3 οι τρόποι για να απαλλαγείς από τις έμμονες ιδέες που σε βασανίζουν

Θα ήθελα να με συμβουλεύσετε σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Όταν είμαι μόνη μου στο σπίτι, περνούν από το μυαλό μου άσχημες εικόνες, όπως για παράδειγμα το τι θα γίνει εάν ρίξω το πιστολάκι στην μπανιέρα με νερό ή τι θα γίνει αν βάλω μια καρφίτσα στην πρίζα.

Κάθε φορά που σκέφτομαι κάτι τέτοιο, κάτι με ωθεί στο να το δοκιμάζω, όχι πάντα βέβαια. Χθες ας πούμε έβαλα μια καρφίτσα στην πρίζα.

Όσο τα σκέφτομαι, αγχώνομαι πάρα πολύ, δεν θέλω να μπαίνω στην διαδικασία να δοκιμάζω τέτοια πράγματα αλλά πολλές φορές νιώθω ότι αν δεν δοκιμάσω θα σκάσω. Πώς μπορώ να απαλλαγώ από αυτές τις σκέψεις;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Σοφία Κουφοπούλου

Φαντάζομαι ότι βιώνετε μεγάλη πίεση εκείνη τη στιγμή για το αν θα πράξετε ή όχι τη σκέψη σας. Θα βοηθούσε λοιπόν, να εστιάσετε το μυαλό σας σε κάτι άλλο τη δεδομένη στιγμή.

Μπορείτε να παρατηρήσετε επίσης, ποιες στιγμές εμφανίζονται αυτές οι σκέψεις και τι σκέφτεστε ή κάνετε πριν από αυτές τις σκέψεις. Ίσως παράλληλα με αυτές τις σκέψεις να υπάρχουν και άλλα πράγματα που σας απασχολούν αυτή την περίοδο και δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε.

Θα βοηθούσε μια πιο προσωπική επαφή με ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να διερευνήσετε περισσότερο τι σας απασχολεί στη ζωή σας  και να λάβετε εξατομικευμένη βοήθεια.

Σοφία Κουφοπούλου
ψυχολόγος – ψυχοδραματίστρια
6947834889
www.drasipsyhis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ιδεοψυχαναγκασμοί: Τα σημάδια ότι κάποιος έχει έμμονες ιδέες

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Κάθε φορά που συναντώ αυτόν τον αριθμό ανεβάζω πυρετό

Πώς είναι η ζωή με ένα σύντροφο με Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή;

Σχετικά άρθρα