Απιστία: Τα 4 βήματα που χρειάζεται να κάνεις για να μάθεις να συγχωρείς

Νιώθω πολύ μόνη μου, δεν έχω κανέναν δίπλα μου. Οι συγγενείς και οι φίλοι μου είναι μακριά. Είμαι έγκυος και ο σύντροφος μου δουλεύει όλη μέρα.

Όσες ώρες είμαστε μαζί ή θα κοιμάται ή θα τσακωνόμαστε. Με έχει απατήσει και τον συγχώρεσα στην αρχή της σχέσης μας αλλά ακόμα δεν του έχω εμπιστοσύνη.

Τώρα όμως, θα κάνουμε οικογένεια και νιώθω μεγάλη ανασφάλεια. Απλά εύχομαι να πεθάνω και να ησυχάσω.  Δεν αντέχω άλλο. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητή αναγνώστρια,

Με βάση την περιγραφή σου φαίνεται πως βιώνεις ένα ιδιαίτερα απαιτητικό διάστημα στη ζωή σου, μιας και η εγκυμοσύνη είναι από τη φύση της τέτοιου τύπου περίοδος. Το διάστημα αυτό της εγκυμοσύνης είναι πάρα πολύ σημαντικό τόσο για εσένα όσο και για το παιδί που κυοφορείς το οποίο είναι άμεσα και απόλυτα εξαρτώμενο από εσένα και το εγγύτερο περιβάλλον σου.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παραπάνω από το 80% των γυναικών θα βιώσει αισθήματα όπως αναστάτωση, άγχος, μοναξιά, ανασφάλεια, φόβο. Παρόλα αυτά η κάθε γυναίκα θα τα αντιμετωπίσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο, ο οποίος εξαρτάται από την συναισθηματική της ιδιοσυγκρασία προ της εγκυμοσύνης καθώς και από την ποιότητα του υλικού και του έμψυχου περιβάλλοντος της κατά την  διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αποδέξου τις σκέψεις σου και ας τις εκφράζεις

Με άλλα λόγια και εστιάζοντας στην ιδιαίτερη δική σου κατάσταση, θα σου πρότεινα αρχικά και όσο το δυνατόν είναι εφικτό να προσπαθήσεις να αποδεχθείς τις σκέψεις σου καθώς και τις καθημερινές απτές δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Ακόμη, θεωρώ πολύ σημαντικό να εκφράζεις στον σύντροφο σου αλλά και σε όποιον άλλον άνθρωπο θεωρείς ότι είναι κοντά σου, τις σκέψεις και πάνω από όλα τα συναισθήματα που βιώνεις.

Επίσης, θα πρότεινα να μιλήσεις και στον γυναικολόγο σου, ο οποίος έχει σίγουρα μεγάλη εμπειρία από περιπτώσεις γυναικών που βιώνουν αντίστοιχη κατάσταση με την δική σου και ίσως μπορεί να σου παρέχει πληροφόρηση για αυτό το διάστημα της εγκυμοσύνης σου. Τέλος, εάν αισθανθείς πως η δυσφορία σου τείνει να αυξηθεί σε σημείο μη διαχειρίσιμο τότε προτείνω να μην διστάσεις καθόλου και να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας – ψυχολόγο. 

Ιωάννης Νίκου
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πότε είσαι σε θέση να συγχωρέσεις εκείνον που σε απάτησε;

Απιστία στον γάμο: Κάνε σου αυτή την ερώτηση και μάθε αν μπορείς να συγχωρέσεις

Γιατί δεν μπορώ να συγχωρέσω την αδερφή μου και να πάω μπροστά;

Σχετικά άρθρα