Είμαι ανύπαντρη μητέρα: Μπορώ να πάρω το παιδί μου και να πάω στην πατρίδα μου;

Είμαι Ρωσίδα, αλλά μένω 16 χρόνια στην Ελλάδα. Πριν 7 χρόνια έκανα σχέση με Έλληνα, μαζί έχουμε ένα γιο, σε λίγες μήνες θα είναι 6 ετών. Με τον πατέρα του παιδιού, δεν έχουμε παντρευτεί αλλά το αναγνώρισε στο δικαστήριο. Συζούμε.

Η σχέση μας όμως δεν είναι καλή και έχει κάποιο θέμα με το αλκοόλ. Όταν βγαίνει έξω, τρέμω περιμένοντάς τον. Γυρίζει πάντα ξημερώματα, κάνει φασαρίες, με έχει χτυπήσει. Έχω φύγει πολλές φορές από το σπίτι μα μετά με παρακαλούσε να γυρίσω πίσω και ότι δεν θα ξαναγίνει αυτό. Αλλά δεν αλλάζει τίποτα.

Θέλω να πάρω το παιδί και να πάω στην πατρίδα μου

Στη Ρωσία δεν με αφήνει να πάω να δω την οικογένεια μου. Μόνο αν πάω χωρίς παιδί. Εγώ όμως, ήθελα να πάω μαζί με τον γιο μου να τον δουν οι δικοί μου. Τώρα σκέφτομαι σοβαρά να φύγω για πάντα στη Ρωσία μαζί με το παιδί. Έχω σπίτι εκεί, οικονομικά θα είμαι πιο καλά. Εδώ δεν έχουμε δικό μας σπίτι.

Θέλω να πάρω το παιδί και να πάω στην πατρίδα μου. Μπορώ να φύγω; Ο πατέρας του παιδιού δεν θα μου δώσει το οκ, και όχι επειδή αγαπάει το παιδί, αλλά για να μην χάσει εμένα. Θα μπορεί να κινηθεί εναντίον μου;

Στο ερώτημα απαντά ο Δικηγόρος Λευτέρης Κρέμερ

Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η άσκηση της γονικής μέριμνας αλλά και της επιμέλειας του τέκνου ρυθμίζεται από τον Αστικό Κώδικα αλλά και από τη Διεθνή Σύμβαση της Χάγης του 1980 για τα «αστικά θέματα της διεθνούς απαγωγής παιδιών».

Όσον αφορά συγκεκριμένα την περίπτωσή σας, εφόσον δεν έχει συναφθεί γάμος μεταξύ των γονέων και το τέκνο έχει αναγνωριστεί δικαστικώς, σύμφωνα με το άρθρο 1515 του Αστικού Κώδικα, ο πατέρας δεν ασκεί τη γονική μέριμνα ούτε αναπληρώνει τη μητέρα στην άσκησή της, εκτός αν υπάρχει σχετική τέτοια συμφωνία μεταξύ των γονέων.

Αν και ο πατέρας δεν ασκεί τη γονική μέριμνα, έχει δικαίωμα επικοινωνίας

Σε κάθε όμως, περίπτωση ο πατέρας έχει δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο βάσει του άρθρου 1520 του Αστικού Κώδικα, δηλαδή να βλέπει και επικοινωνεί με το παιδί ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αυτό το δικαίωμα ρυθμίζεται είτε μεταξύ των γονέων είτε από το δικαστήριο.

Εφόσον, λοιπόν, ασκείτε αποκλειστικά εσείς τη γονική μέριμνα και την επιμέλεια εκ του νόμου, έχετε κάθε δικαίωμα να καθορίσετε τον τόπο διαμονής του τέκνου αφού είναι μία από τις εκφάνσεις της ασκήσεως της επιμέλειας. (ΜΠρΘεσσ 5229/2010).

Η διαδικασία που ακολουθείται αν ο ένας γονιός στραφεί στα δικαστήρια

Σε περίπτωση λοιπόν, που δεν υπάρχει κάποια απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που να ρυθμίζει τα ζητήματα επιμέλειας και επικοινωνίας του τέκνου με τους γονείς, έχετε δικαίωμα να μεταβείτε στο εξωτερικό χωρίς την έγκριση του πατέρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό, είναι να έχει εκδοθεί διαβατήριο στο όνομα του παιδιού, ώστε να μπορείτε να ταξιδέψετε ελεύθερα μαζί με το παιδί. Βέβαια, εκείνος έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση στις αλλοδαπές αρχές (δηλαδή τις ρωσικές) για τη ρύθμιση της επικοινωνίας με το τέκνο ή ακόμα και να επιδιώξει την επιστροφή αυτού.

Ενδέχεται επίσης να στραφεί στα ελληνικά δικαστήρια και να ασκήσει αγωγή ζητώντας να αφαιρεθεί η επιμέλεια από εσάς ή να ρυθμιστεί με διαφορετικό τρόπο, αν επικαλεστεί ότι κάνετε κακή χρήση αυτής, με συνέπεια να του έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα που έχει εκ του νόμου για επικοινωνία με το τέκνο του.

Ποιος ορίζει αν το τέκνο πρέπει να επιστρέψει ή όχι;

Σε κάθε περίπτωση, τα δικαστήρια της χώρας (Ρωσία) μπορούν να απορρίψουν την επιστροφή του τέκνου μόνο στην περίπτωση όπου υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική ή ψυχική υγεία του τέκνου. Ωστόσο, ο αρμόδιος δικαστής στη Ρωσία οφείλει να διατάξει την επιστροφή του τέκνου, εάν έχει διαπιστωθεί ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του τέκνου μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Πάντως το δικαστήριο του τελευταίου τόπου συνήθους διαμονής του τέκνου έχει τον τελευταίο λόγο ως προς το αν το τέκνο πρέπει να επιστρέψει ή όχι. Το δικαστήριο αυτό μπορεί να είναι ρωσικό ανάλογα με το πόσο χρονικό διάστημα έχει παραμείνει το παιδί στη Ρωσία και σε συνδυασμό με το τι προβλέπει ο ρωσικός νόμος στο θέμα αυτό.

Ελευθέριος Κρέμερ
Δικηγόρος
Κρέμερ & Συνεργάτες
1, Βαλαωρίτου, Αθήνα 106 71
Ελλάδα
T: +30 210 8232157 & 167
F: +30 210 8232 431
E: [email protected]
www.cremer-law.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αν είμαι στον Νόμο Κατσέλη, μπορώ να νοικιάσω το σπίτι μου;

Με βαρέα ένσημα, συμφέρει να πάρεις μειωμένη ή πλήρη σύνταξη;

Σχετικά άρθρα