Τεστ εγκυμοσύνης: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις – Είναι αξιόπιστα;

Έχω 12 μέρες καθυστέρηση, έκανα τεστ εγκυμοσύνης και ενώ στις οδηγίες έλεγε να το αφήσω στον ουροσυλλέκτη 20 δευτερόλεπτα, ξεχάστηκα και το άφησα λιγότερα.

Το αποτέλεσμα βγήκε αρνητικό. Υπάρχει πιθανότητα λανθασμένου αποτελέσματος;

Στα ερωτήματά σας απάντησε ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Πάνος Αντσακλής

Τα τεστ κυήσεων ούρων γενικά είναι πολύ αξιόπιστα και τα αποτελέσματά τους έγκυρα. Φυσικά όπως κάθε εξέταση μπορεί να έχουν και ένα μικρό ποσοστό ψευδώς θετικού ή ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.

Έτσι λοιπόν, όταν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία συστήνεται να επαναλαμβάνετε το τεστ, ενώ εάν θέλετε να είσαστε ακόμα πιο σίγουρη, μπορείτε να κάνετε μία αιματολογική εξέταση β-χοριακής γοναδοτροπίνης σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο.

Εάν και μετά από αυτό έχετε οποιαδήποτε απορία, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/τη γυναικολόγο σας.

Ερώτηση και Απάντηση

Ε: Ήρθαμε σε επαφή εφτά ημέρες πριν την περίοδο τις και ήρθαμε ξανά σε επαφή πάλι και είδε λίγο αίμα το οποίο σταμάτησε δύο μέρες τώρα. Τι μπορεί να είναι; Να ανησυχήσουμε για κάτι;

Α: Μικρή αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή είναι ένα συχνό φαινόμενο που εφόσον συμβαίνει σε μια νέα γυναίκα που δεν έχει προβλήματα υγείας και είναι συνεπής με τους ετήσιους γυναικολογικούς ελέγχους της (τεστ παπανικολάου και υπαρηχογράφημα) και αυτοί είναι έλεγχοι ειναι αρνητικοί, δεν είναι ένα ανησυχητικό φαινμόμενο.

Παρόλα αυτά όταν συμβαίνει συστήνεται να επικοινωνείτε με τον/τη γυναικολόγο σας, που γνωρίζει και το ιστορικό σας. Θα συζητήσετε ακριβώς τα συμπτώματα που είχατε και θα σας κατευθύνει κατάλληλα για το αν χρειάζεται να κάνετε κάτι επιπλέον (κλινική εξέταση, τεστ παπ, καλλιέργειες, υπερηχογράφημα κλπ).

Πάνος Αντσακλής
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών του Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Υπερήχων

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θέλω να κάνω παιδί, αλλά δεν μένω έγκυος: Τα 2 λάθη των ζευγαριών που προσπαθούν

Αν ο σύντροφος έχει μύκητες και του κάνω στοματικό έρωτα, μπορεί να κολλήσω;

Έχω μεγάλη καθυστέρηση, αλλά το τεστ εγκυμοσύνης βγήκε αρνητικό. Τι μου συμβαίνει;

Πόσες μέρες μετά το σεξ μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης;

Σχετικά άρθρα