Αρχική / Υγεία / Πρόληψη / Αρκεί η μαστογραφία για να μάθω αν έχω καρκίνο στο στήθος;

Αρκεί η μαστογραφία για να μάθω αν έχω καρκίνο στο στήθος;

Είναι σημαντική η σημασία της υπερηχογραφικής εξέτασης με ελαστογραφία αλλά και του τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος που μπορεί να πραγματοποιήσει μια γυναίκα σε συνδυασμό με μαστογραφία.

Γράφει ο Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού Πέτρος Μαλακάσης

Σκοπός να υπάρχει μια ολοκληρωμένη απεικονιστική εξέταση, όπως τονίζει ο κος Μαλακάσης. Καλό θα είναι το κέντρο στο οποίο μια γυναίκα θα καταφύγει για το υπερηχογράφημα μαστού να έχει υπερηχογράφο με δυνατότητα ελαστογραφίας και τρισδιάστατης απεικόνισης.

Με αυτόν τον τρόπο και εφόσον υπάρξουν ύποπτα ευρήματα στον απλό υπέρηχο που θα απαιτήσουν διερεύνηση με τις συγκεκριμένες τεχνικές, για το αν πρέπει να σταλούν για βιοψία ή όχι, αυτές θα πραγματοποιηθούν άμεσα.

Η μεν ελαστογραφία θα διερευνήσει τη σκληρότητα του πιθανού ευρήματος και θα το κατατάξει είτε στα προς βιοψία είτε στα προς παρακολούθηση περιστατικά, ο δε τρισδιάστατος υπέρηχος θα περιγράψει ακριβώς το ακριβές μέγεθος του ευρήματος, τα όρια και τη μορφολογία του.

Να κάνω τρισδιάστατο υπερηχογράφημα ή ελαστογραφία;

Το δίλημμα τρισδιάστατο υπερηχογράφημα ή ελαστογραφία σε ευρήματα σε απλό υπέρηχο, απασχολεί σήμερα πολλούς κλινικούς, αλλά το σωστό είναι κάποιος να χρησιμοποιεί και τις δύο εφαρμογές, προκειμένου να κατηγοριοποιήσει το εύρημα σε παρακολούθηση (κατηγορία 3) ή βιοψία (κατηγορία 4).

Ο συνδυασμός τους με την ψηφιακή μαστογραφία είναι σε θέση να αποκαλύψει κάθε είδους διαφοροποίηση στον μαστό, προλαμβάνοντας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τις καρκινικές αλλοιώσεις.

Είναι αρκετή η μαστογραφία;

Εξάλλου, για το ίδιο θέμα ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), εξέδωσε νέα οδηγία, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς, που σημειωτέον συναντώνται στις μισές περίπου γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών και όλο και συχνότερα στις νεώτερες ηλικίες, θα πρέπει να ενημερώνονται ότι η μαστογραφία, με την αξιοπιστία του 70% στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν επαρκεί για τη «θωράκισή» τους από ενδεχόμενο καρκίνο του μαστού.

Πέτρος Μαλακάσης
Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού
Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τεστ εγκυμοσύνης: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις – Είναι αξιόπιστα;

Σπαστική κολίτιδα: 4 συμβουλές ώστε να είσαι σε ισορροπία με το σώμα σου

Κοροναϊός: 5+1 ερωτήσεις για τον ιό – Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Έκανα διακολπικό υπερηχογράφημα και το ενδομήτριο είναι 15χιλ. Είμαι έγκυος;

Πότε το υπερηχογράφημα δεν είναι επαρκές

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X