Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Οι νέες εξειδικευμένες θεραπείες στην αντιμετώπιση του καρκίνου και όχι μόνο, προσφέρουν ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως, όπως προκύπτει από τις τελευταίες κλινικές έρευνες με τα σημαντικά επιτεύγματα της τεχνολογίας, που ειδικά στον τομέα της ιατρικής σημειώνει εντυπωσιακή πρόοδο.

Η θνησιμότητα του καρκίνου μειώνεται συνεχώς με τη μείωση να φτάνει το 29% μεταξύ 1991 – 2017, ενώ η μεγαλύτερη ετήσια μείωση 2,2% καταγράφηκε στη διετία 2016 – 2017.

Η Στερεοτακτική Ακτινοχειρουργική (Stereotactic Radiosurgery – SRS) είναι μια μη επεμβατική τεχνική θεραπεία, στην οποία μεγάλη δόση ακτινοβολίας δίδεται σε 1 έως το πολύ 5 συνεδρίες και επικεντρώνεται με ακρίβεια μικρότερη του χιλιοστού στη βλάβη, χωρίς να προσθέτει ακτινοβολία στους περιβάλλοντες υγιείς ιστούς. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς δίνει τη δυνατότητα επανακτινοβόλησης, με συνέπεια να καθιστά τον καρκίνο μια χρόνια ασθένεια.

nosokomeio

Πιο συγκεκριμένα, στη θεραπεία των όγκων του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ), με το εξειδικευμένο σύστημα, «Varian EDGE», καλύπτεται όλο το φάσμα των κλινικών εφαρμογών Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής ΚΝΣ και σώματος σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας.

Θέλει μόλις 20 λεπτά!

Ακολουθώντας τις απαιτήσεις των διεθνών επιστημονικών εταιρειών, αντιμετωπίζονται με την απαιτούμενη υψηλή ακρίβεια πρωτοπαθείς και μεταστατικοί όγκοι σε εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό, αλλά και λειτουργικές και ανατομικές παθήσεις όπως η νευραλγία του τριδύμου και οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες. Παράλληλα, εκτός από τις παθήσεις του ΚΝΣ στις ενδείξεις περιλαμβάνονται νεοπλασίες σε σπονδυλική στήλη, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και προστάτη.

Με την τεχνολογία αυτή, ο συνολικός χρόνος θεραπείας περιορίζεται σε μόλις 20 λεπτά, με τον χρόνο ακτινοβόλησης να είναι μόνο 5 λεπτά. Αυτό είναι προς όφελος του ασθενή που παραμένει λιγότερη ώρα στην αίθουσα θεραπείας, αλλά και του θεραπευτικού Κέντρου που μπορεί να εξυπηρετεί πολλαπλάσια περιστατικά στον ίδιο χρόνο.

Η εφαρμογή της Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής προσφέρει ευελιξία, ταχύτητα, ακρίβεια και αποτελεσματικότητα στη θεραπευτική προσέγγιση, διευρύνοντας τον ορίζοντα στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Τα καλά νέα είναι ότι η χώρα μας δεν μένει πίσω στην τεχνολογία, καθώς 3 συστήματα EDGE αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα μέσα στο 2020.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καρκίνος του μαστού: Τόσα λεπτά την εβδομάδα πρέπει να ασκούνται οι γυναίκες

Καρκίνος του όρχι: ο πιο συχνός καρκίνος σε νέους άνδρες 20-40 ετών!

Μεταστατικός καρκίνος μαστού: Μύθοι και αλήθειες

Σχετικά άρθρα