Έτσι επιδρά η αποβολή στην ψυχολογία μιας γυναίκας: Μια τραυματική εμπειρία

Μακρόχρονο μετατραυματικό στρες βιώνει 1 στις 6 γυναίκες μετά από μια αποβολή ή μια έκτοπη (μη βιώσιμη εξωμήτρια) κύηση, σύμφωνα με μια βρετανοβελγική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα σχετικά με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του τερματισμού της εγκυμοσύνης σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, με επικεφαλής τον καθηγητή Τομ Μπερν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας «American Journal of Obstetrics and Gynaecology», ανέλυσαν στοιχεία για 737 γυναίκες που είχαν αποβολή πριν την 12η εβδομάδα της κύησης ή έκτοπη κύηση.

Τα προβλήματα ποικίλουν από μετατραυματικό στρες και άγχος μέχρι σοβαρή κατάθλιψη

Διαπιστώθηκε ότι έναν μήνα μετά την απώλεια του εμβρύου σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών (29%) είχαν μετατραυματικό στρες, ενώ το ένα τέταρτο (24%) μέτριο έως σοβαρό άγχος και το ένα δέκατο (11%) μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη. Εννέα μήνες αργότερα, 1 στις 6 γυναίκες (18%) είχε ακόμη μετατραυματικό στρες, ένα ανάλογο ποσοστό (17%) ένιωθε ακόμη μέτριο έως σοβαρό άγχος, ενώ το 6% συνέχιζε να έχει κατάθλιψη.

apovoli

«Σχεδόν 1 στις 2 γυναίκες βιώνουν απώλεια σε εγκυμοσύνη τους και για πολλές αυτό θα είναι το πιο τραυματικό συμβάν της ζωής τους. Η έρευνά μας δείχνει ότι η εν λόγω απώλεια ενός παιδιού μπορεί να αφήσει ένα διαρκές αποτύπωμα και να έχει ως συνέπεια η γυναίκα να πάσχει από μετατραυματικό στρες σχεδόν έναν χρόνο μετά», δήλωσε ο Μπερν.

1 στις 4 κυήσεις καταλήγει σε αποβολή

Περίπου 1 στις 4 κυήσεις καταλήγει σε αποβολή, συνήθως πριν ή κατά τη 12η εβδομάδα. Από την άλλη, στην έκτοπη κύηση το έμβρυο αναπτύσσεται σε περιοχή έξω από τη μήτρα, πράγμα που καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση της ανάπτυξής του.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μετατραυματικό στρες: Μπορεί να εμφανίσει κανείς και συμπτώματα κατάθλιψης;

Πώς μπορείς να βοηθήσεις αν το ταίρι σου πάσχει από μετατραυματικό στρες;

Μετατραυματικό στρες: Το «τέρας» για γυναίκες με καρκίνο του μαστού

Γίνεται μια ασθένεια να προκαλέσει μετατραυματικό στρες;

Σχετικά άρθρα