Χρωστάς μαθήματα; 7 tips για τους φοιτητές που θέλουν να τελειώσουν τη σχολή τους

Τον τελευταίο 1 χρόνο αυτό που με απασχολεί είναι η σχολή μου και συγκεκριμένα το ένα μάθημα που χρωστάω, το οποίο νομίζω το έχω δώσει 4 με 5 φορές χωρίς επιτυχία.

Το μάθημα αυτό είναι μακροοικονομία και εγώ καμία σχέση δεν έχω με μαθηματικά και οικονομικά, απλά ήταν υποχρεωτικό στη σχολή. Η σχολή μου λέγεται Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών και βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Έχω απογοητευτεί πάρα πολύ

Κάθε φορά διαβάζω, είμαι συνεπής αλλά και όλες αυτές τις φορές που το έχω δώσει κόβομαι με 4. Είχα μιλήσει και στον καθηγητή πως είναι το τελευταίο μου μάθημα αλλά δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα.

Γενικά έχω απογοητευτεί πάρα πολύ και δεν ξέρω εάν θέλω να αφήσω την σχολή ή αξίζει και άλλη προσπάθεια. Είμαι μπερδεμένη.

Στο ερώτημα απαντά η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σκαμπαρδώνη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Καταλαβαίνω πως είναι πολύ ψυχοφθόρο αυτό που μας περιγράφετε και είναι αντικειμενικό το να έχετε απογοητευτεί από τη στιγμή που προσπαθείτε επανειλημμένως και δεν έχετε αποτέλεσμα. Όμως, πρέπει να αναλογιστείτε ότι φτάσατε μέχρι εδώ με πολύ κόπο, τα έχετε καταφέρει με τα υπόλοιπα μαθήματα και είναι κρίμα να πάει όλη η προηγούμενη προσπάθεια χαμένη για αυτό το ένα μάθημα και να μην κατορθώσετε να πάρετε το πτυχίο σας.

Το πτυχίο σας είναι οι κόποι όλων αυτών των προηγούμενων ετών που καταφέρατε να ανταπεξέλθετε και αν τώρα εγκαταλείψετε θα είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την αυτοπεποίθησή σας και ενδεχομένως για την επαγγελματική σας αποκατάσταση. Αυτό που θα σας συμβούλευα είναι αρχικά να ελέγξετε τον τρόπο πού διαβάζετε το συγκεκριμένο μάθημα και τη μέθοδο εξέτασης για το ίδιο μάθημα γιατί ενδεχομένως να διαφέρει από τα άλλα.

Μπορείτε να τα καταφέρετε!

Το γεγονός ότι δεν είστε το ίδιο αποτελεσματική με τα μαθηματικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια, από κάποιους συμφοιτητές σας ίσως που έχουν καταφέρει να περάσουν αυτό το μάθημα, να ζητήσετε σημειώσεις, να το παρακολουθείτε ανελλιπώς ώστε ο καθηγητής να προσέξει και να εκτιμήσει την προσπάθειά σας και να ρωτάτε τον ίδιο απορίες που έχετε στο μάθημα και αναφορικά με τα θέματα των εξετάσεων.

Μιλήστε του ανοιχτά όχι για να σας κάνει χάρη να περάσετε το μάθημα, αλλά δείξτε του πώς θέλετε να το περάσετε με την αξία σας ζητώντας του βοήθεια όσον αφορά στη μελέτη και στο διάβασμα, δείξτε του πως προσπαθείτε για τη γνώση. Αν πάλι νιώθετε αδύναμη, μπορείτε εξωπανεπιστημιακά να ζητήσετε βοήθεια από ένα πανεπιστημιακό φροντιστήριο και να καλύψετε τα κενά σας με κάποια μαθήματα. Αξίζει να προσπαθήσετε, και κάντε μια ουσιαστική προσπάθεια και οργανωμένη αυτή τη φορά. Καλή επιτυχία!

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
6944606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φοιτητική ζωή: Τι κάνεις αν πέρασες σε μια σχολή που δεν σου αρέσει;

Φοιτητική ζωή: Οι βασικές διαφορές της σχολής και του σχολείου

Πόσα παίρνει ένας που εργάζεται με πλήρη απασχόληση και πόσα ένας με μερική;

Σχετικά άρθρα