Αυτά είναι τα πιο συχνά αλλεργιογόνα μέσα στο σπίτι που ευθύνονται για το φτέρνισμά σου

Έχω συνεχώς φτέρνισμα όταν είμαι στο σπίτι. Ανοίγω για να ξεμυρίσει και φροντίζω να σκουπίζω μετά ώστε να μην μαζεύεται σκόνη, αν και έχω και σίτες και δεν μπαίνουν πολλά σκουπίδια.

Έχω και ένα σκύλο χρόνια. Το αναφέρω γιατί κάποιοι λένε μήπως έχω αλλεργία εκεί αλλά δεν νομίζω. Μήπως υπάρχει κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι που μπορεί να θέλει περισσότερη προσοχή;

Έχω κάνει τεστ και είναι όλα αρνητικά. Και φτερνίζομαι μόνο όσο είμαι εντός του σπιτιού μου. Τι μπορεί να φταίει;

Στο ερώτημά σας απάντησε η αλλεργιολόγος Καλλιόπη Κόντου – Φίλη

Αν πράγματι έχει το πρόβλημα μόνο μέσα στο σπίτι, ή πάσχει από αλλεργία σε ενδοοικιακό αλλεργιογόνο ή υπάρχει στον χώρο της κάποια ερεθιστική ουσία που της το προκαλεί. Η 2η περίπτωση είναι πιο πιθανή αν δεν εμφανίζει κανένα άλλο σύμπτωμα (δεν αναφέρει κνησμό -δηλαδή φαγούρα- καταρροή, συμπτώματα από μάτια, φάρυγγα ή κάτι άλλο).

Περισσότερη προσοχή στο σπίτι θέλουν οι χώροι όπου τα φτερνίσματα ή πιο συχνά ή έστω αν υπάρχουν σημεία όπου παρατηρεί υγρασία (γιατί εκεί αναπτύσσονται μύκητες (κοινώς μούχλα). Αναφέρει ότι «έχει κάνει τεστ και είναι όλα αρνητικά». Δεν αναφέρει τι τεστ έγιναν (στο δέρμα ή σε εξέταση αίματος;) και 2ον σε ποια αλλεργιογόνα!

Αυτά είναι τα μείζονα και πιο συχνά αλλεργιογόνα

Ο ιατρός που τα έκανε (αν ήταν στο δέρμα) δεν εξήγησε, ούτε έδωσε στοιχεία ποια αλλεργιογόνα διερεύνησε; Ο έλεγχος που έγινε περιλάμβανε και σκύλο; Τι φταίει; Θα μπορούσε να είναι και ο σκύλος (αν είναι αλλεργία, γιατί η περιγραφή -αν είναι πλήρης- μάλλον δεν συνάδει με αλλεργική αντίδραση).

Στο ενδοοικιακό περιβάλλον, τα μείζονα και πιο συχνά αλλεργιογόνα είναι τα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα σπόρια μυκήτων, αλλεργιογόνα από κατοικίδια ζώα, σκόνες από πούπουλα αν υπάρχουν σε παπλώματα ή ενδύματα κ.α. Χρειάζεται σωστή και πλήρη διερεύνηση από ειδικό αλλεργιολόγο.

Καλλιόπη Κόντου – Φίλη
Αλλεργιολόγος
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι 4 ουσίες που είναι καλό να αποφεύγεις αν έχεις αλλεργία στα φάρμακα

Τροφική αλλεργία στα παιδιά: Τα 12 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζεις

Γρίπη vs Κρυολόγημα: Μπορεί κανείς να «κολλήσει» τους δύο ιούς ταυτόχρονα;

Σχετικά άρθρα