Ι Τσινγκ

Το «Ι Τσινγκ» ή «Βιβλίο των Αλλαγών» είναι ένα από τα κλασικά έργα της κινέζικης φιλοσοφίας που πρωτοεμφανίστηκε πριν από περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια ως μια μαντική τέχνη.

Στο κέντρο της φιλοσοφίας του «Ι Τσινγκ» βρίσκεται η έννοια της διαρκούς αλλαγής και η πεποίθηση πως στη ρίζα των πραγμάτων βρίσκεται το Γιν και το Γιανγκ, οι αντίρροπες και εναλλασσόμενες καταστάσεις που αποτελούν την κινητήρια δύναμη του κόσμου.

Ο όρος Ι Τσινγκ μεταφράζεται ως Νόμος της Αλλαγής. Το συμβολικό περιεχόμενό του περιλαμβάνει ένα σύνολο από 64 εξάγραμμα (γκουά), δηλαδή έξι οριζόντιες γραμμές που μπορούν να είναι είτε Γιανγκ οπότε αναπαρίστανται με μια συνεχή γραμμή, είτε Γιν οπότε αναπαρίστανται από μια διακοπτόμενη γραμμή (με ένα κενό στη μέση).

Το φιλοσοφικό υπόβαθρο του «Ι Τσινγκ»

Κάθε εξάγραμμο θεωρείται πως αποτελείται από δύο τρίγραμμα. Οι συνολικοί συνδυασμοί τρίγραμμων είναι 8 (23). Επιπλέον, κάθε εξάγραμμο συνοδεύεται από ένα γενικό παραδοσιακό κείμενο, ενώ και κάθε επιμέρους γραμμή έχει επίσης το δικό της κείμενο. Το γενικό κείμενο του εξαγράμμου περιγράφει την κεντρική του ιδέα ενώ το κείμενο κάθε γραμμής αναφέρεται σε συγκεκριμένα στοιχεία της εξέλιξης αυτής της κεντρικής ιδέας.

Το φιλοσοφικό υπόβαθρο του «Ι Τσινγκ» αποτυπώνεται στο γεγονός πως όταν μια γραμμή του εξάγραμμου αλλάξει, τότε αλλάζει ολόκληρο το νόημα (κείμενο) του εξαγράμμου και επομένως τα εξάγραμμα δεν είναι στατικά αλλά σε διαρκή μεταλλαγή. Η διττή αυτή δομή γραμμών και κειμένων επιτρέπει παράλληλα στην δημιουργία ενός συνολικού χρησμού που παράγεται από τους συνδυασμούς των γραμμών.

Σχετικά άρθρα