia

Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από Πανεπιστήμιο Ball State της Ιντιάνα, η οποία εξέτασε τη διάρκεια του ύπνου σε 150.000 άτομα, βρήκε ότι το ποσοστό αυτών που κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες κάθε βράδυ αυξήθηκε από 30,9% το 2010 σε 35,5% το 2018. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες δήλωναν ότι δεν κοιμούνταν αρκετά.

Οι επιπτώσεις σε όσους στερούνται ύπνου

Ο Έπστεϊν δήλωσε στο BBC ότι ορισμένες εταιρίες έχουν συνείδηση αυτού του προβλήματος και διερευνούν τρόπους για την καταπολέμησή του. «Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί αλλά δυστυχώς συχνά δεν αντιμετωπίζεται». Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στην υγεία των ανθρώπων (καθώς έχει συνδεθεί με παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά, άγχος και κατάθλιψη) όσο και στην οικονομία.

Μια ανάλυση που διεξήχθη το 2016 έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που δεν είναι αρκετά ξεκούραστοι… κοστίζουν στην αμερικανική οικονομία περίπου 371 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της απολεσθείσας παραγωγικότητας.

Ο Έπστεϊν και άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιτρέπεται στους εργαζομένους να κοιμούνται λίγο στη δουλειά. «Οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου δεν μπορούν να δουλέψουν και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ατυχήματα στο εργασιακό περιβάλλον καταλήγοντας να κοστίζουν ακόμα περισσότερο στις εταιρείες καθώς έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας», εξηγεί ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γρίπη vs Κρυολόγημα: Μπορεί κανείς να «κολλήσει» τους δύο ιούς ταυτόχρονα;

Η πιο αξιόπιστη τεχνική εξέτασης για ροχαλητό και υπνική άπνοια

Άπνοια ύπνου και ροχαλητό: Νέα θεραπεία χωρίς μάσκα

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X