Αδυνάτισμα: Μύθοι και αλήθειες για το μέτρημα θερμίδων

<p style="text-align: justify;">Αν θέλετε να χάσετε βάρος, μην βασίζεστε μόνο στην μέτρηση των θερμίδων, συνιστά ένας αμερικανός ειδικός.Πολλές από τις διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες των τροφίμων βασίζονται σε ξεπερασμένη επιστήμη του 19<sup>ου</sup> αιώνα, ισχυρίζονται.</p>
<p style="text-align: justify;">Επιπλέον, ο τρόπος μαγειρέματος και ο μεταβολισμός κάθε ατόμου μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την απορρόφηση των θερμίδων. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι από τις 170 θερμίδες που περιέχουν 30 γραμμάρια ωμά αμύγδαλα, ο οργανισμός απορροφά μόνο τις 129.</p>
<p style="text-align: justify;">Αντιθέτως, όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά με ζάχαρη, ο αριθμός των θερμίδων τους συχνά υπερβαίνει τον αναγραφόμενο.</p>
<p style="text-align: justify;">Οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνα τάισαν ποντίκια με ωμές γλυκοπατάτες, διαπιστώνοντας ότι έχαναν βάρος.</p>
<p style="text-align: justify;">Όταν, όμως, τους έδωσαν τις γλυκοπατάτες μαγειρεμένες, τα ζώα πήραν βάρος.</p>
<p style="text-align: justify;">Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι ακόμα και όταν μία ομάδα ανθρώπων φάνε το ίδιο φαγητό, η πέψη στον καθένα είναι διαφορετική αναλόγως με τα είδη και την αφθονία των βακτηρίων στο έντερό του.</p>
<p style="text-align: justify;">Οι παχύσαρκοι άνθρωποι μπορεί να διαθέτουν υπεραφθονία ορισμένων εντερικών βακτηρίων, που καθιστούν τον οργανισμό τους πιο αποδοτικό στην απορρόφηση θερμίδων, γράφει στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific American» ο δρ Ρόμπερτ Νταν, από το Τμήμα Βιολογίας του πανεπιστημίου.</p>
<p style="text-align: justify;">«Όλοι θέλουμε να ξέρουμε πως να κάνουμε τις πιο έξυπνες επιλογές στο σούπερ μάρκετ», σημειώνει.</p>
<p style="text-align: justify;">«Ωστόσο ο απλός υπολογισμός των θερμίδων βάσει των ετικετών των τροφίμων αποτελεί μία υπεραπλουστευμένη προσέγγιση στην υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής – μία προσέγγιση η οποία δεν ωφελεί απαραιτήτως την υγεία».</p>
<p style="text-align: justify;">Όσοι θέλουν να χάσουν βάρος, αντί να διαβάζουν τις θερμίδες καλύτερα είναι να προσπαθούν να τρώνε ωμά ή/και ολικής αλέσεως τρόφιμα, διότι η πέψη τους είναι πιο δύσκολη, συνιστά.</p>
<p style="text-align: justify;">Έτσι, η πέψη ενός σάντουιτς με τυρί από ψωμί ολικής αλέσεως είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι ενός άλλου με λευκό ψωμί, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνει κάποιος 10% λιγότερες θερμίδες με το πρώτο.</p>
<p style="text-align: justify;">Ο δρ Νταν λέει επίσης ότι οι ετικέτες των τροφίμων επί χρόνια αγνοούσαν το θερμιδικό φορτίο των φυτικών ινών, με συνέπεια να αναγράφουν λιγότερες θερμίδες από τις πραγματικές.</p>
<p style="text-align: justify;">Έτσι, το μέσο μπολ δημητριακών ολικής αλέσεως περιέχει 20 έξτρα θερμίδες, υποστηρίζει.</p>
<p style="text-align: justify;">Αντιθέτως, οι ετικέτες των τροφίμων με πολλές πρωτεΐνες (λ.χ. τυρί) αναγράφουν έως 20% περισσότερες θερμίδες απ’ όσες πραγματικά περιέχουν. <br /><br /><span style="color: #888888;"><em>Πηγή : Web Only</em></span></p>

Σχετικά άρθρα