3 τρόποι για να στηρίξεις το παιδί που μόλις έχασε τη μητέρα του

Έχω σχέση με έναν άνθρωπο εδώ και ένα χρόνο. Είναι χωρισμένος 6 χρόνια και υπάρχει ένα υπέροχο παιδί από τον γάμο του.

Το παιδί δεν γνωρίζει για τη σχέση μας γιατί θέλαμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και να μην το βάζουμε στη διαδικασία να γνωρίσει κάποιον χωρίς να ξέρουμε ούτε εμείς οι ίδιοι πού θα βγει.

Πριν λίγες μέρες έχασε τη μητέρα του από ένα τροχαίο. Πώς μπορώ εγώ να βοηθήσω το αγόρι μου και το κοριτσάκι χωρίς να γνωρίζει για τη σχέση μας;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Είναι πολύ σημαντικό που περιμένατε την εξέλιξη της σχέσης για να το ανακοινώσετε στο παιδί και δεν λειτουργήσατε παρορμητικά, καθώς όλα τα σχετιζόμενα άτομα οφείλουν να σέβονται, να εκτιμούν και να συνυπολογίζουν την άποψη των παιδιών τους.

Η ανακοίνωση ενός νέου συντρόφου στο παιδί επηρεάζει συναισθηματικά. Είναι βασικό να το προστατεύσουμε από δύσκολα συναισθήματα που πιθανώς να νιώσει, αλλά και να μην το τραυματίσουμε ανεπανόρθωτα. Κατανοώ ότι αυτή τη στιγμή η θέση σας είναι δύσκολη, καθώς έχετε έντονη επιθυμία να δείξετε στη στήριξη και την αγάπη σας τόσο στον σύντροφο σας όσο και στο παιδί.

Η «παγίδα» για τον νέο σύντροφο

Προσπαθήστε να είστε δίπλα του συναισθηματικά και δίνοντας του τον χώρο που έχει ανάγκη και να εκφραστεί όποτε θέλει. Επίσης, να είστε προετοιμασμένη, πως θα μπείτε μερικές φορές σε δεύτερη μοίρα, καθώς προτεραιότητα θα έχει η ψυχική υγεία του παιδιού και οι ανάγκες του.

Αποδεχθείτε την προτεραιότητα του συντρόφου σας. Επιπλέον, πολλές φορές ο/η νέος/α σύντροφος πέφτει στην «παγίδα» να αναλάβει τον ρόλο γονιού για τα παιδιά του/της συντρόφου. Το να είστε υποστηρικτική έχει μεγάλη σημασία και αυτό είναι που θα βοηθήσει πραγματικά σε αυτή την περίοδο, τόσο το παιδί όσο και το σύντροφο σας.

Το πένθος και η αποδοχή της κατάστασης είναι μια δύσκολη κατάσταση, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Η καθοδήγηση ενός ειδικού ψυχολόγου είναι σημαντική για να βοηθήσει το παιδί να αποδεχθεί και να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί το πένθος να εξελιχθεί σε κατάθλιψη; Και αν ναι, μπορείς να το ξεπεράσεις;

Πώς η απώλεια αγαπημένου προσώπου επηρεάζει τα άτομα με κρίσεις πανικού;

Απώλεια συζύγου: Οι δυσκολίες για εκείνον που μένει πίσω

Σχετικά άρθρα