Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Βήμα προς βήμα πώς να επιλέξεις τον σωστό παιδικό σταθμό για το παιδί σου

Βήμα προς βήμα πώς να επιλέξεις τον σωστό παιδικό σταθμό για το παιδί σου

Παιδικός Σταθμός ή σπίτι; Είναι ένα δίλημμα που απασχολεί πολλούς γονείς και περισσότερο την εργαζόμενη μητέρα. Προβληματισμοί και ερωτήσεις βασανίζουν το μυαλό της σύγχρονης μητέρας.

Είναι σωστό για την ανάπτυξη του παιδιού ή θα του δημιουργήσει ψυχολογικά τραύματα; Μήπως την πουν εγωίστρια και αδιάφορη για το μωρό της; Είναι κατάλληλη η ηλικία των δύο χρόνων για να το στείλει μακριά από το οικείο περιβάλλον;

Από ποια ηλικία και πέρα μπορεί να πάει στον παιδικό σταθμό;

Η ηλικία των δύο ετών είναι η πιο ώριμη για να πάει ένα παιδί παιδικό σταθμό. Έχει ήδη απαλλαγεί από τις πάνες, περπατά, τρέχει γύρω – γύρω εξερευνώντας με ενθουσιασμό και περιέργεια. Τα στενά όμως, όρια του σπιτιού το φυλακίζουν και το καταπιέζουν.

Αντίθετα, στον παιδικό σταθμό θα βρει χώρο άφθονο για να τρέξει και να παίξει με τ’ άλλα παιδιά, να εξερευνήσει την αυλή και τον κήπο, που στα παιδικά του μάτια φαντάζει σαν ένας απέραντος, άγνωστος κόσμος. Το πιο σημαντικό και βασικό για το παιδί είναι ότι μακριά από τη δική μας προστατευτικότητα, θα αποκτήσει κοινωνική αγωγή κάτω από τη σωστή παιδαγωγική καθοδήγηση των εργαζομένων στο σταθμό.

paidiki_epikoinonia

Τι πρέπει να εξετάσει ο κηδεμόνας;

Δεν πρέπει λοιπόν, να ανησυχείτε για την ηλικία, αλλά πρέπει να ψάξετε και να βρείτε τον σωστό παιδικό σταθμό. Ως προς το τι πρέπει να εξετάσετε:

  • Ρωτήστε ποιο παιδαγωγικό σύστημα ακολουθούν και ζητήστε να σας εξηγήσουν πως εφαρμόζεται, για να δείτε αν συμφωνείτε με αυτές τις παιδαγωγικές αρχές.
  • Είναι το προσωπικό ειδικευμένο;
  • Υπάρχει κήπος με κούνιες και δέντρα;

Τέλος πριν ενθουσιαστείτε και σπεύσετε να το εγγράψετε, ζητήστε πληροφορίες από άλλους γονείς- καλύτερα να διασταυρώσετε τις πληροφορίες που θα σας δώσουν- που ήδη στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτόν τον συγκεκριμένο σταθμό. Η εμπειρία άλλων συνήθως είναι η καλύτερη σύσταση.

Μην αισθάνεστε ένοχη και εγωίστρια. Πιο πολύ θα ωφεληθεί και θα αναπτυχθεί σωστά το παιδί πηγαίνοντας σε έναν καλό παιδικό σταθμό!

Μάρθα Ι.Ηλιοπούλου
Ειδική Παιδαγωγός/Φιλόλογος
MA Special Education/B.T.E.C Edexcel
Μέλος Πανελλήνιας Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών

Κέντρο Αγωγής Παιδιού & Εφήβου «Εξέλιξη»
kentro-exelixi.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς ο γονιός θα ωθήσει το παιδί του να διαβάζει βιβλία;

Πώς επηρεάζει ο παιδικός σταθμός τις κοινωνικές δεξιότητες ενός παιδιού;

Παιδικός σταθμός: Πώς να πείσω το παιδί μου να ακούει τις δασκάλες;

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X