Εσωτερική αναζήτηση: Πώς θα βρεις τον εαυτό σου όταν η καθημερινότητα είναι τόσο δύσκολη και απαιτητική;

Συζητούσα με μια επιχειρηματία, η οποία, έπειτα από έναν σκληρό αγώνα με τον εαυτό της και την αγορά, κατάφερε να εδραιωθεί. Τη ρώτησα λοιπόν: «τι σου λείπει τώρα πια;».

Η επιχειρηματίας με κοίταξε σαστισμένη αλλά και ευχαριστημένη με την ερώτηση που της έκανα. Σαστισμένη μεν γιατί μάλλον δεν περίμενε τέτοια ερώτηση, ευχαριστημένη δε γιατί η ερώτησή μου θα της αποκάλυπτε ίσως νέους ορίζοντες, εάν φυσικά έβρισκε την απάντηση.

Γράφει ο Σταύρος Μπαρούτας, Leadership Expert

baroutas

Η απάντηση λοιπόν, αφορά στην εξής ερώτηση: «Τι θέλεις άλλο από τη ζωή σου;». Πέραν της υγείας, που αδιαμφισβήτητα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας, διανύουμε μια εποχή τεχνολογικών αλμάτων και ταυτόχρονα εσωτερικής αναζήτησης.

Καταλαβαίνουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να μας ευχαριστεί αλλά μετά το κλείσιμο των διαφόρων συσκευών συνειδητοποιούμε ότι οι σημερινές πραγματικές κοινωνικές συνθήκες ευνοούν κάποιους και λιγότερο κάποιους άλλους.

Τι είναι τελικά αυτό που αναζητούμε;

Έχουμε ανάγκη για μετρήσεις, επιτυχίες, επιτεύγματα. Πόσα βήματα πραγματοποιήσαμε σήμερα; Πόσες θερμίδες κάψαμε; Πόσες δημοσιεύσεις κάναμε στα social media;

Τι είναι τελικά αυτό που αναζητούμε; Ένα σίγουρο εισόδημα; Μια σταθερή δουλειά έως την σύνταξη; Έναν άνθρωπο να «επικοινωνούμε»; Μια κατάσταση «αρντάν», «γοητευτική» ή λίγο και από τα δύο;

Η ανάγκη για μετρήσεις και επιτεύγματα είναι μια έμφυτη ανάγκη δημιουργίας που υπάρχει σχεδόν σε κάθε άνθρωπο, απλά με τον τρόπο που γίνεται τώρα εκτός από το να παράγει εύκολα επιτυχίες, μας αποπροσανατολίζει από μια μεγαλύτερη και πιο ουσιώδη προσπάθεια για κάτι μεγαλύτερο και δημιουργικότερο.

Καλός ο καφές με τους φίλους αλλά… μετά;

Βλέποντας λοιπόν, τον μέσο όρο ζωής να αυξάνεται, κάποιοι συνειδητοποιούμε ότι, έχουμε αρκετά χρόνια μπροστά μας και ας λέμε «η ζωή είναι μικρή», πάλι δεν μας φτάνει. Θέλουμε και άλλη, μας αρέσει, μας δόθηκε μια ευκαιρία για να ζήσουμε!

Σκεφτείτε όμως ότι πέντε και πλέον χρόνια από τα συνολικά χρόνια ζωής μας τα αναλώνουμε στη χρήση των social media. Τρέχουμε νυχθημερόν για να επιβιώσουμε σε σκληρές συνθήκες χωρίς ούτε μια στάση. Μια στάση που μπορεί να μας αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούμε, του τρόπου που σχεδιάζουμε τις καταστάσεις στην ζωή μας.

Ίσως πρέπει να σκεφτούμε τη ζωή μας αντίστροφα

Ίσως πρέπει να σκεφτούμε τη ζωή μας από το τέλος προς το σήμερα για να βρούμε τελικά τι είναι αυτό που επιθυμούμε και πρέπει να σχεδιάσουμε. Αστείο; Μπορεί, όμως πρακτικό. Ας επαναλάβουμε λοιπόν, την αρχική ερώτηση του άρθρου αυτού: «Τι άλλο θέλεις από τη ζωή σου;».

Έχεις λίγες ημέρες για να σκεφτείς τα πρώτα βήματα δημιουργίας του φετινού σου στόχου και συνολικά 365 ημέρες για να δεις εάν και κατά πόσο πέτυχες τον αρχικό σου στόχο. Σου έδωσα λοιπόν, το χρονικό πλαίσιο, ας προσθέσεις εσύ τον στόχο! Μπορείς;

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

*Ο Σταύρος Μπαρούτας είναι Leadership Expert και συγγραφέας, μέλος στο Chartered Management Institute της Αγγλίας και πιστοποιημένος από αυτό. Σήμερα είναι Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ενώ ανά τακτά διαστήματα διοργανώνει σεμινάρια με στόχο την προσωπική αλλά και επαγγελματική ανάπτυξη. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην προσωπική του σελίδα

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κάνε τα «θέλω» σου «μπορώ»: Είναι εύκολο ή δύσκολο;

Αυτοπεποίθηση: Συμβουλές για το πώς να πιστέψεις στον εαυτό σου

Αυτοπεποίθηση: Τα 5 βήματα για να σταθείς στα πόδια σου!

Σχετικά άρθρα