Εργασιακή ανασφάλεια: Πώς να επιβιώσεις είτε είσαι εργαζόμενος είτε άνεργος;

Τις τελευταίες 2 εβδομάδες, με αφορμή την απόλυση μου με έχει πιάσει ένα απίστευτο άγχος – βάρος, το οποίο δεν μπορώ να αποβάλλω. Έχω τεράστια εργασιακή ανασφάλεια λόγω του ότι είμαι 37, δεν έχω σπουδάσει κάτι και κάνω δουλειές με ημερομηνία λήξης.

Γενικότερα όταν είναι να πάω σε μια καινούρια δουλειά, μού φαίνεται σαν βουνό. Η γυναίκα μου είναι αλλοδαπή και είναι λίγο δύσκολο να βρει δουλειά και έχω άγχος και με αυτό. Επίσης αυτή την περίοδο είναι στη χώρα της με το παιδί μας και μου λείπουν αφάνταστα. Εκτός αυτού τα τελευταία 2 χρόνια, ένα χρόνο αφού γεννήθηκε το παιδί μας, είμαστε αποξενωμένοι αρκετά με τη γυναίκα μου.

Έχω αϋπνίες και μόνιμο σφίξιμο στο στομάχι

Ανά περιόδους όπως τις τελευταίες 2 εβδομάδες, έχω αϋπνίες. Κοιμάμαι 2 – 4 ώρες κάθε βράδυ, εκτός και αν πάρω ηρεμιστικό χάπι το οποίο προσπαθώ να αποφεύγω γιατί ξέρω ότι παθαίνεις εξάρτηση, αν και τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχω πάρει 4 των 0,5 mg.

Σωματικά νιώθω ένα μόνιμο σφίξιμο στο στομάχι, το οποίο ανά διαστήματα μέσα στη μέρα φεύγει κι έρχεται και γενικά σκέφτομαι συνέχεια αρνητικά, σχετικά με το τι θα κάνω στη ζωή μου, αν θα μείνω από δουλειά στα 50 τι θα κάνω αφού δε βρίσκεις δουλειά με τίποτα στην Ελλάδα και είμαι εγκλωβισμένος όλη μέρα μέσα σε τέτοιες σκέψεις. Τι με συμβουλεύετε;

Στο ερώτημά σας απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Φίλε αναγνώστη.

Μπορώ να σου πω αρχικά ότι αντιπροσωπεύεις πολλούς νέους ανθρώπους με το μήνυμα σου. Το άχγος για εύρεση εργασίας ξεπερνά κάθε άλλο. Ωστόσο αυτό που πρέπει να έχεις κατά νου είναι πως στην Ελλάδα σήμερα και πτυχία να έχεις , πολύ πιθανό να μην βρίσκεις εύκολα εργασία και πάλι.

Μπορεί όμως, το υπερβολικό άγχος να αποτελεί και την αιτία που αλλάζεις δουλειές. Πολλές φορές δεν μας αφήνει να επικεντρωθούμε σε μια εργασία και να είμαστε αποδοτικοί. Πλήττει κάθε πτυχή της ζωής μας και σίγουρα μόνο κακό κάνει. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο την ανησυχία σου και την ανασφάλεια που νιώθεις , το οικονομικό θέμα επηρεάζει δυστυχώς την καθημερινότητα μας.

Η καλύτερη λύση είναι πάντα η ειλικρινής συζήτηση

Όταν μέσα σε ένα ζευγάρι αντιμετωπίζουν και οι δυο το ίδιο πρόβλημα είναι δυσκολότερο πρακτικά και συναισθηματικά. Δημιουργούνται εντάσεις και φέρνουν απόσταση τα πρόβλημα. Η καλύτερη λύση είναι πάντα η ειλικρινής συζήτηση με τη σύντροφό σου ώστε να είστε σύμμαχοι στην αντιμετώπιση του κοινού προβλήματος. Πολύ σημαντικό να νιώθετε συναισθηματικά καλά. Θα έχετε άλλη δύναμη και σθένος για τα υπόλοιπα προβλήματα.

Το οικονομικό επίσης, έχει άμεση συνέπεια με τον ύπνο. Τα ηρεμιστικά χάπια δεν είναι λύση. Είναι παροδική ανακούφιση πρέπει να γνωρίζεις πως έχουν εθιστική δράση επομένως πρέπει να τα παίρνεις μετά από την επίσκεψη σε κάποιον ειδικό γιατί δεν δοκιμάζεις κάποιους άλλους τρόπους να χαλαρώνεις η απαλή μουσική, ένα ζεστό αφρόλουτρο πριν τον ύπνο πάντα βοηθούν.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ απαραίτητη τη συμβουλή κάποιου ψυχολόγου πριν πάρεις οποιαδήποτε απόφαση. Όταν βρισκόμαστε σε συναισθηματικό αδιέξοδο, δεν σκεφτόμαστε κριτικά και οι αποφάσεις που αφορούν τη ζωή μας είναι πολύ σημαντικές. Με υπομονή θα αισθανθείς καλύτερα και θα βρεις την δουλειά που θα μπορέσεις να απολαμβάνεις κιόλας. Καλή τύχη.

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

4 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της ανεργίας

Οι 3 «κανόνες» για να αντιμετωπίσεις τα ψυχοσωματικά σου

Μοναξιά και απομόνωση: 5 βήματα για να μπορέσεις να αντέξεις

Σχετικά άρθρα