Παθολογική ζήλια: Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τη σχέση των δύο συντρόφων;

Ο σύντροφος μου νομίζω πως πάσχει από παθολογική ζήλια. Πλάθει σενάρια μόνος του και μια φορά μάλιστα που είχε συμβεί κάποιο περιστατικό διαπίστωσα πως ήταν και μεθυσμένος.

Παραδέχεται πως είναι υπερβολικός αλλά πάλι τα ίδια. Τι να κάνω; Μπορώ να βοηθήσω;

Στο ερώτημα απαντά η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σκαμπαρδώνη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αρχικά θα πρέπει να εντοπίσετε πότε ξεκίνησε αυτό που περιγράφετε, το να πλάθει σενάρια μόνος του και να ζηλεύει. Συνέβη κάτι που τον ώθησε να σκέφτεται έτσι; Υπήρξε κάποιο συμβάν ή κάποια συγκεκριμένη περίοδος που εκδήλωσε αυτή τη συμπεριφορά;

Αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε, ρωτήστε τον ίδιο να σας πει ανοιχτά και προσπαθήστε να του εξηγήσετε ότι θέλετε να το λύσετε, και να εξαλείψετε την ανασφάλεια του αλλά πρώτα πρέπει μαζί να εντοπίσετε από που πηγάζει αυτή η ανασφάλεια.

zhlia-intrigkes

Είναι το αλκοόλ η διέξοδός του;

Το δεύτερο σημαντικό που μας αναφέρετε είναι το αλκοόλ. Ο σύντροφός σας πόσο συχνά πίνει, και όταν πίνει εντοπίζετε αυτή τη συμπεριφορά; Είναι σημαντικό να καταλάβετε και εσείς αλλά και ο ίδιος αν η σχέση του με το αλκοόλ είναι προβληματική και αν όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της ουσίας, γιατί συμβαίνει να χάνει τον έλεγχο κάποιος που δεν μπορεί να ελέγξει το ποτό.

Πρέπει να δείτε από κοινού αν είναι εθισμένος στο αλκοόλ, και αν πλέον είναι η διέξοδός του, γιατί είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει αυτό εκ πρώτης, ειδάλλως μπορεί να λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Και εστιάζω σε αυτό διότι όσον αφορά στη ζήλια, δεν μπορούμε να αναλύσουμε μια συμπεριφορά αν αυτή προκύπτει από ουσίες επειδή χάνεται ο έλεγχος. Το πρώτο που εστιάζουμε και τίθεται προς επίλυση είναι το αλκοόλ και κατόπιν όλα τα υπόλοιπα αν συνεχίσουν να υφίστανται.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
6944606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ζήλια στον γάμο: Θέλει να «απολογούμαι» κάνοντας έρωτα

Μπορεί η ζήλια να κάνει και καλό στη σχέση;

Είμαι με ένα ζηλιάρη σύντροφο που με απάτησε: Θα έχουμε μια υγιή σχέση;

Ζήλια στη φιλία: «Φοβάμαι ότι θα με αφήσει και θα κάνει παρέα με άλλους»

Σχετικά άρθρα