Άνοια: Διάβασμα ή επιτραπέζια παιχνίδια; Τι είναι καλύτερο για το μυαλό;

Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που παίζουν συχνά σκάκι, σκραμπλ, μπίνγκο και άλλα επιτραπέζια, καθώς επίσης παιχνίδια με χαρτιά, βοηθούν τον εγκέφαλο τους να διατηρήσει ομαλές τις λειτουργίες του στην τρίτη ηλικία, μειώνοντας την πιθανότητα άνοιας, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα άνω των 70 ετών που τακτικά παίζουν τέτοια παιχνίδια, έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά και μνημονικά τεστ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντρου Άλτσουλ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεροντολογίας «Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences», μελέτησαν 1.091 ανθρώπους 70 έως 79 ετών που υποβάλλονταν ανά τριετία σε τεστ, τα αποτελέσματα των οποίων συσχετίστηκαν με το αν και πόσο έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια.

Όπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που ήταν πιο μανιώδεις παίκτες, όσο μεγάλωναν εμφάνιζαν και μικρότερη έκπτωση γνωστικών και μνημονικών ικανοτήτων, με αποτέλεσμα να θυμούνται καλύτερα και το μυαλό τους να δουλεύει πιο γρήγορα.

Το όφελος των παιχνιδιών αυτών για τον εγκέφαλο

Η μελέτη, ασφαλώς, βρήκε μόνο μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος. «Το να παίζει κανείς επιτραπέζια, χαρτιά και παιχνίδια λέξεων, μπορεί να προστατεύει από τη γνωστική έκπτωση, όμως αυτή η μελέτη δεν ήταν μία κλινική παρέμβαση, συνεπώς δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι. Πάντως, αν μη τι άλλο, αυτά τα παιχνίδια είναι διασκεδαστικά, φθηνά και σίγουρα δεν κάνουν κανένα κακό», δήλωσε ο Άλτσουλ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το όφελος των παιχνιδιών για τον εγκέφαλο δεν φαίνεται να προκύπτει τόσο από την κοινωνική διάστασή τους όσο από την πρόκληση που συνιστούν τα ίδια τα παιχνίδια για τον νου. Σε σχέση με το διάβασμα, το γράψιμο, τα μαθήματα δια βίου, τις επισκέψεις σε μουσεία και βιβλιοθήκες ή τις συναντήσεις με φίλους και συγγενείς, τα παιχνίδια φαίνεται να ενεργοποιούν περισσότερο τη σκέψη και τη μνήμη, σύμφωνα με τον Άλτσουλ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 2 συνήθειες που σε σώζουν ώστε να μην εμφανίσεις άνοια

Η άνοια «πήρε» τη μαμά μου αλλά την έφερε πίσω…

Μοναξιά και απομόνωση: 5 βήματα για να μπορέσεις να αντέξεις

Σχετικά άρθρα