Πώς μπορώ να βγω από τη μετριότητα και να είμαι πλέον ευτυχισμένος;

Πολλά είναι τα μυστικά για να γίνει κάποιος αποτελεσματικός σε ό,τι ο ίδιος πραγματικά επιθυμεί. Λίγα είναι όμως, τα συστατικά που χρειάζονται για να μπορέσει μια… συνταγή να διακριθεί και να κερδίσει τον «χρυσό σκούφο».

Απαντά ο Σταύρος Μπαρούτας, Leadership Expert

baroutas

Πολλές φορές όταν έχω χρόνο, συνήθως τα βράδια ή τις πολύ «μικρές» πρωινές ώρες, ψάχνω για άρθρα ή βιβλία που μπορούν να με βελτιώσουν, να μου προσφέρουν κάτι διαφορετικό, που δεν το γνωρίζω ή δεν το θυμάμαι.

Μην ακούς τους «ψευτοπροφήτες»

Δεν αναφέρομαι μόνο σε γνωστούς coaches ή τέτοιων ειδών βιβλία αλλά σε κλασικά ή ακαδημαϊκά με συγκεκριμένες θεματικές ενότητες που με απασχολούν. Διαβάζω, σκέφτομαι και προσπαθώ να τα ταιριάξω στα δικά μου χαρακτηριστικά, στις δικές μου συνθήκες με ελεύθερο πνεύμα.

Η αυτοπαρατήρηση, η επίγνωση και η προσωπική ανάλυση των δυνατοτήτων είναι δύσκολες ικανότητες και απαιτούν συχνή άσκηση και σύγκριση με ανταγωνιστές. Πρέπει να χρησιμοποιείς τις στιγμές σου στρατηγικά, η ζωή μας έχει συγκεκριμένο χρόνο.

Με αυτό ως βατήρα, διαμορφώνεις την προσωπική σου μέθοδο και τεχνική για να φτάσεις εκεί που δεν έφτασες ξανά: στον πρώτο σου στόχο. Έπειτα, ξεκινάς για τον επόμενο. Δεν πέφτεις στην πολύ γνωστή «παγίδα» να ακούσεις τους «ψευτοπροφήτες» που γνωρίζουν από πριν, κοιτώντας μέσα στη γυάλα τους, το δικό σου μέλλον.

Εσύ είσαι υπεύθυνος για το μέλλον σου

Αυτό είσαι υπεύθυνος να το διαμορφώσεις εσύ. Για τους «φτασμένους» όλα αυτά είναι γνωστά. Για αυτούς όμως που δεν μπόρεσαν να ξεκινήσουν ακόμα το όνειρο τους, πολύ βασικά. Χρειάζεται αποφασιστικότητα για να μένεις πιστός στις επιλογές σου. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αυτό που λέω όμως, είναι ότι οι σωστές επιλογές φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα τις περισσότερες φορές.

Όλοι μας έχουμε όρια αλλά σίγουρα έχετε ακούσει ότι είναι δική μας απόφαση αν θα τα φτάσουμε και θα τα ξεπεράσουμε έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τις πραγματικές δυνατότητες μας ή θα συνεχίσουμε να «ζούμε τους φόβους μας». Μπορεί να ακούγεται προκλητικό αλλά είναι μια βασική επιλογή που από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσεις το επόμενο βήμα σου, θα ζήσεις την ευτυχία ή τη μετριότητα.

*Ο Σταύρος Μπαρούτας είναι Leadership Expert και συγγραφέας, μέλος στο Chartered Management Institute της Αγγλίας και πιστοποιημένος από αυτό. Σήμερα είναι Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ενώ ανά τακτά διαστήματα διοργανώνει σεμινάρια με στόχο την προσωπική αλλά και επαγγελματική ανάπτυξη. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην προσωπική του σελίδα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Το παραμελήμενο παιδί θα γίνει ένας εξαρτητικός ενήλικας με προβλήματα αυτοπεποίθησης;

Αυτοπεποίθηση: Συμβουλές για το πώς να πιστέψεις στον εαυτό σου

Φοβάσαι να… δοκιμάσεις νέα πράγματα; Έτσι θα αποκτήσεις ερωτική αυτοπεποίθηση

Αυτοπεποίθηση: Τα 5 βήματα για να σταθείς στα πόδια σου!

Σχετικά άρθρα